Pozitia lui Iohannis in scandalul Ierusalimului: Ce i-a spus lui Netanyahu de mutarea ambasadei

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 16:45
11067 citiri
Pozitia lui Iohannis in scandalul Ierusalimului: Ce i-a spus lui Netanyahu de mutarea ambasadei
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a fost sunat, vineri, de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, ocazie cu care au discutat despre situatia exploziva din Iran, dar si despre mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim, idee vehiculata in spatiul public de Liviu Dragnea si care i-a infuriat pe palestinieni.

"Discutia a vizat stadiul si perspectivele de dezvoltare ale relatiilor dintre Romania si statul Israel, respectiv evolutiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunarii Generale a ONU, a proiectului de rezolutie pe tema statutului Ierusalimului, fiind abordata pe scurt, in acest context, problematica statutului Ierusalimului", informeaza un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Documentul citat afirma ca Netanyahu "a apreciat in mod deosebit relatia apropiata de prietenie dintre cele doua state si popoare, bazata pe interese comune".

Premierul Israelului i-a multumit lui Iohannis pentru votul de "abtinere" al Romaniei cu ocazia adoptarii rezolutiei Adunarii Generale ONU privind statutul Ierusalimului.

La randul sau, Iohannis a evidentiat "simbolismul aniversarii, in acest an, a sapte decenii de relatii diplomatice neintrerupte dintre cele doua state, care coincide cu implinirea a 70 de ani de la infiintarea statului Israel si cu celebrarea Centenarului Romaniei Moderne".

Cat despre pozitia Romaniei in scandalul declansat de decizia lui Donald Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim, Iohannis a reiterat opinia exprimata de MAE:

"In ceea ce priveste evolutiile recente pe tema statutului Ierusalimului, presedintele Klaus Iohannis a reiterat elementele principale ale pozitiei Romaniei, exprimate cu prilejul votului si al "explicatiei de vot" prezentate ulterior derularii acestuia asupra Rezolutiei Adunarii Generale ONU din 21 decembrie 2017.

Rezolutia recomanda, printre altele, statelor membre ONU sa se abtina sa stabileasca misiuni diplomatice in Ierusalim si sa intensifice eforturile internationale pentru o pace durabila, cuprinzatoare si justa in Orientul Mijlociu.

Conform acestei pozitii, aprobate de presedintele Romaniei anterior votului, pe baza propunerii argumentate, in scris, a Ministerului roman al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezinta o tema centrala in cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit in urma incheierii unui acord direct intre parti. Romania a subliniat, in cadrul explicatiei de vot, si necesitatea rezolvarii juste si de durata a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea "solutiei celor doua state", Israel si Palestina, care sa coexiste in pace si securitate, ca unica varianta viabila si capabila sa garanteze indeplinirea aspiratiilor partilor.

De asemenea, s-a aratat cu acel prilej ca pozitia tarii noastre fata de statutul orasului Ierusalim ramane conforma cu cea stabilita prin rezolutiile Consiliului de Securitate ONU si Adunarii Generale ONU in materie.

Totodata, in pozitia exprimata cu prilejul explicatiei de vot, Romania a facut apel la calm, a incurajat partile sa reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace si a aratat ca, in prezent, este necesara reinnoirea eforturilor internationale pentru relansarea acestuia, context in care momentul promovarii Rezolutiei adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticenta de catre tara noastra, ceea ce a si motivat decizia de vot abtinere".

Cat despre mutarea ambasadei noastre, mult dorita de Liviu Dragnea, Iohannis a spus clar ca nu se pune acum problema de asa ceva:

"O eventuala decizie in sensul mutarii Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luata doar pe baza parametrilor mentionati, cu luarea in considerare a evolutiilor viitoare privind Procesul de Pace in Orientul Mijlociu, iar, in cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului".

Citeste si

Cei doi oficiali au discutat si despre situatia actuala din Iran, unde au loc proteste.

Presedintele Iohannis si-a exprimat regretul pentru pierderile de vieti omenesti si speranta ca violentele vor inceta, iar libertatea de exprimare si libertatea de intrunire pasnica vor fi respectate.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis ambasada Israel Ierusalim Netanyahu , #presedinte