Polonia si Ungaria isi intaresc relatiile cu SUA. De ce Romania se lasa ocolita?

Sambata, 16 Februarie 2019, ora 09:05
12482 citiri
Polonia si Ungaria isi intaresc relatiile cu SUA. De ce Romania se lasa ocolita?
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Arhiva Hepta.ro

Cooperarea dintre SUA si Polonia sau Ungaria devine tot mai serioasa, atat in ceea ce priveste Apararea, cat si in domeniul Energiei, in timp ce Romania "nu reuseste sa se pozitioneze la masa, chiar fiind la masa negocierii si deciziei", comenteaza fostul ministru de Externe si consilier prezidential Cristian Diaconescu.

Comentariul este facut in contextul in care Administratia Trump si-a facut din plin simtita prezenta in aceasta zona a Europei.

"SUA vor face tot ce le sta in putere pentru a opri constructia gazoductului Nord Stream 2, care ar urma sa lege Rusia de Germania", a declarat, marti, la Varsovia, secretarul de Stat american Mike Pompeo, relateaza Agerpres, iar miercuri "Polonia si Statele Unite au incheiat un contract in valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane de euro) pentru dotarea armatei poloneze cu lansatoare americane de rachete HIMARS", informeaza AFP citata tot de Agerpres.

"Polonia este unica tara europeana in care cei mai importanti oameni din actuala administratie SUA - presedinte, vicepresedinte si ambii secretari de Stat - au efectuat vizite oficiale", a remarcat intr-un comentariu pe Facebook Robert Lupitu, redactor sef la Calea Europeana.

Invitat de Ziare.com sa descifreze semnificatia prezentei americane in zona, Cristian Diaconescu a confirmat impresia generala ca, "astazi, cand vorbim, asistam la o evolutie de cooperare intre SUA si Polonia extrem de serioasa".

"Ceea ce s-a lansat acum doi ani, cand Polonia a pus bazele Initiativei celor Trei Mari si anume un parteneriat in ceea ce priveste gazul lichefiat cu SUA (a existat in urma cu 2-3 ani chiar si un transport, daca nu chiar mai multe, din America spre terminale din Polonia), reprezinta o prima dezvoltare. Acum, odata cu vizita vicepresedintelui SUA Mike Pence, au semnat un memorandum privind Apararea", a punctat fostul ministru de Externe.

Citeste mai multe si despre summit-ul Initiativa celor Trei Mari organizat in septembrie 2018 la Bucuresti:

Si Ungaria a profitat de prezenta reprezentantilor Administratiei Trump in regiune.

"In egala masura, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a semnat un memorandum in Ungaria, tot in legatura cu Apararea.

Din declaratiile publice, reiese ca partea americana, ca si partea ungara sau cea poloneza, s-au axat pe doua variante. Prima este nevoia unei alternative energetice la North Stream 2 si a doua necesitatea de a avea un sistem de aparare in continuare consecvent pe directia americana.

Din acest punct de vedere, si americanii au spus (cel putin in Ungaria) ca intentioneaza ca prin proiectele pe care le pun in aplicare sa contracareze efectul Federatiei Ruse si al Chinei.

In acest context, Ungaria, referindu-se la un teritoriu aflat undeva la Marea Neagra, i-a cerut lui Mike Pompeo ca Departamentul de Stat sa exercite presiuni pozitive pe Exxon, impreuna cu OMV Petrom, sa puna bazele exploatarii Neptun din Marea Neagra, discutand bilateral situatia unei exploatari dintr-o alta tara la care nici macar n-au facut referire. Cam asa stau lucrurile acum...", a adaugat fostul consilier prezidential.

O alta tara care se racordeaza la aceasta noua axa energetica ce se prefigureaza este Italia.

"Italia a stabilit deocamdata principial, politic, o legatura, axa spun ei, Italia-Polonia, care ar urma sa nuanteze axa Franta-Germania si se indreapta spre Ungaria. A facut Viktor Orban o vizita acolo, au discutat de principiu aceasta chestiune, insa situatia trebuie inca evaluata", a explicat Cristian Diaconescu.

De ce se lasa Romania ocolita?

Intrebat ce face Romania in timpul asta (altceva decat sa se piarda in nesfarsite scandaluri interne), adica de ce pare ocolita de partenerul strategic american, Cristian Diaconescu a raspuns: "Pentru ca nu reuseste sa se pozitioneze la masa, chiar fiind la masa negocierii si deciziei".

"Si pentru ca inainte de a veni cu proiecte proactive (pe care sper ca le are) trebuie sa consume oxigenul explicand ce se intampla acasa, pentru ca nu are parteneri puternici in Europa, astazi, cand vorbim, pentru ca, din punct de vedere politic, chiar in Uniunea Europeana apare un fenomen de izolare si, din aceasta perspectiva, iti pierzi credibilitatea si atunci nu mai esti accesat.

Sa nu uitam ca ultimul secretar de Stat american a stat cateva ore intr-o escala in Romania si atat. Mike Pompeo a venit acum pentru prima oara in Ungaria dupa 2011", a mai comentat acesta.

Iar pentru ca situatia Romaniei sa se schimbe, ar fi nevoie de "stabilizarea situatiei interne, demonstrarea faptului ca ne intelegem pozitia, rolul si semnificatia regionala, si de prezenta unui proiect, proiect care sa fie de interes si pentru alte state si care sa nu fie pe contrasensul european cum este cel de genul 'Sa atacam statul de drept'", a enumerat Cristian Diaconescu.

Intrebat cine ar trebui sa elaboreze un astfel de proiect, Ministerul de Externe sau presedintele Romaniei, Cristian Diaconescu a explicat ca "un astfel de proiect se face in variantele Ministerului de Externe, care coopereaza cu ministerele de linie (de exemplu, daca este vorba de energie), se avizeaza in Guvern si se aproba de presedinte, iar in acel moment, devine politica externa in Romania".

"Nu cu Cotroceniul se incepe, cu Cotroceniul e obligatoriu sa se termine parcursul decizional", a conchis acesta.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#SUA Polonia acorduri, #SUA Ungaria aparare , #presedinte