PNL vs Iohannis. Focul de avertisment (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Februarie 2015, ora 09:50
14484 citiri
PNL vs Iohannis. Focul de avertisment (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Nu ma indoiesc ca votul in favoarea lui Varujan Vosganian din Senat a fost si expresia unei aliante transpartinice anti-justitie.

Cred ca, in momentul in care au votat impotriva ridicarii imunitatii dlui Vosganian, multi dintre colegii domniei sale, indiferent de partid, au facut un transfer, votand de fapt pentru propriile imunitati, dar si cu teama ca, odata ajuns in fata procurorilor, senatorul ar putea trage dupa el si pe altii.

Dar nu e vorba numai despre acest aspect. Cred ca votul din Senat in cazul lui Varujan Vosganian a fost si o expresie a luptei, deocamdata surda, intre aripa veche a PNL si presedintele Klaus Iohannis. O lupta cu mare potential de pericol pentru viitorul Romaniei.

In Senat sunt multi grei ai fostului PNL, unii dintre ei cu polite grele nedecontate impotriva lui Klaus Iohannis. O fi uitat dl Antonescu, spre exemplu, razboiul fulger in urma caruia a ramas si fara presedintia partidului, si fara candidatura la prezidentiale? O fi uitat oare ca l-a maturat cel pe care l-a adus in PNL facandu-l mana sa dreapta?

Sa fi uitat dl Atanasiu cum Klaus Iohannis i-a barat drumul spre sefia partidului dupa prezidentiale, sustinand-o pe Alina Gorghiu? Sa fie dl Hasotti un democrat autentic, atasat statului de drept? Nu mi s-a parut ca declaratiile conciliante ale domniei sale in privinta lui Tudor Chiuariu recomanda neaparat aceasta atitudine.

Conform cutumelor si mentalitatilor partidelor din Romania, cred ca pentru greii liberali dl Iohannis devine din ce in ce mai mult un motiv de frustrare. Nu s-a ridicat de jos ca ei, nu a luptat in noroiul politicii romanesti ani de zile, nu a fost baron, nu pare a avea nicio emotie cand priveste spre sediul DNA, a ajuns direct sus.

Da, l-au sustinut la prezidentiale (am indoilelile mele, bazate pe fapte, ca toti cu aceeasi determinare), dar ma tem ca au facut-o cu speranta sa aseze la Cotroceni un presedinte decorativ, in spatele caruia sa-si faca jocurile netulburati, iar din jocul acesta nu prea vad cum putea lipsi domolirea Justitiei.

Dar dl Iohannis, dincolo de comunicarea deficitara si unele erori greu de explicat (ma refer in primul rand la decorarea recenta a unor persoane extrem de controversate, la propunerea lui Gabriel Oprea), nu prea pare un presedinte decorativ. Diferenta dintre domnia sa si Traian Basescu pare mai degraba una de stil. Daca fostul presedinte actiona ca un tanc, dl Iohannis, am mai spus-o, se profileaza ca un lunetist.

Si poate cel mai grav este faptul ca dl Iohannis pare intr-adevar decis sa lase Justitia sa-si faca treaba. Am aflat ca in discutii private presedintele si-a exprimat clar hotararea in acest sens, indiferent de cine ar putea fi in cauza si de la ce nivel ar putea cadea.

Sigur, a spus toate aceste lucruri si public, in campanie si dupa, dar pentru politicienii vechi exista o clara distinctie intre ceea ce promitem si clamam si ceea ce facem dupa aceea. Sau va imaginati cumva ca greii liberali sunt toti patrunsi de spiritul votului din 16 noiembrie si decisi sa puna in practica reforma autentica ceruta de acesta? Eu nu. Ba dimpotriva, cred ca sunt hotarati sa opuna o rezistenta feroce unui curent caruia ei in primul rand i-ar cadea victime.

Deci votul in privinta lui Varujan Vosganian a fost, in opinia mea, si un prim foc de avertisment tras de aripa grea a liberalilor in directia lui Klaus Iohannis. Iata ce se va alege din planurile tale daca ai cumva impresia ca esti cu adevarat puternic si vrei sa impui cumva morala votului din 16 noiembrie!

Sa nu uiti ca tot la votul nostru esti cu orice proiect al tau si nu te-am facut presedinte ca sa ne decimezi - pare a fi semnalul primit de Klaus Iohannis din partea unei parti a propriului partid.

Si acestui semnal cred ca i-a dat explicit glas Calin Popescu Tariceanu afirmand: "daca ar fi sa ne ghidam dupa ceea ce a spus luni domnul presedinte, dar mai ales dupa criticile deschise ale presedintelui la adresa votului din Senat, atunci schimbarea pare mai degraba in realitate o continuare a politicii initiate de fostul presedinte potrivit careia institutiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie sa se conformeze directiilor propuse de Cotroceni".

Si adevarul este ca dl Iohannis depinde de votul parlamentarilor din propriul partid si pentru constituirea unei majoritati de schimbare a Guvernului, si pentru numirea unor noi sefi de servicii secrete, asta ca sa vorbim doar despre obiective imediate.

Dna Gorghiu a cerut si a obtinut demisia lui Varujan Vosganian din PNL avertizand ferm ca accidentul votului din Senat nu a fost sters cu buretele si "ca pe viitor genul acesta de derapaje ale unor parlamentari nu vor fi tolerate de noul PNL".

O pozitie corecta, dar ma intreb ce poate face practic daca frondele vor continua. Sa-i dea pe toti afara din PNL?

Nu ar face decat sa intareasca majoritatea lui Victor Ponta si de aici un lung sir de infrangeri si costuri uriase de imagine pentru Klaus Iohannis deloc greu de izolat la Cotroceni.

S-a vazut deja ca principalul decont de imagine dupa votul din Senat a fost al presedintelui, privit de unii ca incapabil sa-si impuna linia, iar de altii ca ipocrit sub pulpana caruia PNL face jocurile consacrate ale politicii romanesti.

Ramane asadar de vazut cum va reusi dl Iohannis sa se impuna cu adevarat nu atat in fata adversarilor politici, cat in fata propriului partid. Daca nu va reusi, ma tem ca zilele domniei sale de glorie si popularitate la cote foarte inalte sunt numarate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Klaus Iohannis PNL, #imunitate Vosganian, #Antonescu Iohannis , #presedinte