Primul pas pe agenda lui Iohannis: reconstructia institutiilor politice

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 13:54
3891 citiri
Primul pas pe agenda lui Iohannis: reconstructia institutiilor politice
Foto: privesc.eu

In primul sau discurs in calitate de presedinte, Klaus Iohannis a expus succint si principalele sale puncte de pe agenda din urmatorii cinci ani. Primul este reconstructia institutiilor politice, urmat fiind de sistemul educatiei si sanatatea.

"Anul 2015 trebuie sa fie dedicat reformarii acestora si construirii unui edificiu statal", a afirmat Klaus Iohannis.

"Mi-as dori ca la sfarsitul mandatului meu coruptia sa nu mai figureze pe agenda publica. (...) Este nevoie de intelegerea clara la nivelul intregii clase politice: nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie", a spus presedintele.

Acesta s-a treferit si la marea capcana in care pot cadea institutiile politice: "Marea capcana, reforma institutiilor politice, este sa o gandim pentru noi astazi. Absenta abordarii pe termen lung e la fel de paguboasa ca si absenta schimbarii", a spus el.

Primul discurs al presedintelui Klaus Iohannis: Cum vede Romania de peste cinci ani

"Va rog, pe cei din partide, sa intelegeti ca nu mai putem lua decizii conjucturale (...), ca reconstructia nu poate porni de la interese de partid si strategii pentru urmatoarele alegeri", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Noul presedinte si-a exprimat increderea ca nu vor fi repetate "erorile din trecut" si ca se va realiza o "constructie durabila, dincolo de interesele partizane de moment". De altfel, acesta a spus ca va "chema cat mai curand partidele la negocieri", explicand: "Trebuie sa stabilim ce obiective de tara ne asumam, un sistem de lucru comun si un calendar pentru ducerea lor la indeplinire".

"Ma bucur sa constat ca exista deschiderea pentru a incepe discutiile pentru revizuirea Constitutiei si modernizarea ei", a afirmat Klaus Iohannis, mentionand ca are in vedere reducerea numarului de parlamentari, votul prin corespondenta si electronic.

"Una dintre practicile pe care ar trebui sa le lasam in trecut o reprezinta declaratiile de complezenta; stirbesc increderea si nu folosesc la nimic. Lucrul bine facut inseamna ca vom construi consesns, si in actiune, cu rezultate", a mai spus presedintele, afirmand totodata ca cei aflati la putere au "datoria de a veni in fata romanilor si de a comunica onest si responsabil".

Aceasta va trebui sa spuna clar "cat am facut din ce ne-am angajat, ce urmeaza mai departe. Asa voi proceda eu, in calitate de presedinte".

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...