Sedinta CSAT: Sanatatea, cap de afis - ce alte teme va mai discuta Iohannis

Vineri, 27 Mai 2016, ora 07:11
6471 citiri
Sedinta CSAT: Sanatatea, cap de afis - ce alte teme va mai discuta Iohannis
Foto: Arhiva Administratia Prezidentiala

Situatia din sistemul de sanatate, zguduit de scandalul dezinfectantilor diluanti si de problemele legate de infectiile intraspitalicesti, baga autoritatile in sedinta. Presedintele Klaus Iohannis a convocat o sedinta a Consiliululi Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Aceasta va avea loc vineri, incepand cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Problemele din sanatate nu vor reprezenta singurul subiect de pe ordinea de zi a sedintei. Iata cele mai importante teme care vor fi abordate:

  • Strategia militara a Romaniei;
  • Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva;
  • Stadiul indeplinirii obiectivelor si prioritatilor Ministerului Apararii Nationale, stabilite prin Directiva de planificare a apararii, in anul 2015;
  • Fortele Armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2017;
  • Mandatul Romaniei la Summitul NATO 2016 de la Varsovia;
  • Activitatea desfasurata de catre Serviciul Roman de Informatii in anul 2015 si principalele obiective pentru anul 2016;
  • Situatia actuala a sistemului de sanatate publica. Infectiile intraspitalicesti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securitatii nationale;
  • Stadiul si evolutia Proiectului Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Iohannis, ingrijorat de problemele din sanatate

Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu problemele din sanatate. Seful statului a apreciat ca exista o criza majora in acest domeniu.

"Coruptia si prosperitatea nu au loc impreuna. Iar prosperitate fara sanatate nu exista. Suntem intr-un moment de criza majora pentru sistemul sanitar, cu implicatii serioase asupra vietii romanilor. Problemele profunde ale acestui sistem nu se vor rezolva doar printr-o demisie sau prin masuri punctuale, ci reclama solutii durabile, cu efecte concrete si un plan pe termen lung.

Avem obligatia sa identificam, rapid, mijloace pentru a proteja oamenii care se trateaza in spitalele din tara. Sunt in permanenta comunicare cu prim-ministrul pe acest subiect", a precizat Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa pe 9 mai.

Presedintele a aratat ca "ne aflam intr-un moment de cotitura" si ca "in sistemul sanitar lucrurile nu mai pot continua ca pana acum".

Dezinfectanti diluati si infectii intraspitalicesti

Doua scandaluri mari afecteaza in prezent sistemul de sanatate din Romania. Unul dintre ele are in centru compania Hexi Pharma, care a adus un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vanzarea de dezinfectanti diluati de pana la 4.000 de ori, care au ajuns in 152 de spitale si mii de camere de operatii.

Scandalul dezinfectatilor diluanti: ANAF merge pe firul banilor

De asemenea, in atentia publicului se afla si situatia infectiilor intraspitalicesti, despre care s-a vorbit de la incendiul din Colectiv incoace. Datele oficiale arata ca ar fi vorba de 57.000 de astfel de cazuri, cele mai multe fiind constatate in judetele Iasi, Cluj si Timis, dar si in Capitala.

Pericolul din spitalele noastre: Peste 11.000 de infectii pe an. Numarul creste continuu - Iata cifrele oficiale

C.P.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iohannis sedinta CSAT, #sedinta CSAT sanatate, #sedinta CSAT , #presedinte