Ziare.com

Rosia Montana - varianta din Hunedoara. Iohannis se implica intr-un caz de exploatare miniera cu cianuri

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:55

   

Rosia Montana - varianta din Hunedoara. Iohannis se implica intr-un caz de exploatare miniera cu cianuri
Presedintele ales Klaus Iohannis a cerut lamuriri de la autoritatile locale din Hunedoara, legat de proiectul minier de la Certeju de Sus.

"Mii de romani mi-au scris cerandu-mi sprijinul pentru clarificarea conditiilor legale in cazul proiectului minier de la Certeju de Sus (judetul Hunedoara). Astazi, colaboratorii mei au luat legatura cu Primaria Certeju de Sus pentru analizarea documentelor invocate de cetateni. Va voi tine la curent in legatura cu acest caz.

Romania lucrului bine facut inseamna respect intre institutii si cetateni!" scrie pe Facebook Klaus Iohannis.

Proiectul minier de la Certeju de Sus este similar celui de la Rosia Montana. Este vorba despre extractia aurului cu ajutorul cianurilor, ceea ce a dus la proteste ale organizatiilor de mediu. Acestea sustin ca nu exista garantii referitoare la protectia mediului.

MiningWatch scrie pe scurt istoria acestui proiect.

In 2010, Consiliul Local Certej a eliberat certificatul de urbanism. In 2012, primarul Petru Campian recunostea ca s-a ferit cat a putut de presa. "Am vazut ce s-a intamplat la Rosia Montana. Excesul de media este foarte daunator", a declarat edilul pentru Adevarul.

Lucrarile la construirea minei au inceput in 2014 fara ca primaria sau compania responsabila, Deva Gold, sa faca dovada autorizatiei de construire pentru organizarea de santier din cariera Coranda, mai arata MiningWatch, care s-a adresat Inspectoratului de Stat in Constructii si a Consiliului Judetean Hunedoara pe 15 octombrie.

B.B.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5858 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Raspunsul e foarte simplu si clar

Interzicerea cianurilor in minerit pe teritoriul Romaniei.
In acel moment daca acest lucru e stipulat prin lege cei ce nu-l respecta sa fie pedepsiti crancen (eu chiar as dori pedeapsa cu moartea dar e doar o parere personala nu trebuie luata chiar ad litteram, oricum pedepsiti groaznic ca sa inteleaga cat rau fac).

Asa consider eu ca ar fi respectul pentru mine ca cetatean al acestei tari. Nu exista nici o alta varianta posibila pentru mine personal.

 

Pro minerit

de ce sa interzicem cel mai modern tip de minerit? Cred ca Uniunii Europene nu prea i-ar conveni, sa stii!

Ha ! Acest minerit a otravit apele si adus boli de

tot felul atat in Virginia - SUA cat si in Chile - America de Sud si peste tot in lume. Apa nu mai e potabila, ba chiar apa de la robinet e flamabila si se aprinde daca apropii un chibrit din cauza contaminarii masive.Politicienii si regulatorii sunt platiti de companii care le platesc campaniile electorale - deci ei nu-si fac datoria sa reguleze companiile miniere. Desteapta-te romane ! Mai bine platesti pagubele.

https://www.youtube.com/watch?v=cm1lbwz3Dz8
https://www.youtube.com/watch?v=9rGQWoMTM30
https://www.youtube.com/watch?v=jA95_0bfj_8

mai bine la Rosia Montana

mai bine se implica in cazul de la Rosia Montana, unde ne pasc despagubiri de miliarde si unde am aratat ce deschidere nu are Romania pentru investitorii de incredere, care au investit milioane de dolari in tara noastra!

 

Bogdan, las-o balta

Mediul de extractie e un dezastru ecologic pentru orice tip de viata. Nu avem timp de prostii din astea. Mediul e oricum in continua degradare si a atins pragul limita de stabilitate. Clima din SUA a devenit dezastruoasa tocmai acestei libertati de a "investii" in deseuri ostile vietii. Nu are SUA atatia bani sa repare cat a distrus nici daca ar lucra sclavii aia moderni de acolo neincetat 1000 de ani. Trezeste-te din propaganda mintiilor bolnave. Se pot face bani si altfel. Habitatul ecologic al Terrei e unic in Calea Lactee. Nu putem lasa ca o banda de "investitori" sa distruga acest miracol al Universului.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor