Societatea civila ii cere lui Iohannis consultari publice pe tema deciziei CCR

Luni, 04 Iunie 2018, ora 12:15
33525 citiri
Societatea civila ii cere lui Iohannis consultari publice pe tema deciziei CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

37 de organizatii ale societatii civile ii solicita intr-o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis sa organizeze consultari publice pe tema deciziei CCR atat cu organizatii ale societatii civile, cat si cu partide politice si organizatii profesionale din sistemul judiciar.

"Urmare a deciziei Curtii Constitutionale in dosarul nr. 589E/2018 prin care 6 judecatori ai CCR au acordat ministrului Justitiei prerogative discretionare privind revocarea magistratilor cu functii de conducere si au impus presedintelui Romaniei revocarea din functie a Procurorului-sef al DNA, organizatiile semnatare va solicita organizarea de consultari publice atat cu organizatii ale societatii civile, cat si cu partide politice si organizatii profesionale din sistemul judiciar care sa preceada si sa ajute la formularea hotararilor si actiunilor subsecvente deciziei CCR.

Acestea nu trebuie sa se reduca la disputa in jurul cererii de revocare a procurorului-sef DNA, ci trebuie sa priveasca si viitorul luptei anticoruptie, independenta Justitiei, respectarea statului de drept si rolul Curtii Constitutionale", se arata in scrisoarea citata, remisa luni Ziare.com de Initiativa Romania.

Organizatiile semnatare considera necesare aceste consultari, pentru ca "Romania a ajuns intr-un moment critic al istoriei, in care locul nostru in Uniunea Europeana, democratia si statul de drept sunt puse cu intentie in pericol chiar de catre cei alesi sau numiti sa le apere".

In opinia celor care semneaza documentul, "decizia CCR este contrara legii, prevederilor constitutionale si obligatiilor asumate prin Mecanismul de cooperare si verificare si prin Tratatul de aderare la UE si submineaza atributiile altor puteri in stat".

"Pe scurt, decizia ne intoarce cu rea intentie la momentul preaderarii la UE, cand Justitia era complet aservita puterii politice, dosarele se deschideau sau inchideau in sedinte de partid la comanda politica, iar procurorii erau anchetati si dati afara din magistratura daca investigau coruptia politica".

Totusi, organizatiile semnatare sustin ca CCR este si trebuie sa ramana o institutie fundamentala in arhitectura constitutionala a statului roman, care trebuie respectata, "chiar daca actiunile unor membri CCR, care au folosit institutia pentru interese politice sau rafuieli personale, au diminuat momentan prestigiul si profesionalismul Curtii".

Organizatiile semnatare ale scrisorii sunt:

#ActivAG Pitesti

Actiunea Civica Galati

Asociatia Aradul Civic

Asociatia Romania Vie

Coruptia Ucide

Diaspora Franta solidara cu Romania

Evident Deva

Geeks for Democracy

Grupul civic #insist

Grupul pentru Dialog Social

#Iasulnutace

Initiativa Craiova

Initiativa Timisoara

Initiativa Romania

Muresul Civic

Noul Orizont Valencia

Oradea Civica

Organizatia Eu Ro Aleg 2.0

Procivic Baia mare

#Reset

#Rezist Birmingham WMW

#Rezist Constanta

#Rezist Dublin

#Rezist Liguria

#Rezist Lyon

#Rezist Milano

#Rezist Munchen

#Rezist Ramnicu Valcea

#Rezist Toronto

#Rezist Bruxelles

#REZISTENTA

Stafeta Steagului Uniunii Europene

Timisoara Civica

Umbrela Anticoruptie Cluj

#Vavedem din Bucuresti

Va Vedem din Sibiu

VeDem Just - Voci pentru Democratie si Justitie

Amintim ca saptamana trecuta Curtea Constitutionala a decis ca exista un conflict institutional, dupa ce Guvernul a sesizat un posibil conflict intre Executiv si Presedintie, ca urmare a faptului ca presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.

Curtea Constitutionala a admis sesizarea cu majoritate de voturi (6 la 3).

CCR arata ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Citeste si

B.B.

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#Iohannis scrisoare deschisa decizie CCR , #presedinte