Proiectul necunoscut al lui Klaus Iohannis (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 08:08
15078 citiri
Proiectul necunoscut al lui Klaus Iohannis (Opinii)

Un val urias de entuziasm a insotit surpriza inca neinteleasa pe deplin a alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei.

Au fost multe elemente care au contribuit la rasturnarea scorului din primul tur intr-o diferenta atat de mare in cel de-al doilea, dar niciunul din factorii care l-au adus pe primarul Sibiului la Cotroceni nu va fi suficient pentru a-si construi un proiect de tara pentru urmatorii cinci ani.

Nici revolutia bunului simt, care a invins aroganta si tupeul lui Victor Ponta, nici continuarea luptei anticoruptie si preamarirea institutiilor de forta ale statului, care au castigat in fata amenintarilor baronilor pesedisti, si nici macar normalitatea si decenta pe care calmul lui Iohannis promite sa le promoveze nu vor fi de ajuns pentru a implini un mandat de presedinte.

Cu atat mai putin vor fi ele de ajuns pentru cota uriasa de incredere si asteptarea care au fost deja incarcate pe umerii lui Klaus Iohannis.

Ele sunt elemente necesare, dupa haosul si galagia care au acompaniat falimentul politicii din ultimii 20 de ani, dar raman doar niste simple ingrediente care, dupa un an - maxim doi, isi vor pierde gustul pentru majoritatea celor care au votat Iohannis si care asteapta o revolutie mult mai complexa si profunda.

Ramane revolutia "lucrului bine facut" care la cat de rar este intalnit in Romania ar putea sa ocupe imaginarul cetatenilor vreme de doi-trei ani, in cel mai fericit caz.

Desi promisiunea poate fi cel mult girata moral din functia de presedinte, intrucat ea s-ar lipi mult mai bine de profilul de administrator al premierului, ideea "lucrului bine facut" poate descarca resurse uriase de entuziasm popular, pe masura asteptarilor care s-au tot adunat in ultimii 25 de ani.

In curtea "lucrului bine facut" ar intra toate autostrazile, drumurile, spitalele si scolile pe care nu doar ca le-am construit dupa '89, dar am excelat chiar in a le inchide, darama sau pur si simplu lasa se se prabuseasca de la sine.

Poate ca scaderea TVA cu 5%, dupa cum a promis Iohannis in campanie in proiectul sau de presedinte, impreuna cu un val mai mare al investitiilor straine si o cheltuire mai atenta a banilor publici si a fondurilor europene vor transforma in viitor "lucrul bine facut" dintr-o simpla lozinca intr-o teorie politico-administrativa de succes.

Si poate ca pentru un prim mandat de presedinte aceste schimbari de structura in administrarea tarii nu sunt deloc putin lucru.

Daca toate astrele politicii romanesti se asaza favorabil si in viitor se va infiripa macar umbra unei schimbari, Iohannis se va putea declara multumit. Ii va fi suficient pentru a obtine si cel de-al doilea mandat.

Dar dincolo de fantasmele clasice cu autostrazi, de renasterea educatiei si sanatatii care au fost aproape anihilate in ultimii ani de austeritate, cea mai mare provocare a lui Iohannis va fi diminuarea inegalitatilor uriase existente in societatea romaneasca.

O misiune care nu poate fi implinita in cativa ani, iar la cat de adanca si generalizata este saracia in Romania, cu siguranta ca nu sunt de ajuns nici doua mandate pentru a-i diminua gravitatea.

Dar daca Iohannis va dori sa ramana un punct de reper in istorie, atunci ar trebui sa accepte provocarea. Orice statistica europeana ce reflecta nivelul si conditiile de viata ar consulta Klaus Iohannis ar trebui sa-i fie suficienta pentru a-l motiva, dupa ce va rosi mai intai vazand cum invariabil ne clasam pe ultimul loc.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...