Rolul mediului online in alegerile prezidentiale - De ce a castigat Iohannis

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 07:46
12670 citiri
Rolul mediului online in alegerile prezidentiale - De ce a castigat Iohannis
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale, iar mediul online a jucat un rol foarte activ in aceasta campanie, pentru prima data in Romania.

"Ati scris istorie! Pentru prima data, online-ul a facut diferenta", a fost mesajul lui Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook, in noaptea in care a aflat ca a fost ales presedintele tarii.

Klaus Iohannis: Pentru prima data, online-ul a facut diferenta

Pe de alta parte, deputatul PSD Sebastian Ghita, patronul Romania TV, a spus ironic ca nu a crezut ca "Partidul Facebook" si "Partidul Diaspora" vor putea sa intoarca rezultatul votului la alegerile prezidentiale.

Sebastian Ghita: Nu am crezut ca Partidul Facebook si Partidul Diaspora vor intoarce rezultatul

Candidatul social-democratilor, premierul Victor Ponta, a pierdut in turul al doilea, obtinand 45% din sufragii, potrivit datelor date publicitatii dupa numararea a 99,07% din voturi. In primul tur, el a primit 40,44% din voturi, in timp ce Iohannis a fost ales atunci de 30,37% dintre cei care au mers la vot.

Ce rol a avut mediul online in campanie?

"Mediul online a jucat un rol foarte interesant. In prima instanta, inainte de turul intai, el a fost practic acaparat de sustinatorii Monicai Macovei, iar acolo a fost o mica gherila urbana informationala si o forma de segregationism puternic.

Insa in cazul celui de-al doilea tur, mediul online a devenit oarecum mai prietenos si mult mai interesat de a oferi stiri, in special legate de ce se intampla in diaspora, decat sa ceara cu vehementa capete, catuse s.a.m.d.", a explicat politologul Andrei Taranu pentru Ziare.com.

Mai mult, el a adaugat ca mediul online a fost punctul de organizare pentru o multitudine de mitinguri.

"In felul asta, postarile care erau mai mult sau mai putin anonime au inceput sa se materializeze prin manifestari cu oameni reali", a punctat Andrei Taranu.

Politologul a amintit ca "acest proces prin care retelele sociale si telefonia mobila au fost un punct de modificare a perceptiei politice" a inceput de la asa-numita "Primavara araba". O alta situatie similara a mai avut loc si in 2009, in R.Moldova, cand a izbucnit "revolutia Twitter" pentru a mobiliza lumea sa il inlature pe Vladimir Voronin de la putere.

Iranul intensifica persecutarea activistilor online

"Toate astea ne demonstreaza ca exista o apetenta tot mai mare pentru informatia care exista pe retelele sociale", a subliniat politologul.

Bloggerul rus Baghirnov dezvaluie cum a fost platit sa planifice "revolutia Twitter"

Insa oamenii care isi petrec timpul pe retele sociale, site-uri de stiri sau bloguri pot cadea intr-o capcana: manipularea se poate face mai usor in mediul online.

"E foarte greu sa iti dai seama la un moment dat cine e autorul initial al unei informatii si cum poti sa o controlezi, pentru ca sunt altii care acapareaza si rostogolesc informatia si nu iti mai dai seama de unde a pornit. Mai mult, nu intotdeauna informatia respectiva este veridica", a avertizat Andrei Taranu.

De ce a castigat Iohannis alegerile

Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale deoarece strategii de campanie au inteles ca, in social media, nu partidele politice detin controlul mediatic, ci cetatenii politici online, sustine Tasente Tanase, doctor in Stiintele Comunicarii si autorul cartii "Comunicarea politica prin Social Media si reactiile publicului online", in care este analizat efectul mediului asupra campaniei prezidentiale.

Alegeri prezidentiale 2014: Proteste, cozi kilometrice in diaspora, mii de oameni nu au putut vota

"Spre deosebire de comunicarea mediatizata clasica, in care actantii principali ai comunicarii - politicienii si jurnalistii - controlau mesajul si il descentralizau catre public, iar acesta din urma avea mijloace limitate de transmitere a feedback-ului, comunicarea prin social media este dirijata de catre publicul online, prin acei cetateni politici online, iar politicienii si jurnalistii au o din ce in ce mai mica influenta in acest mediu", explica dr. Tanase Tasente, care este si directorul general al Plus Communication, intr-un comunicat remis Ziare.com.

In opinia specialistului in comunicare, Klaus Iohannis a fost singurul candidat care a inteles cum poate fi mobilizat mediul online si cat de important este sa-i lasi pe fani sa devina vectorii tai de imagine.

"Numarul de fani ai noului presedinte a depasit 1 milion in campania electorala. De cealalta parte, Victor Ponta nu a reusit sa-i mobilizeze pe fanii paginii sale de Facebook (peste 700.000) sa descentralizeze mesajul politic, astfel incat acesta sa ajunga in toate nodurile retelei, rata de angajament fiind una destul de mica, asa cum s-a intamplat si in 2012", a conchis acesta, care arata faptul ca oamenii sunt din ce in ce mai interesati de informatiile venite din partea cunostintelor si prietenilor, considerate surse credibile.

Fotomontaj Ziare.com

Monica Macovei a dominat mediul online

Pe de alta parte, Andrei Taranu aminteste ca Monica Macovei a dat startul acestei revolutii. Din pacate, ea nu a reusit sa mobilizeze lumea si in offline, avand in vedere ca a obtinut 5% in primul tur al alegerilor. Totusi, ea a avut parte de procente mai mari in unele orase (12% in Bucuresti, de exemplu).

Alegeri prezidentiale 2014: Rezultate finale in Bucuresti - Iohannis a castigat un sector, Macovei e pe podium

"Nu pot sa ma refer decat la peretele meu de Facebook. Dar e clar ca inainte de primul tur Monica Macovei a acaparat spatiul virtual. In turul doi, PSD-ul a incercat sa intre in acest spatiu, insa toate informatiile au fost mai degraba rostogolite in asa fel incat sa devina neinteligibile. Da, Monica Macovei (si apoi Monica Macovei ca aliat al ACL) a castigat dezbaterea in online, cel putin cea de pe peretele meu.

Oamenii politici sunt prin natura lor oameni publici, deci trebuie sa intre in mediul online, loc unde ar trebui sa managerieze atat prieteniile, cat si dusmaniile. Desigur ca stim acest lucru, majoritatea oamenilor politici nu posteaza personal, ci au angajati care fac acest lucru. Insa asta nu inseamna ca postarile nu trebuie sa reprezinte gandurile omului politic", a subliniat politologul.

Social media va schimba politica?

Activitatea din social media, care s-a concretizat in mitinguri si cea mai mare prezenta la vot din ultimii 14 ani (putin peste 62%), ar putea schimba modul in care se va face politica in Romania.

"La prezenta de peste 11 milioane si numarul foarte mare (cu sase zerouri) de voturi pe care le-a castigat Iohannis in turul II, cred ca tot ce s-a spus despre eficienta propagandistica a Antenei 3, strategii malefici si eficienti ai partidelor si altele asemenea devin cam povesti cu cocosul rosu.

Cei care au schimbat rezultatul au fost tocmai 'nehotaratii', 'apaticii', care s-au informat sumar si au iesit. Asta e sindromul Nicusor Dan, rebranduit Macovei si apoi Iohannis, probabil cea mai buna veste din politica romaneasca, din 1996 incoace", a scris pe Facebook Iulian Comanescu, analist media.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Iohannis alegeri online, #Iohannis mediul online, #alegeri mediul online , #presedinte