Prima reactie a presedintelui Iohannis dupa raportul ministrului Toader, care anunta monitorizarea DNA

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 19:25
15025 citiri
Prima reactie a presedintelui Iohannis dupa raportul ministrului Toader, care anunta monitorizarea DNA
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri seara, ca i se pare un lucru foarte bun faptul ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat monitorizarea atenta a DNA si DIICOT, dar seful statului a apreciat ca activitatea institutiei anticoruptie se desfasoara fara derapaje.

"Mi se pare un lucru foarte bun", le-a raspuns presedintele jurnalistilor, cu privire la monitorizarea anuntata de Toader, adaugand ca, "daca ministrul Justitiei doreste sa monitorizeze, are tot dreptul sa o faca".

Seful statului a subliniat ca Ministerul Public oricum isi desfasoara activitatea "sub ochiul Ministerului Justitiei".

"Daca citim cu atentie Constitutia si legile, citim acolo ca Ministerul Public isi desfasoara activitatea sub ochiul Ministerului Justitiei, ceea ce este un lucru bun, si ma astept de la ministrul Justitiei sa sprijine pe procurorul general, pe procurorul-sef al DNA, pe procurorul-sef al DIICOT sa-si indeplineasca mai bine atributiile.

Evident ca, daca lucreaza impreuna, in ceea ce am numit cooperare loiala - Ministerul Justitiei cu Ministerul Public -, lucrand pot merge doar inspre bine, altfel decat la inceputul anului cand Ministerul Justitiei si Ministerul Public au avut pozitii divergente in privinta OUG 13, cum ne amintim cu totii", a spus presedintele.

Acesta a mentionat ca ministrul Justitiei "cu siguranta ii va monitoriza" pe procurori, pentru ca "este in fisa postului, cum s-ar spune".

Klaus Iohannis s-a declarat "foarte multumit" de activitatea DNA: "Am mai spus-o de multe ori si imi place sa o repet. Ministerul Public, inclusiv DNA, isi face foarte bine activitatea".

Ce a declarat Tudorel Toader

Anterior, miercuri seara, ministrul Justitiei a anuntat concluziile la care a ajuns in urma evaluarilor pe care le-a facut procurorului general Augustin Lazar si procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Dupa un discurs de 45 de minute cu numeroase paranteze si trimiteri la texte de lege, ministrul a spus la final in cateva secunde concluzia: nu a gasit motive sa declanseze revocarea celor doi sefi de Parchete, insa de acum incolo DNA si DIICOT vor fi monitorizate permanent, pentru ca derapajele DNA in privinta anchetei OUG 13 nu se justifica prin dezideratul nobil al luptei impotriva coruptiei.

De asemenea, Toader a subliniat ca, in raportul de 19 pagini intocmit in acest caz, se releva derapaje institutionale, in sensul unor actiuni "cel putin exagerate" ale DNA, despre care a sustinut ca si-a arogat competenta de a efectua o ancheta penala, intr-un domeniu care excedeaza cadrului legal, concluzie de altfel exprimata si de CCR.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Comentarii