Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Russia Today: Un "salvator" german reseteaza Romania

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 11:42
9104 citiri
Russia Today: Un "salvator" german reseteaza Romania

Un "salvator" german reseteaza Romania, dupa Ceausescu si o tranzitie marcata de oligopol politic.

Patrick L. Young, expert in piete financiare globale, scrie, pentru publicatia rusa Russia Today, un articol elogios despre victoria lui Klaus Iohannis la prezidentialele din Romania.

In opinia expertului, a doua cea mai saraca tara din UE a facut un pas in directia civilizatiei, cand electoratul a dat un verdict dur unei oligarhii politice disfunctionale impropriu numita sistem politic si a votat pentru etnicul german Iohannis la presedintie.

In Europa de Est politica e complicata, continua acesta, si deseori "brutala". Romania e o tara remarcabila - dupa caderea lui Ceausescu nu a trecut prin acelasi proces de epurare politica precum Polonia, pentru a ajunge la un sistem post-comunist liber si corect, fara coruptie. Prin comparatie, Romania pare o hazna, afirma acesta. Miasma coruptiei la varf sufoca populatia in vreme ce oligarhia, majoritar descendenta a regimului Ceausescu, isi imparte bogatiile.

In interiorul clasei politice, continua analiza, capacitatea de a evita problemele legale a devenit endemica. Romania este atat de ineficienta si corupta incat nu a reusit sa absoarba fondurile alocate de UE.

La 16 noiembrie, un mic cutremur a lovit elita politica, dupa ce un suflet bun, un barbat care pare sa fie si onest si dornic sa serveasca poporul, a fost ales presedinte, continua textul. Mai mult, pentru toti cei care privesc Romania drept o ortodoxie mono-culturala, Iohannis este un protestant etnic german si isi doreste ca politicienii sa raspunda in fata justitiei.

Magnificul oras medieval transilvanean Sibiu reprezinta acum atat trecutul istoric, cat si potentialul viitor maret al Romaniei, intrucat, ca primar, Iohannis a propulsat orasul, a atras investitori straini si si-a servit electoratul, un fenomen de-a dreptul necunoscut in alte orase, scrie Young.

In primul tur de scrutin romanii l-au votat preponderent pe premierul Victor Ponta, insa s-a starnit un scandal pe marginea felului anarhic in care s-au organizat alegerile. "Sa descrii aparatul guvernamental romanesc drept nepotrivit scopului este o tautologie (ceea ce duce la intrebarea de ce i s-a permis tarii sa intre in UE cand e limpede ca nu se ridica la standarde) ", afirma sursa citata, care aminteste ca diaspora romaneasca a fost nevoita sa astepte ore in sir pentru a reusi sa voteze.

Expatriatii, majoritatea impinsi in exilul economic de nevoia de a gasi locuri de munca in afara statului roman cripto-feudal, s-au trezit asteptand la coada ore intregi si unii nu au putut sa voteze deloc in primul tur. Tensiunile s-au agravat si politia a fost solicitata la ambasadele din Paris si Londra.

Pe masura ce candidatii ce au pierdut in primul tur s-au grabit, asa cum se intampla de obicei, sa isi tranzactioneze voturile contra favorurilor politice, Iohannis a ramas ferm, ca nu va face nicio intelegere. A primit aproape toate voturile lor oricum.

Statul disfunctional a devenit leitmotivul intregii campanii, ministrul de Externe a demisionat si, brusc, campania brutala a premierului Ponta s-a intors spectaculos impotriva sa.

"In epoca moderna a pigmeilor politici, Romania a ales alternativa onesta in locul unui status quo disfunctional" si Ponta a suferit o infrangere umilitoare, dupa ce, in incercarea de a inabusi votul in diaspora, a catalizat electoratul impotriva sa.

Presedintele ales Iohannis are in fata sa sarcini dificile, mai scrie expertul, insa aceste alegeri marcheaza prima ocazie in care o generatie de romani a identificat un campion onest care doreste o natiune mai buna, sfarsitul coruptiei fetide, birocratiei, si o sansa la prosperitate pentru fiecare roman, indiferent de politica, religie sau etnie.

Niciun individ onest nu poate sa nu sustina presedintia Iohannis - asta transcede politica de partid si este un semn incurajator ca romanii vor un viitor corect si prosper, incheie Young. Este momentul pentru o resetare a Romaniei.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Iohannis alegeri prezidentiale, #Iohannis presedinte Russia Today , #presedinte