Societatea civila vrea consultari cu Iohannis inainte sa numeasca un nou premier. Ce asteptari are de la noul Guvern

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 16:35
3842 citiri
Societatea civila vrea consultari cu Iohannis inainte sa numeasca un nou premier. Ce asteptari are de la noul Guvern
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Dupa ce motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi "pentru", mai multe grupuri civice i-au trimis presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisa, in care ii pun in vedere o serie de criterii pe care ar trebui sa le indeplineasca noul premier.

Conform semnatarilor, noul premier trebuie sa respecte independenta justitiei si continuarea luptei anticoruptie, guvernarea deschisa si mentinerea directiei euro-atlantice a Romaniei. Ssocietatea civila mai asteapta de la noul premier si sa demita persoanele condamnate penal din functii publice.

Totodata, in scrisoarea catre Iohannis i se cere sa organizeze consultari cu societatea civila inainte de a numi un nou premier.

Iata cerintele care se regasesc in scrisoarea semnata de ONG-uri precum Contract Romania, Coruptia Ucide, Daruieste Viata sau Coruptia Ucide:

1. Garantarea independentei justitiei si renuntarea la orice demers, legislativ sau de alta natura, menit sa vulnerabilizeze lupta anticoruptie, incluzand dezincriminarea infractiunilor de coruptie si serviciu, reducerea pedepselor pentru acte de coruptie, gratieri colective sau amnistie.

2. Ingradirea accesului, respectiv demiterea persoanelor condamnate penal pentru infractiuni de serviciu, numite politic de catre Guvern in functii de consilieri, asistenti, sefi de cabinet ai membrilor guvernului etc, si aplicarea cu strictete si fara exceptii pentru functionarii publici din toate clasele si nivelurile a incompatibilitatilor prevazute in art. 54 lit. h-j din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici.

3. Reforma legislatiei electorale si a finantarii partidelor politice in sensul liberalizarii si transparentizarii competitiei politice in termen de maxim un an.

La acest punct sunt mentionate mai multe cerinte, printre care revenirea la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene, scaderea numarului de semnaturi necesare partidelor si independentilor care doresc sa candideze (la orice tip de alegeri) de la 1% la 0,25% pentru partide si, respectiv, la 0,1% pentru independenti din numarul total de alegatori din circumscriptie, fara alte conditionari sau exceptii.

Mai mult, se doreste introducerea votului electronic la distanta pentru toate tipurile de alegeri, incepand cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019, si eliminarea pragului electoral pentru alegerile locale si nationale pentru o cat mai buna reprezentare a comunitatilor locale si pentru a opri tendintele de autoritarism si de concentrare a puterii politice.

4. Guvernarea deschisa si transparenta actului de guvernare locala sau centrala, participarea comunitatilor la decizia publica.

Si aici sunt enumerate mai multe cerinte, printre care publicarea in timp real si in format deschis, care sa permita procesarea automata a datelor, a tuturor contractelor publice (licitatii sau achizitii directe) atat pe site-ul specializat al Guvernului (data.gov.ro), cat si pe site-urile tuturor institutiilor publice, sau publicarea in timp real a tuturor proiectelor de investitii publice, inclusiv stadiul de executie si platile aferente.

5. Respectarea valorilor si angajamentelor europene asumate de Romania si mentinerea directiei euroatlantice a Romaniei, garantarea drepturilor prevazute in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Pe langa intarirea parteneriatului strategic cu SUA, la acest punct se mentioneaza si integrarea si mai profunda in UE, inclusiv adoptarea euro ca moneda imediat ce economia Romaniei va fi compatibila cu zona euro si adoptarea cat mai urgenta de masuri in vederea realizarii unei astfel de economii, bazate pe principiul dezvoltarii durabile.

In scrisoarea deschisa, semnatarii mai cer si ca presedintele sa organizeze consultari inclusiv cu societatea civila, inainte de a numi un nou prim-ministru.

Citeste si ce fel de premier isi doreste Klaus Iohannis, potrivit unei declaratii facute marti seara, la Berlin.

Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca asteapta luni partidele la Cotroceni, pentru formarea noului Guvern.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#scrisoare deschisa ONG Iohannis premier, #scrisoare deschisa grupuri civice Iohannis, #scrisoare societate civila Iohannis prim ministru , #presedinte
Comentarii