In primavara lui 2016, presedintele a rechemat de la post peste treizeci de ambasadori, ceea ce reprezinta o treime dintre ambasadorii Romaniei in lume, intr-o miscare diplomatica de o amploare nemaiintalnita, justificata la vremea aceea (o, ce iluzie) de nevoia primenirii corpului de ambasadori.
Pentru majoritatea acestor ambasadori, motivul rechemarii a fost implinirea celor patru ani de mandat obisnuiti. Pentru aceeasi majoritate, insa, rechemarea s-a produs intr-un fel nemaivazut pana atunci: ei au aflat din presa "pe surse" ca urmeaza sa se intoarca in tara.
In momentul in care informatia a aparut in presa, directiile de resort din MAE nici macar nu fusesera informate despre deciziile presedintelui. Singura comunicare pe care unii ambasadori au avut-o intre momentul difuzarii informatiei in presa si intoarcerea acasa a fost documentul administrativ prin care era anuntata data-limita a revenirii in tara. Nu a existat nicio comunicare cu institutia Presedintelui Romaniei.
In locul celor rechemati, au fost numiti aproape peste tot alti ambasadori. Spun "aproape", intrucat cateva tari au ramas fara ambasador. Si nu orice tari: China o vreme, Belgia pana azi, Canada in continuare.
Ambasadorul Romaniei in Belgia a fost rechemat in martie 2016. Vreme de trei ani si patru luni, Romania nu a avut ambasador la Bruxelles, desi a fost o perioada foarte complicata in pregatirea si desfasurarea Presedintiei romane a Consiliului UE.
Pe toata durata mandatului romanesc, povara reprezentarii Romaniei pe langa Regatul Belgiei a fost lasata pe umerii unui insarcinat cu afaceri. Sa ne intelegem, acesta a facut impreuna cu inimoasa lui echipa o treaba eroica, dar ramane de neinteles, si pentru noi si pentru partenerii europeni, de ce Presedintia si Guvernul nu s-au putut pune de acord vreme de 40 de luni pentru a numi un ambasador la Bruxelles.
Pentru ca un ambasador are un alt nivel de reprezentare pe langa institutiile statului-gazda si in cadrului Corpului diplomatic local, spre deosebire de un insarcinat cu afaceri.
Vreme de peste trei ani si jumatate, caz nemaivazut in Europa si mai ales intr-un asemenea moment important, Romania nu a fost capabila sa numeasca un ambasador la Bruxelles.
Si acum, la fix doua saptamani de la incheierea mandatului Romaniei in fruntea Consiliului UE, minune, disputa dintre Presedintie si Guvern a fost depasita! Ce miracol, asadar, ca a putut fi gasita o solutie consensuala pentru aceasta numire!
Si nu este vorba de o numire oarecare, ci de cea a consilierei personale a prim-ministrului Viorica Dancila, fosta ministra a Romanilor de pretutindeni in timpul odioasei guvernari Dragnea, fosta ambasadoare in Israel si o persoana cheie a Guvernului in negocierile pentru mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Nu s-ar cadea sa spun mai multe aici decat putem citi cu totii in presa. Si nici nu e nevoie, caci altfel am pierde firul logic al povestii.
Asadar, ce anume a putut debloca aceasta numire controversata? Ce a putut convinge, in fine, dupa atat de mult timp, presedintele sa numeasca un ambasador la Bruxelles? Si, mai ales, ce l-a putut convinge sa numeasca o persoana atat de apropiata de nucleul dur al PSD?
Exact aceeasi intrebare putem sa ne-o punem si in privinta numirii lui George Ciamba, celalalt om de incredere al PSD, la Atena, in dispret pentru toate cutumele diplomatice, care nu permit revenirea pe acelasi post a unui ambasador dupa ce efectuase deja acolo un mandat neobisnuit de lung, de sapte ani!
De ce sunt recompensati tocmai acesti oameni si nu altii?
Ce s-a intamplat in ultimele saptamani ca sa zdruncine incapatanarea proverbiala a presedintelui si rigoarea lui, grija lui deosebita (sa ne prefacem o clipa ca uitam cazurile Londra si Copenhaga) in numirea ambasadorilor? De ce azi si nu acum un an sau macar acum sase luni?
Exista vreo urgenta la Bruxelles sau la Atena? Desigur ca nu: la Bruxelles tocmai s-a incheiat orice urgenta si urmeaza vacanta binemeritata a tuturor. La Atena e liniste si pace, doar poluarea si furtunile mai intuneca cerul senin al Eladei.
Sa revenim deci la firul logic. Ce s-a intamplat in ultimele saptamani, din ceea ce stim, incat sa ajunga presedintele sa ia asemenea decizii surprinzatoare?
Cel putin trei serii de lucruri s-au intamplat:
1) Presedintele si-a reiterat decizia de a candida pentru un nou mandat dupa ce partidul sau a castigat (dar la o diferenta mica de urmaritori) alegerile europarlamentare;
2) a disparut din viata politica Liviu Dragnea, iar in PSD e degringolada printre candidatii care se bat sa obtina macar 5%;
3) a aparut pe scena politica un nou actor, care a obtinut un scor nelinistitor pentru partidele traditionale si, mai ales, care se incapataneaza sa participe la prezidentiale cu candidat propriu.
Acum sa tragem linie si sa incercam sa formulam o concluzie sub forma unor intrebari izvorate din actualitatea ultimelor zile:
1) de ce isi pune PSD doar problema ajungerii in turul doi si nu a castigarii alegerilor?
2) cine ameninta competitia dintre partidele traditionale si risca sa strice jocul alternantei la si a participarii la putere?
3) de ce crede fostul presedinte ca actualul presedinte ar trebui "sa faca tot posibilul" sa o aduca pe Viorica Dancila in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, daca vrea sa aiba sanse la al doilea mandat?
In incheiere, sa ne intrebam doar retoric, pentru ca nu vom avea niciodata acces la acest raspuns: ce se obtine la Cotroceni in schimbul ofertei care cuprinde, printre altele, numirile acestor ambasadori si, foarte probabil, numirile viitorilor ministri propusi de Viorica Dancila?
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.