Pompei, Dubai, Miami: statul roman in concediu

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 07:53
10039 citiri

Presedintele Klaus Iohannis si-a oferit o scurta vacanta, alaturi de sotie, la Pompei, chiar cand era asteptat de catre colegii sai din Consiliul European, pentru a discuta despre Brexit.

La randul ei, sefa Guvernului a imbracat o djellaba visinie si s-a plimbat prin Dubai, in ziua in care la Bucuresti sosea un aviz al Comisiei de la Venetia care facea praf singurul proiect al coalitiei PSD-ALDE, si anume masacrarea independentei Justitiei.

Estimp, Avocatul Poporului era la plaja in Miami, suspendand - zicea chiar el - capacitatea institutiei pe care o conduce si, in particular, facand imposibila atacarea unei OUG care concediaza o treime din procurorii DNA.

Fara sa vrea, Ciorbea a exprimat doctrina oficialilor romani din vremurile recente: nu doar demnitarul, ci si functia pleaca in concediu. Dancila a spus si ea ceva asemanator acum cateva luni, iar seful statului e criticat chiar de catre suporterii sai pentru plimbari si vizite atat de lungi in strainatate incat seamana cu dictatorii din lumea a treia. Statul roman isi ingaduie vacante frecvente.

Ca orice Constitutie, si cea din 1991 vorbeste despre vacantarea diferitelor demnitati publice. Ea prevede, drept motive posibile, demisia, suspendarea din functie, decesul ori incapacitati grave. In cazurile de mai sus, avem de-a face cu ceva mult mai original: i-as zice vacantarea prin nepasare.

Reprezentantii statului nu au fost demisi si nici nu sufera de vreo boala. Ei nesocotesc, insa, demnitatea, in ambele sensuri ale acestui cuvant: si cel public, si cel moral.

Cum au reactionat cetatenii vazand comportamentul iresponsabil al liderilor? Deznadajduiti, unii au ales sa iasa in strada. Altii au hotarat, pur si simplu, sa isi paraseasca tara.

O persoana din a doua categorie imi spunea, zilele trecute, ca, din pricina politicienilor, Romania nu mai e - pentru ea - "acasa", ci o destinatie de vacanta. Cand statul pleaca in concediu, cetatenii isi parasesc patria. Cam asa arata situatiunea...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...