Klaus Iohannis: "Ar fi catastrofal pentru Romania sa nu avem parlament functional. Trebuie sa ne trezim si sa facem ordine in aceasta harababura parlamentara"

Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 18:04
8111 citiri
Klaus Iohannis: "Ar fi catastrofal pentru Romania sa nu avem parlament functional. Trebuie sa ne trezim si sa facem ordine in aceasta harababura parlamentara"
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni. Este a doua conferinta de presa pe care seful statului o are in aceasta saptamana.

Principalele declaratii ale presedintelui Iohannis:

"Maine va fi ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru parlamentare. Aceasta inseamna ca intram in linie dreapta pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie. Vreau sa fie de la bun inceput clar pentru toata lumea, pentru ca am observat ca unii politicieni propaga ca cineva tine neaparat la organizarea alegerilor in ciuda situatiei epidemiologic si ca ele se pot amana. Nimic mai fals. Alegerile reprezinta singura optiune democratica valida care sa ne permita sa avem un nou Legislativ reprezentativ si legitimat prin votul cetatenilor.

Alegerile nu trebuie amanate pentru ca un partid sau altul sa se simta mai bine pregatit peste cateva luni. Alegerile trebuie sa aiba loc la termen, e fundamental pentru felul cum vom gestiona pandemia, dar sa avem si o noua majoritate solida in sustinerea noilor reforme. Actuala majoritate pesedista e una ilegitima care nu mai reflecta de mult timp vointa reala a romanilor. Cea a facut aceasta majoritate toxica din luna martie? A pus umarul la rezolvarea crizei sanitare, asa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotriva a intarziat si blocat masuri pentru gestionarea pandemiei si a promovat legi populiste.

Pentru a vedea nivelul de toxicitate atins de aceasta majoritate sa ne uitam nu mai departe de ziua de ieri cand celebrul autor al OUG 13 Florin iordache a fost votat in functia de presedinte a Consiliului Legislativ. PSD in ciuda incercarilor disperate de a-si cosmetiza imaginea, ramane acelasi partid toxic", a spus presedintele.

"Sfidarea PSD e intolerabila si lucrurile nu mai pot continua asa. Trebuie sa fim onesti fata de cetateni si sa spunem lucrurilor pe nume - actuala situatie epidemiologica e ingrijoratoare, dar pandemia nu va lua sfarsit nici in ianuarie, februarie sau martie, asa cum fals sustin cei din majoritatea toxica din Parlament. Ar fi catastrofal pentru Romania sa nu avem parlament functional, tocmai pentru ca ne aflam ijntr-o criza sanitara si traversam o perioada dificila economic si social, trebuie sa facem tot posibilul ca Romania sa nu ramana fara un Legislativ cu puteri depline.

Avem asadar experienta acestui scrutin care ne permite sa corectam erorile inerente si sa imbunatatim organizarea votului pentru parlamentare. Procesul de votare nu presupune probleme majore, in schimb campania care il precede necesita prudenta si respectarea strica a regulilor sanitare. Au fost gandite reguli mai stricte pentru campania electorala, tocmai pentru a limita riscul de raspandire a pandemiei.

Sunt preferabile si mult mai sigure pentru toti evenimentele organizate in spatiul virtual, decat cele clasice. Le recomand candidatilor sa se orienteze catre astfel de evenimente. E evident ca nu mai poate fi vorba in acest an de mitinguri electorale si solicit autoritatilor sa fie mai responsabile pentru a nu fi abateri. Orice incalcare a regulilor va fi sanctionata", a precizat Klaus Iohannis.

Intrebat daca este posibila carantinarea Capitalei si judetelor cu rata peste 3 de infectare, Iohannis a afirmat ca aceasta decizie "trebuie sa vina de la experti".

"Nu am auzit nicio propunere care vizeaza Capitala sau judete intregi. Eu nu imi doresc sa ajungem la carantinarea Bucurestiului", a sustinut presedintele.

Intrebat despre disputa dintre PNL si USR dupa votul din plenul reunit privind sefia Consiliului Legislativ, Iohannis a precizat ca politicienii sunt mai preocupati sa caute vinovati, decat solutii.

"Nu cred (posibila alianta PNL si USR - n.r.), dar cred ca aceasta alegere a facut sa fie lumea atata de suparata incat incearca sa caute vinovati, in loc sa caute solutii. Ar fi ciudat daca s-ar certa, fiindca in definitiv aici a castigat majoritatea toxica pesedista si cred ca intre timp a devenit foarte clar pentru toata lumea ca nu se poate continua in acest fel", a afirmat presedintele.

Despre balbaielile autoritatilor, Iohannis a declarat:

"Am ramas destul de decident pot sa va spun, dar e evident ca unele autoritati, cum s-a intamplat in Bucuresti s-au balbait. E clar ca autoritatile trebuie sa isi intre mai bine in rol, sa fie mai bine organizate, sa prevada evenimentele, sa le explice. Si da, lucrurile sunt duse la nivelul autoritatilor locale, fiindca acolo trebuie sa se ia decizia pentru fiecare localitate. E mult mai eficient, dar e relativ putin obisnuit pentru noi, acest principiu al subsidiaritatii e important in democratiile consolidate", a spus presedintele.

Intrebat de un jurnalist daca ii este indiferent faptul ca Romania ar putea ajunge la 7.000 de cazuri daca se vor organiza alegerile parlamentare, Iohannis a afirmat:

"Indiferent nu e o expresie care ma caracterizeaza. Eu nu raman niciodata indiferent la ce se intampla in politica si in societate. Da, raman la ideea ca e importanta organizarea alegerilor, evident cu respectarea masurilor si normelor impuse.

Intrebat daca are de gand sa ceara interzicerea traseismului politic, Klaus Iohannis a spus: "Un mandat imperativ nu cred ca vrea sa impuna cineva in Romania, dar da, pot sa va spun franc si pe fata, daca ajungem sa decid si eu ce scriem intr-o noua constitutie fiti sigur ca voi insista sa scriem acolo ceva despre interzicerea traseismului. Acest traseism falsica rezultatul votului popular. Odata si o data trebuie sa ne trezim si sa facem ordine in aceasta harababura parlamentara".

"E evident ca pentru guvernanti vine o perioada mai dificila, dar mie mi se pare normal ca majoritatea membrilor unui Guvern sa fie parlamentari, altfel ajungem foarte repede la un Guvern de esenta tehnica mai degraba, care este posibil, a fost posibil si la noi, dar numai in situatii speciale. In tarile cu democratii mai consolitate marea majoritate a membrilor Guvernului sunt si parlamentari.

In acest moment nu discutam la nivel de conducere a statului despre un asa-numit lockdown. Adica inchiderea tuturor activitatilor, ci cautam solutii pentru prevenirea raspandirii, dar continuarea activitatilor esentiale, in acelasi timp. In aceasta abordare trebuie sa incadram si continuarea democratiei in Romania. Fara alegeri nu exista democratie. Trebuie sa ne alegem un nou Parlament, in conditii speciale. In acelasi timp trebuie sa crestem numarul de locuri de la ATI in spitalele care pot primi bolnavi de COVID. Ce facem? Inchidem tara 2 saptamani? Dupa care ce facem? Iar trebuie sa incepem de la zero. Nu putem sa en gandim ca ne intoarcem intr-o luna sau doua la normalitate. Ne vom intoarce la normalitate daca avem grija acum si peste o luna, doua si daca oamenii de stiinta vor gasit in vaccin, sper destul de repede", a spus presedintele.

Intrebat daca nu ar fi fost mai bine ca liberalii sa paraseasca sala de plen pentru a nu asigura cvorum la numirea lui Florin Iordache, presedintele a afirmat ca "ar fi fost o varianta buna. Nu stiu de ce nu au facut-o. Nu am discutat cu ei. Presedintele nu are atributii sa dea teme acolo. Fiti siguri ca la proxima ocazie voi pune aceasta intrebare"

Seful statului a avut o conferinta de presa si luni seara, unde a vorbit despre cresterea numarului de cazuri de COVID-19 si despre comunicarea defectuoasa a prefectului Capitalei Gheorghe Cojanu privind trecerea Bucurestiului in scenariul rosu, lucru care Iohannis l-a catalogat ca fiind inacceptabil.

Premierul Ludovic Orban a anuntat miercuri ca Traian Berbeceanu este luat in calcul pentru a fi numit in functia de prefect al Capitalei.

Numarul de cazuri de infectare cu noul coronavirus este in crestere si miercuri. Grupul de Comunicare Strategica a anuntat miercuri 4.848 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 - cel mai mare bilant zilnic de la declansarea pandemiei - numarul total al imbolnavirilor ajungand astfel la 1191.102. In ultimele 24 de ore a fost prelucrate 37.025 de teste. De asemenea, s-au inregistrat si 69 de decese, bilantul fiind de 6.065. In prezent, 766 de persoane sunt internate la Terapie Intensiva. Bucurestiul, care a trecut duminica de pragul de 3 in ceea ce priveste incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, inregistreaza o crestere a acestui indicator, la 3.25.

Presedintele Iohannis sustine de la inceputul lunii august, in fiecare miercuri conferinte de presa, in contextul pandemiei de coronavirus.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...