Business Focus: Quarterly Report - transmisie online

Publicatie franceza: Iohannis, germanul care vrea sa redreseze Romania

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 15:07
6692 citiri
Publicatie franceza: Iohannis, germanul care vrea sa redreseze Romania
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

La mai bine de doua saptamani de la alegerile prezidentiale castigate de Klaus Iohannis, presa straina continua sa-i faca portrete elogioase presedintelui ales al Romaniei.

Romanii au ales, spre surpriza generala, un presedinte atipic. Liberal, apartinand minoritatii germane, el vrea sa-i puna inapoi la munca pe romani si sa lupte impotriva coruptiei, scrie revista franceza conservatoare Valeurs Actualles.

Liberation, despre victoria lui Iohannis: O lovitura de teatru in Romania

Pentru prima oara in aproape jumatate de secol, romanii nu vor mai fi condusi de un presedinte al carui nume de familie se termina in "escu". Astfel, dupa Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu, Klaus Iohannis este cel care, la sfarsitul lunii decembrie, va fi investit presedinte al Romaniei pentru urmatorii cinci ani.

Poreclit "germanul", acesta a intrecut toate pronosticurile atunci cand a castigat alegerile prezidentiale din 16 noiembrie, dupa ce prim-ministrul Victor Ponta, care a castigat la o diferenta de 10 procente in primul tur, era dat castigator clar in turul al doilea, mai noteaza publicatia franceza.

Presa externa, despre Iohannis si Merkel: Poate sa devina un aliat al cancelarului german

Mobilizarea puternica a romanilor din strainatate si a tinerilor din marile orase au intors sondajele. Acestia au manifestat, dupa primul tur, impotriva conditiilor de votare din diaspora, respectiv a sectiilor de vot insuficiente. Multi romani n-au putut astfel sa ia parte la scrutin.

Dupa primul tur, Klaus Iohannis a spus despre Victor Ponta ca este "o amenintare la adresa democratiei" si si-a facut o imagine de aparator al statului de drept, considera Valeurs Actualle. In ciuda cozilor interminabile cum a fost la Paris, unde ministrul roman al Afacerilor Externe a venit la fata locului pentru a-i sfatui pe acestia - fara gluma - "sa mearga la Nancy unde exista o alta sectie de vot", numarul de voturi ale romanilor din strainatate a ajuns de la 160.000 la 380.000, de la primul tur la al doilea.

Presa externa, despre prezidentiale: Conservatorul Iohannis, rezultat soc la alegerile din Romania (Video)

Publicatia franceza mai noteaza ca deznodamantul incredibil al alegerilor a deschis portile Palatului Cotroceni unui politician de 55 de ani, atipic pentru Romania. Apartinand micii minoritati germane, descendent al sasilor trimisi in Transilvania in secolul al XII-lea pentru a apara granita orientala a regatului Ungariei, acest profesor de fizica, luteran intr-o tara ortodoxa, este un "taciturn". A stat departe de spectacolul politic si de polemici, iar sloganul sau de campanie s-a rezumat la urmatoarele cuvinte: "Lucrul bine facut".

Euronews, despre Iohannis: Noul lider al Romaniei vrea mai putin spectacol si mai multe solutii reale

Klaus Iohannis a devenit cunoscut dupa ce si-a aplicat metoda la Sibiu, oras unde este primar din anul 2000, reales la urmatoarele scrutinuri din primul tur, cu scoruri uriase, in conditiile in care minoritatea sasa reprezinta mai putin de 2 la suta din populatia orasului. In plus, mai scrie publicatia citata, el a stiut sa dinamizeze si sa restaureze aceasta bijuterie a Transilvaniei, pana la punctul in care i-a obtinut statutul invidiat de capitala europeana a culturii, in anul 2007.

Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Senatorul AUR Sorin Lavric l-a omagiat pe Tache Rodas, lider al unei grupări legionare și deținut politic, în cadrul unei declarații politice din Parlamentul României, de pe 13 septembrie....
Ciolacu, la fabrica Coca-Cola din Ploiești: ”Toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”
Ciolacu, la fabrica Coca-Cola din Ploiești: ”Toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Fabrica Coca Cola din Ploieşti, că în timpul comunismului, când vorbeai de Coca Cola te gândeai imediat la un sentiment de libertate. ”Noi...
#Klaus Iohannis presa franceza, #Iohannis alegeri prezidentiale, #Iohannis portret presa straina , #presedinte