Romanii din SUA, apel la vicepresedintele Joe Biden sa-l sprijine pe Iohannis

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 20:31
6468 citiri
Romanii din SUA, apel la vicepresedintele Joe Biden sa-l sprijine pe Iohannis
Foto: Arhiva Facebook / Ambasada SUA

Mai multi reprezentanti ai comunitatii de romani din Statele Unite i-au adresat o scrisoare deschisa vicepresedintelui Joe Biden, in care ii solicita sa discute cu presedintele Klaus Iohannis, aflat in SUA, si despre teme care tin de intarirea statului de drept in Romania.

Scrisoarea este semnata de lideri de organizatii ale romanilor din SUA, preoti, administratori de grupuri pe Facebook, reprezentanti ai presei de limba romana, precum si alti romani-americani, se arata intr-un comunicat de presa publicat de Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei.

Semnatarii scrisorii au subliniat faptul ca parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite functioneaza deja foarte bine la nivel militar, dar si-au exprimat totodata opinia ca "un domeniu in care mai trebuie facute progrese in acest parteneriat strategic este intarirea statului de drept".

"O democratie functionala, cu un stat de drept consolidat, necesita o justitie puternica care sa actioneze independent de orice presiune din exterior, indiferent ca ar veni de la politicieni, oameni de afaceri sau servicii secrete. Legea trebuie aplicata respectand demnitatea umana si urmand regulile si procedurile in toate situatiile (...)

Nu in ultimul rand, procesul judiciar necesita transparenta si responsabilitate, deoarece nici procurorii sau judecatorii nu sunt deasupra legii. Lupta pentru consolidarea statului de drept nu se termina niciodata, necesitand o monitorizare continua, cetateni angajati si o presa libera", se arata, printre altele, in scrisoarea adresata vicepresedintelui Joe Biden.

Fotografia zilei: Noul ambasador SUA la Bucuresti

Klaus Iohannis l-a primit pe noul ambasador SUA: Bine ati venit in Romania! (Foto)

Ce i-a spus sefa Inaltei Curti noului ambasador SUA la Bucuresti

In context, acestia au staruit asupra solicitarii ca la intalnirea dintre cei doi oficiali sa se discute si "pasii concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania".

Romanii din America ii cer lui Iohannis sa condamne presiunile lui Oprea asupra presei

"Democratiile puternice depind de institutii puternice si independente, iar in contextul situatiei de instabilitate regionala Romania are nevoie de astfel de institutii mai mult decat oricand.

Un stat de drept puternic, cu o justitie independenta si solida, este conditia fundamentala pentru a oferi securitate cetatenilor si, totodata, garantul respectarii drepturilor fundamentale ale omului. O astfel de societate creaza prosperitate si oportunitati egale, unde fiecare persoana isi poate urma visul si infaptui propriul destin", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, organizatia care a initiat aceasta scrisoare.

Totodata, acesta a reafirmat angajamentul comunitatii de romano-americani de a sprijini intarirea relatiei dintre SUA si Romania, "un proces continuu care necesita implicarea tuturor cetatenilor atat din Romania, cat si din diaspora".

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns, joi dimineata, in Statele Unite, unde participa in perioada 25-29 septembrie la Adunarea Generala a ONU. Seful statului este insotit de sotia sa, Carmen, si de o delegatie din care face parte si ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu.

Iohannis, la New York: Lobby la multinationale, printre care Chevron si ExxonMobil

Iohannis, la New York: Ce le-a promis investitorilor americani

In programul presedintelui figureaza, luni, participarea la receptia traditionala oferita de presedintele SUA Barack Obama, precum si o intalnire la Casa Alba cu vicepresedintele Joe Biden.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...