Procurorii au clasat dosarul care vizeaza modul in care Iohannis a intrat in posesia a doua case din Sibiu

Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 11:33
8883 citiri
Procurorii au clasat dosarul care vizeaza modul in care Iohannis a intrat in posesia a doua case din Sibiu
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Procurorii Parchetului General au decis clasarea dosarului realizat in urma unei plangeri penale ce vizeaza modul in care presedintelui Klaus Iohannis a intrat in posesia a doua imobile in orasul Sibiu, au precizat oficiali din cadrul Parchetului General, pentru Mediafax.

Conform sursei citate, dosarul a fost clasat in baza articolului 16), litera i) din Codul de Procedura Penala. "Art. 16. Cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale: (i) exista autoritate de lucru judecat", conform CPP.

UPDATE Publicatia Lumea Justitiei, care a facut plangerea in acest caz, anunta ca va contesta in instanta decizia de clasare: "Din informatiile pe care le detinem, nu toate faptele acuzate de Lumea Justitiei au fost anchetate in trecut, ceea ce ar face imposibila dispunerea unei solutii de clasare pe motiv de autoritate de lucru judecat. In plus, nu exista nicio hotarare judecatoreasca definitiva care sa ii fi absolvbit deja pe sotii Iohannis de acuzatiile aduse de Lumea Justitiei."

Potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com, decizia de clasare a fost data pe 6 februarie 2020. Practic, procurorii au constatat ca faptele din acest dosar au mai fost cercetate si s-au mai dat decizii de clasare a anchetelor.

Carmen Iohannis, audiata ca martor

In acest caz, Carmen Iohannis, sotia presedintelui, a fost audiata pe 6 februarie 2019, in calitate de martor. Ea mai fusese citata de doua ori la Parchetul General, insa nu s-a prezentat.

Prima data s-a intamplat in 15 noiembrie 2018, cand a motivat ca nu poate ajunge pentru ca il insotea pe presedinte intr-o vizita in Marea Britanie. A doua oara s-a intamplat in 10 decembrie 2018, cand a cerut amanarea audierii invocand motive medicale.

Sursele citate nu au putut preciza ce alte audieri au mai avut loc in acest caz in afara celei a sotiei presedintelui.

Plangerea "Lumea Justitiei"

Carmen Iohannis a fost chemata la Parchet ca urmare a plangerii penale formulate de Lumea Justitiei, site apropiat postului Antena3.

Plangerea ii vizeaza pe sotii Iohannis si pe notarul Radu Gabriel Bucsa din Sibiu, in legatura cu modul in care cuplul prezidential a intrat, din 1999, in posesia a doua imobile din centrul Sibiului, situate pe strada Nicolae Balcescu nr. 29 si pe strada Gheorghe Magheru nr. 35.

Lumea Justitiei sustine ca sotii Iohannis au folosit suma de 320.000 de euro obtinuta cu titlul de chirie pentru imobilul din strada Nicolae Balcescu, ocupat de o sucursala a Raiffeisen Bank vreme de 14 ani, pentru a achizitiona alte imobile, in conditiile in care Tribunalul Brasov si Curtea de Apel Brasov au conchis ca nu au fost cumparatori de buna-credinta, anuland definitiv actul de vanzare-cumparare, dar si actele de mostenire care au stat la baza preluarii din patrimoniul statului a imobilului.

Cei 320.000 euro au fost folositi pentru achizitionarea altor trei imobile, respectiv casele din str. Somesului nr. 13, str. Magura nr. 9 si str. Magura nr. 11, la randul lor inchiriate.

Citește și:
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Parlamentarii români câștigă lună de lună aproximativ 10.000 de euro sub formă de indemnizație și sume forfetare. Conform unor calcule realizate de Ziare.com, pe cap de locuitor, țara...
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...