Ramona Manescu, un personaj controversat cu avere si interese ascunse - Va merge Iohannis pe mana lui Dancila in politica externa?

Marti, 16 Iulie 2019, ora 13:07
21740 citiri
Ramona Manescu, un personaj controversat cu avere si interese ascunse - Va merge Iohannis pe mana lui Dancila in politica externa?
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Coalitia PSD-ALDE a decis, luni, sa il inlocuiasca pe Teodor Melescanu din functia de ministru de Externe cu fosta eurodeputata Ramona Manescu, dar presedintele Klaus Iohannis este cel care va decide daca semneaza sau nu decretul de numire in fruntea diplomatiei romanesti a acestui politician controversat.

Ramona Manescu este foarte apropiata atat de fostul presedinte al PNL Crin Antonescu si de vechea aripa USL-ista, cat si de actualul presedinte al PSD, Viorica Dancila, despre care spunea in 2017 ca este "colega si buna mea prietena".

Foto: captura video YouTube/RISE Project

Anul trecut, Manescu a insotit-o pe Dancila intr-o vizita in tarile arabe (foto articol).

Mai mult, presa a relatat pe larg despre legaturile politice si afacerile transpartinice ale familiei Ramona si Rares Manescu, asa ca decizia presedintelui Klaus Iohannis este urmarita cu mare atentie si ingrijorare de toti cei interesati de viitorul politicii externe pe care o va promova Romania in continuare.

Studii si cariera politica

In varsta de 47 de ani, Ramona Manescu a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1999, a profesat ca avocat, iar intre anii 2002 si 2004 a lucrat ca expert parlamentar si consilier al vicepresedintelui Comisiei de Aparare, Afaceri Interne si Securitate Nationala din Camera Deputatilor, Ovidiu-Virgil Draganescu (PNL).

Au urmat doi ani in care Ramona Manescu a reusit performanta de a absolvi Colegiul National de Aparare, Universitatea Nationala de Aparare (ianuarie- iulie 2005), Academia Nationala de Informatii- Colegiul Superior de Securitate Nationala (martie-iunie 2006), un master la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti (2004-2006), precum si cursuri postuniversitare de drept international public la Institutul Diplomatic Roman din cadrul MAE (ianuarie-decembrie 2006).

Membru al PNL inca din 1990, partid care a propulsat-o in diverse functii printre care si cea de ministru al Transporturilor (2013 - Guvernul Ponta II), dar si eurodeputat la al treilea mandat, Ramona Manescu a trecut in 2017 in tabara ALDE, partid condus de Calin Popescu Tariceanu.

Afaceri transpartinice si cu banii statului

In 2013, Romania Libera dezvaluia afacerile banoase pe care sotii Manescu, membri ai principalului partid de opozitie, le facusera in vremea Guvernului Adrian Nastase cu un lider al PSD, partid aflat la putere.

De asemenea, jurnalistii de la RISE Project au publicat in ultimii trei ani ample investigatii foarte bine documentate despre afacerile Ramonei Manescu. "Ascunsa in spatele surorii mamei sale, Ramona Manescu a pradat, ani la rand, bunurile si banii statului roman", dezvaluie RISE Project.

"Sotii Ramona si Rares Manescu, impreuna cu primarul Cristian Poteras (2004-2012), au conceput o firma care sa paraziteze bugetul Sectorului 6, imediat ce au dobandit controlul asupra administratiei din aceasta parte a Bucurestiului", scria tot sursa citata.

In plus, aceeasi sursa a scos la iveala faptul ca Ramona Manescu a "uitat" sa isi treaca in declaratia de avere un loc de casa din cartierul Cotroceni in valoare de 625.000 de euro la momentul obtinerii.

"Europarlamentarul Ramona Manescu, tunuri imobiliare in tandem cu mafia retrocedarilor", este un alt titlu publicat de RISE Project. In total, "Manescu a castigat 4,5 milioane de euro din acapararea - prin 'metoda' drepturilor litigioase - mai multor terenuri retrocedate in Bucuresti", scrie sursa citata.

In decembrie 2018, RISE Project il prezenta publicului pe tatal Ramonei Manescu, "un fost tehnician din marina militara, distribuit, de fiica sa, in rolul de pradator de active imobiliare".

"Desi era doar un biet pensionar, care se imprumuta la banci ca sa isi cumpere o Dacie Logan, prin conturile sale au ajuns sa treaca, in timp, 3,7 milioane de euro", dezvaluiau jurnalistii de investigatie, care prezentau mecanismul prin care liberalii Ramona si Rares Manescu preluasera, "contra unor sume derizorii", mai multe drepturi succesorale ale unor familii expropriate de comunisti pe care reusisera apoi sa le vanda rapid.

Mai mult, cu putin timp inainte de alegerile europarlamentare din 26 mai, RISE Project a publicat o noua investigatie, de data aceasta despre bunurile si afacerile pe care Ramona Manescu le detine peste hotare. Un jaf de strada petrecut intr-un orasel de langa Bruxelles ar fi dat-o de gol pe eurodeputata liberala, ridicand "valul de pe averea ascunsa" de care aceasta se bucura departe de casa.

"In timpul pe care l-a petrecut in Parlamentul European, Manescu a fost surprinsa la volanul unui automobil ultra-scump, pe care nu il avea trecut in declaratia de avere, s-a stabilit intr-o vila in valoare de aproximativ 1 milion de euro, pe care o numeste 'a noastra' - nici ea consemnata vreodata in documentele prin care demnitarii isi fac publica starea materiala; s-a inregimentat in fundatii si a infiintat firme pe care le-a mentionat doar pe sarite in declaratiile de interese", informeaza RISE Project.

Cum a ajuns ministru al Transporturilor si ce a ramas in urma ei

Ramona Manescu a ajuns ministru al Transporturilor datorita fostului presedinte al PNL Crin Antonescu, bun prieten al familiei, care a reusit sa il convinga pe partenerul sau de la PSD, Victor Ponta, sa o accepte in Guvern. "De 20 de ani am un prieten, prietenii sunt rari in politica, pentru ca in politica este vorba de interese (....) Prietenia ca si dragostea nu se leaga pe interese si daca am un prieten in politica de 20 de ani si pentru inca 20 de ani acela este pur si simplu Rares Manescu", declara la acea vreme Crin Antonescu.

Hotnews relata pe larg in 2013 despre acea promovare intr-o functie importanta a statului roman, pentru care Ramona Manescu nu avea nici pregatire, nici experienta.

"Rares Manescu este unul dintre liberalii cu legaturi puternice de afaceri cu asa-numitul grup de la Monaco, o grupare de influenti oameni de afaceri romani cu relatii in toate partidele politice (...) In 2012, Manescu a fost numit seful campaniei PNL la nivel national pentru alegerile parlamentare tot la propunerea lui Crin si a fost validat oficial de catre Consiliul National Executiv al PNL in 12 octombrie 2012.

De precizat este ca numele lui Rares Manescu a aparut in dosarul de prostitutie in baza caruia Andreea Marta, sotia fostului sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, era cercetata pentru coordonarea unei retele de proxenetism.

Relatia de prietenie dintre Crin Antonescu si Rares Manescu a fost intarita de presedintele liberal intr-o emisiune la B1 TV, unde a declarat ca a fost impreuna in vacanta cu Manescu la Monaco", scria Hotnews in august 2013, la numirea Ramonei Manescu in Guvernul Romaniei.

In 2014, ministrul Ramona Manescu a fost acuzat ca nu si-a indeplinit atributiile ce ii reveneau in calitate de ministru al Transporturilor si nu a convocat celula de criza in cazul accidentului din Apuseni, soldat cu doi morti si cinci raniti.

In raportul sau, Ramona Manescu s-a aparat folosind o serie de acte normative, dar argumentele ei nu stateau in picioare. "Efectul practic al neconvocarii comitetului a fost comunicarea defectuoasa intre STS, ISU si ROMATSA, ceea ce a intarziat cautarea", scria atunci Adevarul.

S-a modificat regulamentul. Cine va conduce Senatul, până la alegerea Biroului permanent
S-a modificat regulamentul. Cine va conduce Senatul, până la alegerea Biroului permanent
Senatul a adoptat luni, 9 decembrie, în plen, un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului acestui for legislativ, astfel că, la începerea legislaturii, Senatul...
Scenarii posibile pentru formarea Guvernului. Ce partid democratic ar putea fi forțat să rămână în opoziție
Scenarii posibile pentru formarea Guvernului. Ce partid democratic ar putea fi forțat să rămână în opoziție
În vederea negocierilor care sunt programate marți, 10 decembrie, există mai multe scenarii pentru formarea viitorului Guvern, ca urmare a noii configurații parlamentare care a rezultat în...
#Ramona Manescu ministru Externe, #Iohannis Ramona Manescu ministru , #presedinte
  1. S-a modificat regulamentul. Cine va conduce Senatul, până la alegerea Biroului permanent
  2. Scenarii posibile pentru formarea Guvernului. Ce partid democratic ar putea fi forțat să rămână în opoziție
  3. Fără Ciolacu și Ciucă la prezidențiale în 2025. Fostul lider PNL care încinge cursa pentru fotoliul de la Cotroceni
  4. Călin Georgescu a fost la întâlnirea dintre Potra și Sechila de la ferma din Ciolpani. Proprietarul hergheliei a recunoscut totul SURSE
  5. PSD respinge din nou ideea colaborării cu AUR. Când se va forma noul guvern
  6. Apropiații lui Horațiu Potra din Sibiu, călcați de polițiști și procurori. Motivele perchezițiilor
  7. Tulcea și Constanța, la mâna partidelor extremiste. Câte mandate în noul Parlament au câștigat AUR, SOS România și POT
  8. „Dacă pierdem alegerile prezidențiale, nu vom mai fi în NATO.” Avertismentul liderului PNL Ciprian Ciucu
  9. USR cere revocarea din funcție a președintelui AEP Toni Greblă. Acuzațiile grave care i se aduc
  10. Ce părere are PSD despre susținerea lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale