Prima reactie a presedintelui Iohannis, dupa publicarea raportului MCV

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 15:08
6761 citiri
Prima reactie a presedintelui Iohannis, dupa publicarea raportului MCV

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat, miercuri, dupa ce Comisia Europeana a publicat Raportul privind progresele realizate de Romania, in cursul anului 2014, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) vizand consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

"Klaus Iohannis saluta faptul ca acest raport este unul predominant pozitiv, care arata ca progresele identificate de Comisia Europeana in raportul precent s-au consolidat semnificativ", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele transmite ca a luat nota de faptul ca acest raport este al doilea consecutiv pozitiv, "progresele tarii noastre in indeplinirea obiectivelor MCV inscriindu-se pe o linie evident ascendenta".

Klaus Iohannis considera ca prin concluziile raportului se evidentiaza faptul ca obiectivele majore ale reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei sunt, in mare masura, "asumate la nivelul societatii romanesti, iar schimbarile intervenite indica semne de sustenabilitate".

"Presedintele Romaniei saluta concluziile raportului care arata ca activitatea principalelor institutii judiciare si de integritate in combaterea coruptiei a inregistrat o dinamica impresionanta si a generat o incredere sporita a publicului in justitie", continua sursa citata.

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat - Critici pentru Avocatul Poporului si Parlament

De asemenea, presedintele apreciaza constatarile facute de Comisia Europeana cu privire la profesionalismul sporit din sistemul judiciar romanesc si cu privire la vointa de a proteja independenta justitiei intr-o maniera mai consistenta.

Ce spune presedintele despre criticile la adresa Parlamentului

Iohannis mai transmite ca, pe de alta parte, a luat nota de observatiile critice formulate in raport, "printre care cele referitoare la reticenta din partea Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curtii Constitutionale, la utilizarea frecventa a ordonantelor de urgenta, la respingerea de catre Parlament a unor cereri de ridicare a imunitatii pentru parlamentari, fara criterii obiective in acest sens, la lipsa unor reguli clare care sa asigure aplicarea rapida a prevederilor constitutionale privind suspendarea ministrilor sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnari de coruptie, la expunerea la coruptie si conflicte de interese a procedurilor de achizitii publice".

Lider european, despre raportul MCV: Romania e pe drumul cel bun, trebuie sa ramana pe el

Klaus Iohannis "noteaza recomandarile Comisiei Europene menite sa asigure consolidarea procesului de reforma si considera ca este nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evolutia ireversibila a reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei, in primul rand in beneficiul societatii romanesti si al cetatenilor romani". In final, seful statului asigura ca garantarea statului de drept, a independentei justitiei, precum si sprijinirea luptei impotriva coruptiei reprezinta prioritati majore ale mandatului sau la Cotroceni.

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul MCV pentru Romania, in care oficialii UE au laudat progresele inregistrate de tara noastra, insa au criticat Parlamentul, pe care il acuza ca pune piedici justitiei, dupa ce a refuzat sa ridice imunitatea pentru politicienii care au probleme cu legea.

Si Avocatul Poporului este criticat, pentru ca nu a contestat la Curtea Constitutionala unele ordonante de urgenta. In schimb, institutii precum DNA, ANI, ICCJ si CSM au primit bile albe de la oficialii europeni.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis reactie raport MCV, #raport MCV Iohannis presedinte , #presedinte