Sfarsitul lunii de miere a presedintelui Iohannis

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Duminica, 21 Februarie 2016, ora 12:21
15248 citiri

Declaratia de dragoste a presedintelui Iohannis la adresa televiziunilor din trustul media Intact, data impotriva evidentei juridice a situatiei, a rasturnat imaginea acestuia in ochii propriilor sai votanti.

In incercarea de a-si largi electoratul, presedintele (sau consilierii sai, care l-au invatat ce sa spuna) a ignorat ca efectul principal va fi acela de a lovi in propriul bazin electoral. Spun ca l-au invatat deoarece declaratia presedintelui nu a fost una spontana, ci rezultatul unui scenariu in care un reporter A3 punea intrebarea, iar presedintele, care, altfel, nu prea da declaratii nici in conferinte de presa, d-apai pe strada, s-a oprit brusc pentru a spune ca o hotarare judecatoreasca definitiva este un banal act administrativ, negociabil cu factorii de decizie.

Strategia presedintelui Iohannis, vizibila de ceva vreme, este aceea de a castiga bunavointa Antenei 3 si, implicit, a telespectatorilor acestui post TV, ignorand ca o astfel de strategie este perdanta, ba chiar sinucigasa (sau invers, daca e sa mergem pe logica presedintelui, care a afirmat ca actiunea ANAF "este heirupista, chiar discutabila") deoarece duce, asa cum spuneam, la pierderea propriului electorat, adica a votantilor sai naturali.

Strategia este un esec si pentru ca telespectatorii Antenei 3, ca si postul TV, sunt votanti, respectiv aliati naturali, traditionali ai PSD. Or, daca presedintele (sau consilierii sai) isi inchipuie ca ar putea fi, in 2019, candidatul PSD, or candidatul unei coalitii PSD-PNL, se insala amarnic. Indiferent cine va fi liderul PSD in 2019, acest partid va fi obligat sa aiba propriul candidat, orice surogat urmand a avea sanse nule de acceptare.

Puterea PSD sta in baronii locali, vechi si noi, nu in liderii centrali, care nu vor admite un candidat importat dintr-o tabara adversa, chiar si fosta. Este adevarat ca alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin va avea un efect de tsunami asupra PNL, cu consecinte devastatoare pentru alegerile parlamentare din toamna, ce vor arunca partidul, pe termen mediu, in situatia de a nu putea oferi un sprijin consistent presedintelui, dar acesta din urma se face vinovat, in egala masura cu liderii liberali, pentru promulgarea unei legi electorale facuta sa profite PSD.

Dupa ce ca PNL se afla in situatia critica de a fi strivit la alegerile locale, declaratia presedintelui i-a naucit pe liberali, punandu-i in situatia de a incasa fara replica efectul politic.

Strategia de apropiere de A3 mai arata, din pacate, si o nebanuita capacitate de compromis a presedintelui, atipica pentru un om atat de rigid, pe de-o parte si, pe de alta parte, a unuia a carui campanie a avut ca pivot central proverbiala verticalitate germana. Este mai mult decat ciudat cum presedintele a trecut atat de usor peste linsajul mediatic la care a fost supus in campania prezidentiala din 2014, cand nu doar el, ci si parintii lui au fost facuti terci. Intuiesc ca acest compromis presupune si retragerea plangerii penale pe care presedintele a depus-o la adresa postului care l-a acuzat de trafic de copii in scop de prelevare de organe.

Dupa doua zile in care a parut indiferent la privire la criticile celor care l-au votat, printre care si numerosi lideri de opinie, presedintele a postat pe Facebook, de la Bruxelles, un mesaj cu rol de "precizare", prin care se delimiteaza de televiziunile trustului Intact si cere aplicarea legii. Aceeasi lege pe care, cu doar doua zile inainte, o vedea negociabila.

Nu stiu in ce masura aceste precizari pot sterge cu buretele declaratiile care au provocat o avalansa de proteste la adresa lui, dar cu siguranta ca presedintele (sau consilierii acestuia) nu au anticipat o asa reactie negativa la adresa lui, iar acum incearca sa dreaga busuiocul.

Daca presedintele (sau consilierii sai) cred ca pot sa impace si capra, si varza, se insala amarnic. Si asta s-a vazut nu doar acum, ci se va vedea mai ales la momentul cand televiziunile trustului Intact vor fi efectiv evacuate din sedii, deoarce este imposibil sa ramana impotriva vointei proprietarului, in conditiile in care ANAF nu are temei legal pentru a oferi imobilele in chirie. Si nici nu ar trebui sa aiba, pentru ca ANAF - si, in general, statul roman - nu se poate transforma in administrator de cladiri decat in situatii speciale (diplomatice, guvernamentale, sociale), situatii printre care o societate comerciala nu se regaseste.

Deci ce a castigat presedintele prin declaratia sa de miercuri (deja numita "miercurea neagra")? Nimic. Doar a pierdut iremediabil, acesta fiind sfarsitul lunii sale de miere cu electoratul. De acum inainte, orice absenta din dezbatere, orice weekend prelungit, orice vacanta, orice girofar, orice cheltuiala pentru propriul confort vor fi taxate, iar presedintele nu va putea reactiona deoarece, pe langa aversiunea fata de ideea de a da socoteala cuiva, chiar si cetatenilor, acesta pur si simplu nu stapaneste arta comunicarii, ce nu va putea fi suplinita de nimeni si de nimic.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Iohannis Antena 3, #mesaje Iohannis Antena 3 , #presedinte