Primul sondaj dupa alegeri. Cata incredere au romanii in Iohannis - IRES

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 16:17
14088 citiri
Primul sondaj dupa alegeri. Cata incredere au romanii in Iohannis - IRES

Mai mult de jumatate (55 la suta) dintre cei care au participat la un sondaj organizat de IRES considera ca, in Romania, lucrurile merg intr-o directie buna, dupa alegerile prezidentiale.

Spre comparatie, inainte de alegeri, doar 24 la suta dintre respondenti considerau directia Romaniei drept una buna, potrivit datelor unui sondaj IRES, remis Ziare.com.

Spre comparatie, in prezent, 34 la suta dintre cei care au raspuns sondajului cred ca Romania merge intr-o directie gresita, fata de 73 la suta, inainte de alegeri.

Cei mai optimisti sunt cei cu varste cuprinse intre 35 si 49 de ani, 61 la suta dintre cei intervievati care aveau aceasta varsta afirmand ca directia Romaniei este buna. Cei mai pesimiti sunt cei tineri, 52,4 la suta dintre cei pana in 34 de ani fiind de parere ca directia tarii noastre este una gresita.

Iohannis vs. Ponta: Profilul alegatorului - sondaj IRES

In plus, cei din mediul rural (58,2 la suta dintre respondenti) sunt mai optimisti din acest punct de vedere decat cei din mediul urban (51,9 la suta). Nu in ultimul rand, respondentii din Transilvania si Banat (61,5 la suta) cred in cea mai mare masura ca directia Romaniei este una buna, in timp ce in sud si in Moldova procentul este de putin peste 50.

Klaus Iohannis, incredere uriasa dupa alegeri

Presedinte ales al Romaniei se bucura de incredere multa sau foarte multa in randul a 61 la suta dintre respondenti, in timp ce putina incredere, foarte putina sau deloc au 36 la suta dintre cei care au raspuns sondajului.

Inainte de alegeri, 25 la suta dintre respondenti aveau incredere in primarul Sibiului, fata de 70 la suta putina incredere sau deloc.

Iohannis vs. Ponta: Cum au votat studentii si pensionarii? Dar patronii si somerii? - sondaj Avangarde

In schimb, premierul Victor Ponta se bucura de doar 26 la suta incredere in randul respondentilor, fata de 72,5 putina incredere, foarte putina sau deloc. Fata de perioada dinainte de alegeri, presedintele PSD a pierdut 6 procente la capitolul incredere.

In ce il priveste pe Traian Basescu, in cazul acestuia doar 23 din 100 de respondenti au spus ca au multa sau foarte multa incredere, in timp ce 75 la suta dintre ei au afirmat ca au putina incredere, foarte putina sau deloc. Cu toate acestea, presedintele a castigat 3 procente, fata de perioada dinainte de alegeri.

PSD, in picaj liber in ce priveste increderea

Cand vine vorba de institutii, Guvernul se bucura de incredere in randul a doar 27 la suta dintre cei care au raspuns sondajului, Parlamentul are o cota de incredere de 22 la suta, iar Presedintia de 56 la suta, in crestere de la 24 la suta, inainte de alegeri.

In Biserica au incredere 69 la suta dintre respondenti, semnificativ mai putin decat in Armata (83 la suta), iar Politia are 54 la suta incredere si BNR 64 la suta. SRI (53 la suta) si SIE (49 la suta) au inregistrat usoare cresteri, fata de perioada dinainte de alegeri, in ce priveste increderea.

La capitolul partide, PSD a pierdut masiv din incredere, de la 34 la suta incredere, inainte de alegeri, la 21 la suta. In schimb, PNL a crescut usor, dupa alegeri, in ce priveste increderea, de la 33 la 35 la suta.

Prima masura pe care ar trebui sa o ia Klaus Iohannis, dupa ce a fost ales presedinte al Romaniei, este crearea de locuri de munca (15,2 la suta dintre respondenti), urmata de lupta impotriva coruptiei (13,9 la suta).

Germania (39,6 la suta dintre respondenti) este considerata, de departe, prima tara in care Iohannis ar trebui sa efectueze prima vizita externa, urmata de SUA (9,6 la suta) si Moldova (6,6 la suta). De asemenea, 82 la suta dintre respondenti cred ca presedintele ales al Romaniei isi va pune in practica promisiunile, iar 80 la suta dintre ei sustin ca tara noastra va primi sprijin din partea Germaniei, datorita etniei lui Klaus Iohannis.

Doar 40 la suta dintre respondenti considera ca proiectele actualului presedinte Traian Basescu trebuie continuate, in timp ce 49 la suta sunt impotriva acestui lucru. Aproape 30 la suta dintre cei care cred ca proiectele trebuie continuate spun ca presedintele ales al Romaniei ar trebui sa continue reforma justitiei si eliminarea coruptiei.

Nu in ultimul rand, 62 la suta dintre votanti spun ca nu sustin schimbarea actualului guvern, in timp ce 32 la suta sunt pentru un nou Guvern PNL. Procentul pro-PNL scade treptat, odata cu inaintarea in varsta a respondentilor, de la 43,9 la suta (18-34 de ani), la 20,7 la suta (peste 65 de ani).

Alegeri prezidentiale 2014: Cine face sondajele de opinie

Sondajul a fost realizat pe 20 noiembrie, pe 1.338 de subiecti cu varste de peste 18 ani, datele fiind colectate prin metoda CATI. Esantionul este reprezentantiv la populatia cu drept de vot din Romania, iar eroarea maxima admisa este de 2,7 la suta.

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie SRL (IRES) ii are ca actionari pe Vasile Dancu (85%) si Elena Madalina Grigore (15%). Este unul dintre cele mai cunoscute institute de sondare, cercetarile sale vizand diverse teme, nu doar politice.

Vasile Dancu a fost ministru al Informatiilor Publice in Guvernul Nastase si senator PSD.

F.N.

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com
Comentarii