Romania, oficial membra a CERN: La eveniment participa si Klaus Iohannis

Luni, 05 Septembrie 2016, ora 14:00
3584 citiri
Romania, oficial membra a CERN: La eveniment participa si Klaus Iohannis
Foto: Facebook/CERN

Romania intra, oficial, in randul membrilor Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN), cel mai important centru de cercetare la nivel mondial in domeniul fizicii particulelor. Evenimentul la care participa si presedintele Klaus Iohannis este marcat, luni, la Geneva, prin ridicarea drapelului tarii noastre alaturi de cele ale celorlalti membri CERN.

Alaturi de seful statului se mai afla ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, cativa cercetatori romani care deja colaboreaza cu organizatia, precum si doi olimpici nationali la Fizica.

Dupa ceremonia ridicarii drapelului Romaniei, presedintele Klaus Iohannis va avea discutii cu conducerea Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara si va vizita principalele facilitati ale CERN, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

De asemenea, seful statului va avea o intalnire cu cercetatori romani care lucreaza la CERN sau colaboreaza la proiectele Organizatiei.

Cand a devenit Romania membru cu drepturi depline al CERN

Romania a obtinut statutul de membru cu drepturi depline al CERN in data de 17 iulie 2016, devenind al 22-lea stat membru al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare. In prealabil, tara noastra a fost parte a unui proces de preaderare, derulat in perioada 2011-2015, informeaza un comunicat al Ministerului Educatiei.

Astfel, Romania are dreptul de a decide prin vot, in cadrul Consiliului CERN, derularea experimentelor si dezvoltarea centrului, accesul la programele stiintifice si tehnice, dreptul de a beneficia de programe de pregatire profesionala, dreptul de a ocupa pozitii in administratia centrului si dreptul firmelor romanesti de a participa la licitatiile privind furnizarea de echipamente si servicii (in limita superioara a valorii contributiei anuale).

In acest moment, Romania participa la 8 experimente in cadrul a 4 facilitati CERN, prin 2 institutii cooordonatoare de proiect (Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei"/IFIN-HH si Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei), respectiv alte 7 institutii partenere, in cadrul a 9 proiecte.

Aproape 100 de specialisti romani lucreaza in proiecte CERN.

Printre contributiile semnificative ale acestei organizatii se numara inventarea WWW-ului, dar si descoperirea "Particulei lui Dumnezeu" - Bosonul Higgs.

C.P.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Romania membru CERN, #Romania eveniment CERN, #Iohannis CERN , #presedinte