Presedintele de la Grivco si batele senatorilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 18 Februarie 2016, ora 18:26
7708 citiri
Presedintele de la Grivco si batele senatorilor

Ceea ce s-a intamplat miercuri in Senat mi se pare un episod rusinos, penibil pentru un stat de drept, in care politiceni din absolut toate partidele au transformat o camera a Parlamentului Romaniei intr-un pres de sters picioarele unui infractor condamnat si masinariei sale de lupta.

De ce a fost chemat la ordine premierul Ciolos si tinut ore in sir intr-o sedinta halucinanta de glorificare a infractiunii si sfidarii legii? Pentru o eroare de guvernare? Pentru ca a luat o decizie pagubitoare pentru economia Romaniei? Pentru ca cifrele bugetare au luat-o razna?

Nu. Premierul Romaniei a fost pus la zid, pentru ca a refuzat sa comita un abuz. Dl Ciolos nu avea nici macar o parghie legala sa opreasca procedura declansata impotriva trustului Intact.

Dl Ciolos nu are cum sa fie altfel decat abuziv daca ar interveni intr-o procedura ANAF, indiferent care ar fi ea. Singura cale a unui nemultumit, persoana fizica sau juridica, este sa atace deciziile si actiunile ANAF in instanta.

Daca premierul ar fi intervenit in procedura ANAF vs Antena 3, ar fi creat un oribil precedent, ar fi dat un semnal extrem de toxic. Pe de-o parte, daca o facea pentru Antena 3, nu vad de ce nu ar trebui sa o faca pentru fiecare om suparat pe ANAF. Chioscarul amendat e cu ceva mai prejos decat Antena 3? Si daca toate procedurile sunt oprite, eu zic sa desfiintam ANAF de tot.

Pe de alta parte, premierul nu are dreptul sa transmita un mesaj de slabiciune, de cedare in fata unei masini de lupta. Pentru ca, opinia mea, Antena 3 nu mai este demult o institutie de presa, ci o masinarie de lupta extrem de agresiva si eficienta, care nu mai serveste interesului public, ci intereselor private ale unui infractor si ale vremelnicilor lui aliati.

Si dl Ciolos a inceput corect si curajos: "Decizia ANAF nu vizeaza activitatea jurnalistilor. Posturile TV nu isi pierd licentele, incetarea emisiei este intotdeauna apanajul CNA si nu s-a pus problema in acest sens.

In ciuda afirmatiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile in discutie, pentru simplul motiv ca suntem abia la inceputul unui proces legal de intrare in posesie si valorificare a unui bun al statului, care va putea sa mai dureze inca luni bune", spus clar premierul Ciolos in prima parte a discursului.

Dar asta a dezlantuit iadul. Linsajul instrumentelor politice ale masinariei lui Voiculescu. Si acest linsaj l-a impins sa faca un pas inapoi. "Condamn modul de actiune al ANAF", a spus in final premierul, anuland in buna masura inceputul vertical.

O cedare exploatata urgent de Liviu Dragnea, care seara ameninta ca, in caz de evacuare a Antenei, va urma motiunea de cenzura.

Sa darami un guvern pentru aplicarea legii ar fi o perfomanta demna de actualul Parlament. Dar o performanta previzibila dupa balonul de oxigen primit in iarna de clasa politica, atunci cand singura solutie corecta ar fi fost, sustin in continuare, alegerile anticipate.

Daca ANAF va fi nevoit sa faca un pas inapoi in procesul de recuperare a unui prejudiciu provocat prin infractiune dovedita de Dan Voiculescu, masinaria va fi obtinut o victorie teribila impotriva statului de drept.

Intr-un fel, din puscarie, Dan Voiculescu va fi dat o lovitura de stat, impotriva regulilor statului de drept care se bazeaza pe forta hotararii judecatoresti.

Cand bate politico-mediatice zdrobesc acest fundament si implicit puterea legii, mare lucru nu mai e de sperat. Manipularea e teribila: dupa Antena vor urma si altii. Eu sper sa urmeze toti infractorii dovediti carora sa le fie luat pana la ultimul ban furat. Macar de ar urma si altii, dar pentru asta e nevoie de mult mai multa vointa politica decat vad eu acum.

Bomboana pe coliva momentului rusinos a fost pusa, dupa mine, de presedintele Iohannis, garantul functionarii institutiilor si al suprematiei statului de drept:

"Eu cred ca ati ajuns (Antena 3- n.red.) intr-o situatie neplacuta si inutila. In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative. In al doilea rand, aceasta abordare heirupista din partea ANAF-ului mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila.

In fine, am constatat, din discutii pe care le-am avut, ca exista deschidere la factorii de decizie si cu siguranta prin discutii asezate si calme pana la urma se gasesc solutii convenabile", a declarat Iohannis.

Poate gresesc, sper sa gresesc, dar bag de seama ca pentru presedintele Romaniei executarea hotararii judecatoresti si recuperarea banilor furati de la stat reprezinta o situatie inutila, un banal motiv administrativ.

Si la ce solutii convenabile s-o referi dl presedinte? Un an de zile, dupa cum cere Mihai Gadea, in care statul sa se uite neputincios catre masinaria de lupta a infractorului in care sa nu se atinga de produsul unei infractiuni pedepsita cu 10 ani de puscarie?

Infrangerea legii, tratamentul discriminatoriu intre un contribuabil obisnuit si o temuta masinarie de lupta reprezinta o solutie convenabila dupa presedinte.

Dar de ce sa ma mir eu? Mana dreapta a cui petrecea acum cateva saptamani la reuniunea sasilor cu Mihai Gadea? Dl Iohannis nu mai este premierul de la Grivco. Este presedintele de la Grivco si dupa cum spunea cineva numai ce i-a dat tara inapoi lui Voiculescu.

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com