Ziare.com

Presedintele Iohannis anunta ca retrimite Legea referendumului la Curtea Constitutionala

Sambata, 12 Mai 2018, ora 19:50

   

Presedintele Iohannis anunta ca retrimite Legea referendumului la Curtea Constitutionala
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, sambata, la Blaj, ca retrimite Legea referendumului la Curtea Constitutionala, nefiind multumit de forma in care a ajuns la promulgare.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in 4 aprilie, in calitate de for decizional, cu 195 de voturi "pentru", 71 de voturi "impotriva" si 6 abtineri, Legea referendumului, trimisa la reexaminare de catre presedinte Klaus Iohannis.

Legea a fost contestata la CCR de PNL si USR, insa sesizarea a fost respinsa in 3 mai de Curtea Constitutionala.

Potrivit textului legii, "cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului".

PSD a anuntat in mai multe randuri ca asteapta promulgarea Legii referendumului pentru a stabilit data referendumului privind definirea familiei in Constitutie.

Camera Deputatilor a adoptat, in 9 mai 2017, cu 232 voturi "pentru", 22 de voturi "impotriva" si 13 abtineri, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".]

Initiativa a fost trimisa Senatului pentru dezbatere si vot.

Coalitia pentru Familie a strans 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Iohannis lege referendum CCR
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2637 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asa sa faci mereu ...

Pune frana tuturor miscarilor spre BINE, cat de mici, meschine sunt ele.

Sa vedem daca ti se va pune frana de catre (CINE !) cand vei fi dat de-a dura pe scarile de la Cotroceni (figurat vorbind, nu te speria, nu agita SPP-ul ...)

Nici macar aia care ni te-au PUS acolo, nu titi vor da nimic drept ajutor.

Ce este drept, tu ai incercat TOT ce iti poate dein Kopf und dein Zeichen und deine deutsche Arrogance ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor