Purtatorul de cuvant de la Cotroceni, un moft sau o necesitate?

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 06:47
6446 citiri
Purtatorul de cuvant de la Cotroceni, un moft sau o necesitate?
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Dupa demisia Tatianei Niculescu Bran de la Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis nu a mai desemnat un nou purtator de cuvant.

"Fiecare presedinte isi gaseste un purtator de cuvant care il reprezinta si ca personalitate, si ca om, si ca atitudine fata de presa. (...) Eu nu sunt genul de om care sa vina in fata jurnalistilor, sa se urce pe un piedestal si sa recite un text lemnos. (...) Pe mine ma intereseaza mai mult ca oricand interesul public si traducerea politicilor publice pe intelesul oricarui om", declara la numire Tatiana Niculescu Bran, scriitor si jurnalist, intr-un interviu acordat pentru gandul.info.

Iata ca, dupa doar patru luni, Tatiana Niculescu Bran a demisionat, devenind, in schimb, extrem de activa pe Facebook, unde scrie zilnic cateva comentarii sau "poeme institutionale"

Demisie la Cotroceni: Klaus Iohannis a ramas fara purtator de cuvant

Tatiana Bran revine cu poezii si revelatii dupa experienta de la Cotroceni: Purtatoare de taceri si scoala inutila

La ora actuala, la Cotroceni nu mai exista un purtator de cuvant, doar un coordonator al Biroului de Presa. Este oare suficient? Sunt satisfacatoare postarile pe Facebook si declaratiile presedintelui Iohannis? Daca nu, care ar trebui sa fie profilul unui purtator de cuvant eficient al presedintelui Romaniei?

Sunt cateva intrebari la care au acceptat sa ne raspunda Adriana Saftoiu si Valeriu Turcan, doi fosti ocupanti ai acestei functii.

Adriana Saftoiu: Facebook, o jucarie folosita in exces

"Purtatorul de cuvant are responsabilitatea informarii publicului, prin intermediul media, despre agenda institutiei pe care o reprezinta. Incercati sa va imaginati cum ar arata programul unui presedinte, daca ar trebui sa raspunda personal la fiecare solicitare venita din partea presei sau sa faca informari despre fiecare element din agenda oficiala prin declaratii publice.

Evident ca ofiterul de presa, purtatorul de cuvant, isi are un rol bine definit intr-o institutie care accepta ca procesul de comunicare trebuie sa fie permanent, eficient si cat mai riguros cu putinta. Asta ii e menirea", a explicat pentru Ziare.com Adriana Saftoiu, consilier prezidential si purtator de cuvant al fostului presedinte Traian Basescu in perioada decembrie 2004-martie 2007.

In ceea ce priveste comunicarea pe retelele de socializare, Adriana Saftoiu considera ca "ne confruntam cu un fel de 'jucarie' pe care tocmai ce am descoperit-o si abuzam de ea in exces".

"Retelele de socializare abordeaza 'evenimente' cu o morfologie si un tip de continut diferit de ceea ce implica evenimentele institutionale. Sa limitezi comunicarea institutionala la postari pe FB sau alte retele asemanatoare e un fel de aroganta institutionala.

Sunt multi, chiar mai multi decat vrem sa credem, care refuza aceasta comunicare. Nu au conturi, nu vor sa devina 'sclavii' acestor retele, dar sunt si ei votanti, cetateni a caror viata este influentata de decizile oamenilor politici si care au dreptul sa fie informati si prin metode 'clasice'. Se impune sa acceptam ca uneori 'clasicul' - conferinte de presa, declaratii de presa, care pot fi sustinute si de purtatorul de cuvant - ramane 'modern'", a mai comentat Adriana Saftoiu.

Intrebata care ar trebui sa fie responsabilitatile unui purtator de cuvant si ce calitati sau experienta ar trebui sa aiba ocupantul acestei functii, Adriana Saftoiu a subliniat, mai intai, ca "din pacate, in ultimii ani se observa o deteriorare a acestei institutii la noi".

"Cauza poate fi determinata si de faptul ca politicianul are un apetit foarte mare sa tot vorbeasca si sa confunde 'a vorbi', care capata si nuante de palavrageala, cu 'a comunica'. Unii politicieni ajung sa sustina conferinte de presa mai degraba ca sa se certe cu presa sau sa isi plateasca polite personale.

Totul a devenit atat de 'personal' si de 'personalizat' in vorbitul politicienilor incat mai degraba aflam de cine nu le place, decat despre ce fac pentru cetateni. Si acest gen de raportare e impus si celor care sunt alesi sa fie purtatori de cuvant", a mai declarat aceasta.

Adriana Saftoiu a schitat portretul ideal al ocupantului acestei functii.

"Un purtator de cuvant se impune sa fie o persoana care sa stapaneasca foarte bine tehnicile de comunicare, sa aiba o disponibilitate nelimitata in a informa si a explica aspecte de interes public, sa aiba acces direct la informatie si sa depaseasca obligatoriu idiosincraziile personale sau ale oamenilor din institutia pe care o reprezinta. Sa priceapa si sa asume ca a comunica nu inseamna a te confrunta si a polemiza cu presa.

E nevoie de multe calitati - cunoasterea limbii romane, capacitate de sinteza, de analiza, de buna si eficienta formulare, de persuasiune chiar pe langa cel pe care il reprezinta, inclusiv de umor si de detasare de propria persoana. Nu comunici ca sa te reprezinti pe tine, ca purtator de cuvant, ci sa duci 'faptele' institutiei cat mai limpede si mai precis spre oamenii care sunt direct influentati de decizia decidentului politic.

Purtatorul de cuvant e mai mult decat un simplu facator de comunicate/postari pe FB, organizator de conferinte de presa sau un colportor. E un lobbyst al agendei institutiei, in sensul cel mai bun cu putinta", a subliniat aceasta.

Intrebata cum stau lucrurile la Washington sau la Paris, Adriana Saftoiu a precizat ca acolo comunicarea se face cu precadere in interes public.

"Ceea ce putem constata la 'casele mari' e ca atunci cand presedintele, prim-ministrul face o declaratie de presa inseamna ca e important, ca se intampla. Cat de des sustine presedintele Obama declaratii de presa sau presedintele Hollande sau cancelarul Merkel? Des e decis de importanta in raport cu interesul public, nu cu interesul personal al celui care vorbeste. Nu e o palavrageala constanta, ci o informare a cetateanului despre evenimente cu impact asupra vietii lui.

Sa nu privim romantic comunicarea in spatiile pe care le precizati. Sunt sigura ca si acolo se gasesc situatii care pot fi apostrofate, dar in general se face mult mai bine diferenta intre comunicarea isterica si comunicarea in interes public, in explicarea unor decizii, evenimente care au impact asupra omului de rand", a conchis Adriana Saftoiu.

Valeriu Turcan: Loialitatea e cea mai importanta calitate

Si Valeriu Turcan, purtator de cuvant al fostului presedinte Traian Basescu in perioada martie 2007 - februarie 2012, a subliniat cateva dintre responsabilitatile pe care le are ocupantul acestei functii.

"Este foarte important sa existe un purtator de cuvant care sa monitorizeze tot spectrul public pentru a identifica riscurile, amenintarile si oportunitatile de comunicare pentru presedintele Romaniei. Presedintele are o agenda plina, tine legatura cu institutii romanesti si straine, si nu poate face el aceasta monitorizare.

Purtatorul de cuvant devine crucial in situatii de criza. Majoritatea zilelor vor fi linistite, dar de situatii de criza nu scapa niciun presedinte. Atunci va trebui sa propuna intr-un timp foarte scurt variante de gestionare", a declarat Valeriu Turcan pentru Ziare.com.

Totodata, acesta a reamintit ca "presa lucreaza in flux continuu", motiv pentru care "comunicarea prezidentiala se schimba si ea".

"Ca sa domine agenda, presedintele Romaniei trebuie sa comunice continuu prin online si TV. Instrumentele vor trebui adaptate in functie de fiecare situatie, nu exista nicio reteta fixa de cum trebuie comunicat. Cu retete fixe si mecanisme anchilozate de obicei se intra in gard", a atras atentia Valeriu Turcan.

Invitat sa spuna care sunt, in opinia sa, principalele calitati pe care ar trebui sa le aiba un bun purtator de cuvant al presedintelui Romaniei, acesta a facut o scurta trecere in revista.

"Prima calitate este aceea de a fi stabil emotional, sa aiba nervii la el. A doua, sa aiba o buna cunoastere a functionarii presei. Sa faca diferenta intre un subiect important, care reclama o pozitionare a presedintelui Romaniei, si unul care trebuie lasat fara o reactie, ca sa se stinga cat mai repede.

Insa loialitatea e cea mai importanta calitate, va fi un om cu acces in cercul zero, la programul complet al presedintelui, la viata lui privata. De aceea, cred ca loialitatea trebuie considerata cea mai importanta calitate", a subliniat inca o data fostul purtator de cuvant al lui Traian Basescu.

Intrebat, de asemenea, cum se desfasoara lucrurile la Washington sau la Paris, Valeriu Turcan a raspuns: "Radical diferit pentru ca presa arata altfel si pentru ca exista alte cutume in relatia politic - presa".

"In 10 Downing Street, in mod traditional, briefingurile au fost informale, iar cine le tine nu e identificat cu nume si prenume. In SUA, responsabilitatile de comunicare sunt globale, se adreseaza unor tari si audiente de pe toata planeta. Casa Alba trebuie sa comunice astfel mult mai intens, si prin Facebook, si prin purtatorul de cuvant.

Accesul pentru presa e mult mai mare, si formal si informal, iar regulile le respecta ambele parti. Dupa asasinarea presedintelui Kennedy, Casa Alba este obligata sa accepte grupul de jurnalisti, spre exemplu, in toate actiunile presedintelui, dar presa nu da detalii de program care sa puna in pericol securitatea presedintelui american.

La Paris, comunicarea avea traditional un puternic caracter ritualic, presedintele Frantei era parintele natiunii, vorbea rar si grav, dar in mandatele Sarkozy si Hollande a devenit una tot mai lipsita de autoritate din nenumarate cauze", a mai comentat Valeriu Turcan.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis purtator cuvant, #Tatiana Bran purtator cuvant, #Saftoiu purtator cuvant, #Turcan purtator cuvant , #presedinte