Articol citit de 16210 ori
In 1926, Route 66 a jucat rolul de unificare al Statelor Unite.
In 1936, sistemul autorutier german (cel mai complex din lume) a facut acelasi lucru in Germania. A urmat aventura industriala inceputa cu Volkswagen (masina poporului), cu succesut extraordinatr pe care il cunoastem.
Si in Elvetia, motorul unificarii a confederatiei au fost caile ferate (sistemul cel mai complex si dens din toata lumea). Acesta a fost urmat de boom-ul bancar si industrii de varf (chimie, medicamente, alimentara, militara).
In toate aaceste 3 exemple, infrastructura a jucat rol de demaraj economic (prin numarul enorm de locuri de munca degajate). Acesta a fost sistemul de circulatie sanguina care a adus oxigen in plamini si muschi.
Romania poate sa se inspire de aceste exemple. La care acum se poate adauga si un nou plan Marshall, construit cu ajutor european. Aceasta poarta numele de FOND DE COEZIUNE!!! Si este cat se poate de accesibil in Romania!
Lipsa infrastructurii si mafia coruptiei au mentinut pana acum Romania in statut de cersetor, multumit cu cateva firimituri de la masa coruptiei. Iata de ce si Justitia trebuie sa faca parte din infrastructura obligatorie a statului de drept!
... si nici nu vad vreun motiv de euforie
.
Route 66 a Romaniei !
Imi place Proiectul in fond, denumire si asemanare cu Route 66 -usa.
Am convingerea ca realizarea acestui Proiect va fi extrem de benefica pentru Romania.Succes deplin !
,,partidele Romaniei Europene, PNL, PLUS si USR,''Daca citeam
doar sfarsitul era mai bine!Scuteam o pierdere de cateva minute din viata mea!Daca asta e conceptia dv de profesor ca doar astea sunt partide europene,apoi m-am lamurit!De aia arata Romania cum arata dom'profesor ,pt ca cei ca dv care se cred intelectuali si facand parte din elite ,priviti tara pe bucatele si nu ca un intreg si mai ales cu idei preconcepute si partizane!
ps Nu vi se pare suspect ,domnule profesor, ca in timp ce in Occident ,marea majoritate a intelectualilor e de stanga ,la noi procesul e invers???Nu cumva e o ipocrizie intelectuala ca sa nu fie caracterizati drept comunisti,desi comunismul e mort de mult??Ma rog ,curajul nu a fost punctul forte al intelectualului ,cu unele exceptii,dar nici o perpetua ipocrizie nu-i sanatoasa!
Route 66 pentru Romania
Imi place proiectul Route 66 inclusiv asemuirea cu Route 66-america si 66% vocea romanilor proEuropa.Realizarea lui va fi benefica pentru Romania.Succes deplin!
Bun articol
dar ma tem ca este ultra optimist in fata realitatilor Romanesti. Din start ascensiunea USR PLUS este cel putin sub semnul intrebarii dupa rezultatele din turul I. Cum intreaga teorie pleaca de la acest aspect... ma tem ca nu va fi chiar asa si PSD va reveni toamna viitoare. Imi doresc evident sa nu am dreptate.
ai vazut ce cruci baga rares bogdan in stinga sefului ales?
Cind le vezi pe cele 2 pupeze: raluca & alina cum se inghesuie la poze iti dispare optimismul......
dupa "route 66" a urmat "the great depression" si WWII
proiectul de tara de care are nevoie romania este sa se fure, bea si trancaneasca mai putin si sa se munceasca mai mult * romania are cea mai costisitoare birocratie raportata la pib; rezultatele se vad
Articolul este de o imensa frumusete si sensibilitate literara si
politica... Cu toate acestea anumite observatii sint necesare, pentru a reveni cu picioarele pe pamint,asa cum autorul indeamna de altfel natiunea romana!
1.In noiembrie 2014 victoria lui Johaniss n-a fost urmata de schimbarea majoritatii parlamentare si nici de accederea la guvernare a Dreptei cu trei ani mai tirziu,deoarece la fel ca acum - afara de considerente si initiative teoretice,presedintele n-a elaborat nici un instrument PROGRAMATIC de schimbare!Promisul "Proiect de tara" de acum trei ani s-a volatilizat (odata cu cei 400 de specialist) in vorbarie si declaratii!
2.Maine 27 nov. la Bucuresti publicatia economica CursDeGuvernare organizeaza o Conferinta Nationala pe tema impozitarii si politicilor fiscale,la care d-l Orban presedintele PNLiberal si ministrul Catu isi prezinta viziunea si solutiile pentru echilibrul bugetar.
Incremenita in modelul economic PASIV bugetar, Romania liberala s-a dovedit incapabila de a realiza un proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii si reconstructiei economice-agricole a tarii, storcind - la fel ca si PSDemocrat cit mai multe impozite de la antreprenoriatul pe care ar trebui sa-l degreveze de unele pentru capitalizare!
2.Sansa unui relativ consens asupra directiei pe care s-o ia Romania nu se va mai repeta curind?Consensul asupra iesirii din saracie si stagnare este permanent si de natura fiintei nationale,dar acesta a fost deturnat de Stinga politica in dezvoltare consumatorista pe datorie externa,iar de dreapta politica in nici o directie - in lipsa viziunii si a unui proiect OPERATIONAL de dezvoltare industriala si agricola!
3.Nu cred in proiecte de tipul "Route 66",deoarece acesta nu este "ORGANIZATOR" al unei dezvoltari economice si industriale rapide (pe modelul tigrilor asiatici) ci mai ales o mantra colaterala,un SUROGAT al dezvoltarii,ca toate celelalte vehiculate mai ales dupa integrare!
Constructia de infrastructura rutiera si CFR este fara indoiala necesara si generatoare de dezvoltare - dar ea NU se realizeaza anterior unei dezvoltari industriale-care dicteaza locul si dimensiunea infrastructurii de transport sau a celei industriale.
Practic o tara stagnanta industrial nici nu are banii pentru astfel de constructii aleatorii si nici capacitatea de a le administra si intretine ulterior!
4.Constructia unor sosele de tipul Roaute 66 este ea insasi parte a unui "Proiect de Tara" alaturi de constructia de intreprinderi industriale, energetice, exploatatii agricole, etc. - care nu pot fi realizate decit ca urmare a unui proiect economic unitar si coerent,cu posibilitatea de evaluare concreta ca aport la cresterea economica si a produsului national.Iar cu competitivitatea economica la indicele dezastruos 74 pe care proiectul de tara trebuiuie sa-l asaneze,ramine exclus ca investitorii industriali sa se apropie de Romania!
macar de Craciun sa fim bucurosi si plini de speranta.........
*
Domnule Valentin Naumescu,
oare de ce va sfiiti sa scrieti istoria numelui acestei importante Route66?
Pe la 1926 americanii erau crestini.Biblia sau Sfanta Scriptura este o biblioteca si are 66 de carti.
De aici i se trage numele.