Romanii din SUA, apel la vicepresedintele Joe Biden sa-l sprijine pe Iohannis

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 20:31
6468 citiri
Romanii din SUA, apel la vicepresedintele Joe Biden sa-l sprijine pe Iohannis
Foto: Arhiva Facebook / Ambasada SUA

Mai multi reprezentanti ai comunitatii de romani din Statele Unite i-au adresat o scrisoare deschisa vicepresedintelui Joe Biden, in care ii solicita sa discute cu presedintele Klaus Iohannis, aflat in SUA, si despre teme care tin de intarirea statului de drept in Romania.

Scrisoarea este semnata de lideri de organizatii ale romanilor din SUA, preoti, administratori de grupuri pe Facebook, reprezentanti ai presei de limba romana, precum si alti romani-americani, se arata intr-un comunicat de presa publicat de Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei.

Semnatarii scrisorii au subliniat faptul ca parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite functioneaza deja foarte bine la nivel militar, dar si-au exprimat totodata opinia ca "un domeniu in care mai trebuie facute progrese in acest parteneriat strategic este intarirea statului de drept".

"O democratie functionala, cu un stat de drept consolidat, necesita o justitie puternica care sa actioneze independent de orice presiune din exterior, indiferent ca ar veni de la politicieni, oameni de afaceri sau servicii secrete. Legea trebuie aplicata respectand demnitatea umana si urmand regulile si procedurile in toate situatiile (...)

Nu in ultimul rand, procesul judiciar necesita transparenta si responsabilitate, deoarece nici procurorii sau judecatorii nu sunt deasupra legii. Lupta pentru consolidarea statului de drept nu se termina niciodata, necesitand o monitorizare continua, cetateni angajati si o presa libera", se arata, printre altele, in scrisoarea adresata vicepresedintelui Joe Biden.

Fotografia zilei: Noul ambasador SUA la Bucuresti

Klaus Iohannis l-a primit pe noul ambasador SUA: Bine ati venit in Romania! (Foto)

Ce i-a spus sefa Inaltei Curti noului ambasador SUA la Bucuresti

In context, acestia au staruit asupra solicitarii ca la intalnirea dintre cei doi oficiali sa se discute si "pasii concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania".

Romanii din America ii cer lui Iohannis sa condamne presiunile lui Oprea asupra presei

"Democratiile puternice depind de institutii puternice si independente, iar in contextul situatiei de instabilitate regionala Romania are nevoie de astfel de institutii mai mult decat oricand.

Un stat de drept puternic, cu o justitie independenta si solida, este conditia fundamentala pentru a oferi securitate cetatenilor si, totodata, garantul respectarii drepturilor fundamentale ale omului. O astfel de societate creaza prosperitate si oportunitati egale, unde fiecare persoana isi poate urma visul si infaptui propriul destin", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, organizatia care a initiat aceasta scrisoare.

Totodata, acesta a reafirmat angajamentul comunitatii de romano-americani de a sprijini intarirea relatiei dintre SUA si Romania, "un proces continuu care necesita implicarea tuturor cetatenilor atat din Romania, cat si din diaspora".

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns, joi dimineata, in Statele Unite, unde participa in perioada 25-29 septembrie la Adunarea Generala a ONU. Seful statului este insotit de sotia sa, Carmen, si de o delegatie din care face parte si ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu.

Iohannis, la New York: Lobby la multinationale, printre care Chevron si ExxonMobil

Iohannis, la New York: Ce le-a promis investitorilor americani

In programul presedintelui figureaza, luni, participarea la receptia traditionala oferita de presedintele SUA Barack Obama, precum si o intalnire la Casa Alba cu vicepresedintele Joe Biden.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scrisoare Biden Iohannis stat drept, #Terhes scrisoare Biden Iohannis , #presedinte