Presa din R.Moldova: Care este adevaratul motiv pentru care Iohannis si-a anulat vizita la Chisinau

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 21:25
9656 citiri
Presa din R.Moldova: Care este adevaratul motiv pentru care Iohannis si-a anulat vizita la Chisinau

Presa din R. Moldoveaza speculeaza ca motivul pentru care presedintele roman Klaus Iohannis si-a anulat vizita la Chisinau este deschiderea discutiilor pentru venirea la putere a comunistilor.

"Nu prelungirea negocierilor politice a fost cauza anularii vizitei la Chisinau a presedintelui Romaniei. Pe 12 ianuarie, Vlad Filat (PLDM) si Marian Lupu (PDM) au anuntat ca negocierile cu Mihai Ghimpu (PL) sunt dificile si, in consecinta, vor deschide discutiile cu PCRM (Partidul Comunistilor).

Spectrul venirii la putere a comunistilor si riscul ca Iohannis, sosit in vizita la Chisinau, sa fie nevoit sa dea mana cu Vladimir Voronin, liderul comunist proaspat vopsit in 'european', a dus la decizia de anulare a vizitei. Prezenta PCRM in coalitia de la Chisinau, ar raci foarte tare relatiile dintre Romania si Republica Moldova", opineaza George Dumitru, intr-un editorial publicat de Deschide.md si intitulat "Iohannis intoarce spatele 'monstruoasei coalitii' din Chisinau".

Republica Moldova, din culisele negocierilor pentru formarea aliantei de guvernare Interviu

Mai multe publicatii de peste Prut au preluat aceasta idee, cu toate ca Presedintia Romaniei nu a dat publicitatii niciun motiv concret pentru care Klaus Iohannis si-a anulat vizita in tara vecina.

Partidele pro-europene, care se afla la putere in Republica Moldova din 2009, au obtinut la alegerile parlamentare 55 de mandate din 101, insa pana in prezent nu s-a ajuns la un acord pentru formarea unei coalitii.

Cand a fost amanata vizita

Vizita oficiala pe care presedintele Klaus Iohannis o avea programata in 22 si 23 ianuarie a fost amanata, a anuntat vineri serviciul de presa al presedintiei de la Chisinau. Deplasarea va fi reprogramata pentru o data ulterioara.

Vizita lui Iohannis in Republica Moldova a fost amanata

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va purta luni, 19 ianuarie, o convorbire telefonica cu omologul sau roman pe teme de interes bilateral.

La inceputul acestui an, prim-vicepresedintele PNL Mihai Ungureanu, consilier personal al sefului statului, a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis va avea in primele luni ale anului vizite oficiale la Bruxelles, Chisinau, Berlin si Paris, pregatindu-se "un profil extern al presedintelui".

Presedintele Klaus Iohannis a fost, joi si vineri, la Bruxelles, in prima vizita oficiala de la castigarea alegerilor prezidentiale.

Citește și:
Marcel Ciolacu susține că Iohannis e obligat să îl desemneze premier: „Nu cred că o va face din inimă”
Marcel Ciolacu susține că Iohannis e obligat să îl desemneze premier: „Nu cred că o va face din inimă”
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, este convins că președintele Klaus Iohannis îl va desemna premier, chiar dacă nu o va face „din inimă”. Ciolacu a declarat la...
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
#motiva Iohannis anulare vizita Moldova, #Iohannis anulare vizita Moldova, #Iohannis anulare vizita Chisinau , #presedinte