Referendumul cerut de Iohannis, avizat favorabil in Parlament

Marti, 07 Februarie 2017, ora 12:04
4077 citiri
Referendumul cerut de Iohannis, avizat favorabil in Parlament
Foto: Ziare.com

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat marti, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitarii presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justitie.

Parlamentarii PNL si USR au afirmat ca sunt de acord cu solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, care este "justificata" si "intemeiata", in timp ce deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut ca ar trebui sa existe mai multe detalii in ceea ce priveste intrebarea la care urmeaza sa raspunda romanii, in caz contrar s-ar ajunge la "neglijenta in serviciu".

Presedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Serban Nicolae, a precizat, la randul sau, ca organizarea acestui referendum va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevazuti in bugetul pe 2017, dar ca sunt intrunite toate cerintele prevazute de lege.

Presedintele Klaus Iohannis a declansat in 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind Justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema. Cu o seara inainte, presedintele anuntase acest lucru.

"Marti, 24 ianuarie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a declansat, in conformitate cu prevederile art. 90 din Constitutia Romaniei, procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", anunta atunci Administratia Prezidentiala.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisa presedintilor celor doua Camere, solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema sus mentionata.

Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispozitie 20 de zile sa dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de catre presedinte. In cazul in care termenul de 20 de zile este depasit, procedura de consultare se considera a fi indeplinita.

Referendumul initiat de Iohannis are efecte obligatorii, dar rezultatele ar putea fi ignorate de Parlament

Cand si in ce conditii poate fi organizat referendumul anuntat de Iohannis

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus la cateva ore dupa ce Iohannis a facut anuntul ca stia de 10 zile ca acesta vrea referendum si ca "isi cere suspendarea". Peste trei zile, Dragnea anunta ca scrisoarea presedintelui va fi trimisa Comisiilor juridice, iar luni seara dadea asigurari ca solicitarea va primi aviz favorabil.

#solicitare Iohannis referendum aviz favorabil, #comisii juridice aviz favorabil referendum Iohannis, #referendum Iohannis comisii juridice Parlament, #Iohannis referendum justitie , #presedinte
Comentarii
Poza gipsykings
gipsykings
rank 1
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Foarte bine! Iar, de-acum înainte nicio decizie mai importantă să nu