Restrictiile de circulatie devin obligatorii si ziua. Persoanele peste 65 de ani nu au deloc voie afara din casa. Iohannis scoate Armata pe strazi

Marti, 24 Martie 2020, ora 13:43
105384 citiri
Restrictiile de circulatie devin obligatorii si ziua. Persoanele peste 65 de ani nu au deloc voie afara din casa. Iohannis scoate Armata pe strazi

Recomandarile de circulatie pentru populatie valabile intre orele 06:00 si 22:00 se transforma in obligatie, a anuntat presedintele Klaus Iohannis. Astfel, romanii pot sa iasa din casa ziua doar daca merg la serviciu, la medic sau la cumparaturi.

"Pot sa va spun in acest moment ca am convenit ca este nevoie de masuri suplimentare pentru a fi in situatia sa ingradim, sa incetinim raspandirea infectiei.

Astfel, se vor introduce noi restrictii de circulatie si noi restrictii pentru romani, in sensul ca ce a fost pana acum o recomandare devine obligatie, dupa principiul "stam acasa". Evident ca oamenii pot iesi ca sa mearga la serviciu si sa se intoarca de la serviciu, sa iasa sa isi faca cumparaturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta. Insa aceste restrictii devin obligatii!", a spus Iohannis, intr-o declaratie sustinuta la Cotroceni, dupa o intalnire cu premierul Orban si trei ministri.

Mai mult, persoanele cu varsta de peste 65 de ani nu vor avea voie sa iasa deloc din casa.

"Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident ca avem nevoie de masuri speciale, dar si de restrictii speciale. Si, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restrictii speciale, in sensul ca vor trebui, in interesul lor propriu, sa stea practic tot timpul acasa", a subliniat presedintele.

Iohannis a precizat ca pentru a se asigura ca romanii respecta noile masuri, va scoate armata pe strada.

"Am convenit sa folosim si Armata, pentru a gestiona mai bine situatiile create in teren. In acest fel, Armata va pune la dispozitie personal care va veni sa suplimenteze fortele de ordine publica, Jandarmerie si Politie", a mentionat seful statului.

In acelasi timp, Klaus Iohannis a anuntat ca pentru supravegherea persoanelor aflate in carantina se afla in pregatire masuri de supraveghere electronica.

Toate masurile anuntate azi de Iohannis se vor regasi intr-o noua ordonanta militara, ce va fi gata in cursul acestei zile. Restrictiile vor intra in vigoare incepand de maine, ora nefiind inca precizata.

Dupa ce au aflat ca nu au COVID-19, premierul Ludovic Orban si ministrii de Interne (Marcel Vela), Apararii (Nicolae Ciuca) si al Sanatatii (Victor Costache) au mers la Cotroceni la ora 12:00, la o sedinta cu seful statului.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratia presedintelui Klaus Iohannis

- Tocmai am incheiat o sedinta de lucru, au participat premierul, ministrii de Interne, al Sanatatii si Apararii.

- Impreuna am evaluat situatia care, dupa cum stim cu totii, devine din ce in ce mai complexa, situatia creata, evident, de epidemia de coronavirus. Am discutat impreuna masurile suplimentare care se cer luate in aceasta perioada si pot sa va spun in acest moment ca am convenit ca este nevoie de masuri suplimentare pentru a fi in situatia sa ingradim, sa incetinim raspandirea infectiei.

- Astfel, se vor introduce noi restrictii de circulatie si noi restrictii pentru romani, in sensul ca ce a fost pana acum o recomandare devine obligatie, dupa principiul "stam acasa". Evident ca oamenii pot iesi ca sa mearga la serviciu si sa se intoarca de la serviciu, sa iasa sa isi faca cumparaturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta. Insa aceste restrictii devin obligatii!

- Am convenit totodata ca in aceasta perioada sa pregatim pentru persoanele care sunt in carantina sau in izolare masuri de supraveghere electronica, fiindca este absoluta nevoie ca aceste masuri sa fie respectate integral.

- In afara de aceste chestiuni, am convenit sa folosim si Armata, pentru a gestiona mai bine situatiile create in teren. In acest fel, Armata va pune la dispozitie personal care va veni sa suplimenteze fortele de ordine publica, Jandarmerie si Politie.

- Un punct foarte special tin neaparat sa-l mai mentionez - persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident ca avem nevoie de masuri speciale, dar si de restrictii speciale. Si, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65 de ani, pentru aceste persoane se vor introduce restrictii speciale, in sensul ca vor trebui, in interesul lor propriu, sa stea practic tot timpul acasa.

- Am discutat si alte masuri care se cer luate, fie prin ordonante de urgenta ale Guvernului, fie prin hotarari ale Guvernului, fie prin ordine militare. Aceste restrictii, pe care tocmai le-am mentionat, vor fi prelucrate in cursul zilei de astazi intr-o ordonanta militara, ordonanta militara care se va finaliza pana la sfarsitul acestei zile. Restrictiile vor intra in vigoare incepand de maine.

********************

De la ora 14:00, Iohannis urmeaza sa participe la o videoconferinta cu managerii spitalelor din tara, pentru a discuta despre maniera in care se poate evita situatia de la Suceava, unde zeci de cadre medicale sunt infectate si spitalul s-a inchis.

La aceasta videoconferinta participa si Ludovic Orban, alaturi de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sanatatii, Victor Costache, Ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, dar si Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus si modul cum a paralizat intreaga lume

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...