Primarii si consilierii condamnati cu suspendare isi pastreaza mandatul - Iohannis trimite legea la CCR

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 14:12
3957 citiri
Primarii si consilierii condamnati cu suspendare isi pastreaza mandatul - Iohannis trimite legea la CCR
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis contesta la CCR legea care prevede ca primarii si presedintii de Consilii Judetene pot sa ramana in functii, chiar daca sunt condamnati la inchisoare cu suspendare.

Asadar, Klaus Iohannis a trimis o sesizare la Curtea Constitutionala care vizeaza proiectul de modificare a Statutului alesilor locali.

" (...) A permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penala si cu privire la care instanta a considerat ca prezinta un pericol social sa continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natura sa asigure exercitarea functiilor si demnitatilor publice in coordonatele statului de drept", se arata in documentul remis CCR de Klaus Iohannis.

Citeste textul integral al sesizarii

Legea contestata de presedinte prevede ca primarii si presedintii de consilii judetene pot sa ramana in functii daca sunt condamnati la inchisoare cu suspendare.

Isi pierd mandatul doar primarii si consilierii care au fost condamnati definitiv la inchisoare cu executare, fie ca este vorba despre infractiuni de drept comun, fie ca este vorba despre infractiuni de coruptie.

La inceputul lunii ianuarie, Iohannis a cerut Parlamentului sa reexamineze legea. Solicitarea de reexaminare a fost, insa, respinsa de parlamentari care au adoptat proiectul in forma initiala trimisa la promulgare.

D.R.

#Iohannis lege CCR, #Iohannis ccr lege alesi , #presedinte