Presa internationala scrie despre referendumul anuntat de Klaus Iohannis

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 07:23
13179 citiri
Presa internationala scrie despre referendumul anuntat de Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns in atentia presei internationale dupa ce a anuntat luni seara posibilitatea organizarii unui referendum national cu privire la proiectul ordonantei de urgenta pentru dezincriminarea unor anumite fapte penale si gratierea unor detinuti, initiat de catre Guvernarea Grindeanu.

Reuters arata ca mii de persoane au protestat in ultimele zile fata de proiect, care a fost criticat de presedinte, dar si de procurorul-general, de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si de Curtea Constitutionala.

Agentia mentioneaza ca presedintele roman nu a prezentat o data exacta pentru organizarea referendumului, dar s-a alaturat protestelor de duminica din Bucuresti.

"Din pacate, aceasta tema a devenit una de interes national. Evident ca exista un larg interes pentru schimbarea codurilor penale si a gratierii. Daca asa este, voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular", a declarat Klaus Iohannis.

Jurnalistii atrag atentia ca reprezentantii Comisiei Europene au laudat pana acum eforturile procurorilor de a lupta impotriva coruptiei si a mentionat ca politicienii locali au o traditie in redactarea de legi care slabesc in mod intentionat puterile anchetatorilor din Romania.

Fox News precizeaza ca presedintele roman a cerut organizarea unui referendum ca urmare a interesului public intens cu privire la proiectul de ordonanta al guvernului Grindeanu.

Presedintele Iohannis a precizat ca-i va intreba pe cetateni daca sunt sau nu sunt de acord cu gratierea, o masura pe care socialistii nu au inclus-o anterior in programul de guvernare, cu care au castigat alegerile legislative de la 11 decembrie.

Associated Press atrage atentia ca premierul roman incearca sa treaca o ordonanta de urgenta pentru a elibera penitenciarele supraglomerate, dar criticii acuza ca este vorba de o masura cu dedicatie pentru aliatii guvernului, care sunt condamnati pentru fapte de coruptie.

Zeci de publicatii din lumea intreaga au preluat materialul AP despre organizarea unui referendum national in Romania, printre care se numara San Francisco Chronicle, Frederickburg, Houston Chronicle, Journal Times, Washington Post, Minneapolis Star Tribune, ABC News si Daily Mail.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: NEWS.RO