Proiectul de tara al lui Iohannis, un pas inainte: Au fost alesi membrii comisiei prezidentiale

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 18:20
7551 citiri
Proiectul de tara al lui Iohannis, un pas inainte: Au fost alesi membrii comisiei prezidentiale
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis anunta, la inceput de iulie, ca Romania are nevoie de un proiect de tara care sa stabileaca viitorul sau ca membra a Uniunii Europene, iar acum a fost finalizata componenta comisiei prezidentiale care se va ocupa de acest plan.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Puscalau, a anuntat, marti, intr-o conferinta la Palatul Cotroceni, ca "in acest moment avem lista cu persoanele nominalizate pentru a face parte din comisia prezidentiala".

"Reamintesc ca presedintele Klaus Iohannis a avut dupa momentul Brexit o serie de consultari cu partidele politice parlamentare, cu reprezentanti ai Guvernului, ai Bancii Nationale, iar in cadrul dezbaterilor a reiesit ca toti sustin ideea de a colabora pentru a construi acest proiect de tara", a aratat Puscalau.

Asadar, toate partidele politice parlamentare si-au desemnat reprezentanti in acesta comisie, iar din partea Guvernului a fost facuta o nominalizare de catre Dacian Ciolos.

Doi consilieri prezidentiali, si anume Leonard Orban si Cosmin Marinescu, vor coordona lucrarile echipei de lucru, care se va reuni in sedinta o data pe luna, iar "la mijlocul anului viitor ar trebui ca aceasta comisie sa isi incheie activitatea".

De asemenea, din comisie vor face parte si zece personalitati, "care vin in nume propriu, nu in numele institutiei unde lucreaza sau au lucrat", printre acestea numarandu-se sociologi si economisti renumiti.

Klaus Iohannis vede acest proiect de tara ca pe o viziune despre "cum ar trebui sa arate Romania pe termen mediu si lung, ca membra a Uniunii Europene", a spus purtatorul de cuvant.

"Nu va fi o strategie, ci un document politic. Vor fi trasate niste tinte clare, care sa arata cum trebuie sa se dezvolte Romania. Practic, cum ne dorim sa arate Romania ca membra a Uniunii Europene, care e rolul nostru in UE", a precizat Puscalau.

Proiectul va fi lansat in dezbatere publica, iar in scurt timp va fi publicata lista cu membrii noii comisii prezidentiale.

Pe 4 iulie, la Palatul Cotroceni au avut loc consultari cu partidele politice, iar la final Klaus Iohannis a sustinut o scurta conferinta de presa in care a spus ca este nevoie de un proiect de tara post-aderare, la 10 ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

La discutiile anterioare, in principal pe tema Brexit, au participat premierul Dacian Ciolos, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si liderii formatiunilor politice parlamentare - Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Valeriu Steriu, Kelemen Hunor si Varujan Pambuccian, nu insa si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Seful statului a mentionat ca mesajul catre liderii cu care s-a intalnit a fost legat de un nou proiect de tara, "pentru Romania viitorului in UE", care sa fie elaborat intr-un grup de lucru ce va functiona la Presedintie.

"Vom stabili care este locul Romaniei, rolul Romaniei si nivelul de ambitie a Romaniei in Uniunea Europeana", a mai spus aunci Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#membri comisie prezidentiala, #proiect tara membri , #presedinte