Sociologi: Lui Iohannis ii convine premierul Viorica Dancila. Anticipatele nu erau posibile sau dadeau aceleasi rezultate

Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 07:16
14034 citiri
Sociologi: Lui Iohannis ii convine premierul Viorica Dancila. Anticipatele nu erau posibile sau dadeau aceleasi rezultate

Presedintelui Klaus Iohannis ii convine ca Viorica Dancila sa fie premier, pentru ca nu i-ar face probleme, explica sociologii Bruno Stefan si Alfred Bulai, care mai spun ca alegerile anticipate ori ar fi fost imposibil de organizat, ori ar fi dat aceleasi rezultate pentru partidele parlamentare actuale.

Graba cu care presedintele Iohannis a acceptat candidatul propus de PSD-ALDE pentru functia de premier si, mai ales, motivul principal enuntat de presedinte, acela ca astfel "mai da o sansa PSD" sa "performeze" la guvernare, au starnit puternice reactii negative pe retelele de socializare si critici mai mult sau mai putin voalate din partea PMP si USR.

"Reactiile vehemente vin din partea celor care cred ca presedintele trebuie sa fie cum a fost Traian Basescu. In schimb, liberalii nu s-au pronuntat prea mult. N-au venit nici cu un premier posibil. Dar puterea nu statea numai la presedinte, intr-o masura statea si la ei. Daca ar fi schimbat cumva ceva pe scena politica, sa ii fi oferit alternative, lucrurile ar fi stat cu totul altfel", a declarat Bruno Stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale (BCS), pentru Ziare.com.

Intrebat de ce crede ca s-a grabit presedintele Iohannis sa o accepte pe Dancila, dand astfel impresia ca semneaza "ca primarul", abandonand lupta pentru un premier de nivel superior, Bruno Stefan a explicat ca "multe nu avea de ales".

"De ce ar fi putut intarzia? Presedintelui cred ca ii convine foarte mult aceasta persoana. Este o persoana cu care crede, probabil, ca poate comunica, nu este conflictuala. Presedintele nu cred ca isi doreste o stare de conflict, nu este genul lui Traian Basescu. Probabil ca lucrurile intra pe un fagas inert, cum-necum guvernarea trebuia sa fie a PSD, fiindca ei au castigat alegerile. Ce voiati sa dea PSD ca alternativa? Pe Serban Nicolae? Insemna o cearta pe mai departe.

Dintre variantele propuse de PSD era cea mai multumitoare pentru presedinte. Nu vorbesc de calitate intelectuala sau de altceva, pentru ca nu cred ca sunt multi care asteapta lucruri deosebite de la PSD. E in acelasi ton ca si Mihai Tudose, ca si Nicolae Vacaroiu. Nu sunt asteptari prea mari, era o surpriza daca ar fi venit altcineva, dar cine?

Presedintelui Iohannis ii convine si pentru ca Viorica Dancila nu este o persoana care sa creasca (sic!) charismatic deosebit de mult, asa cum n-a crescut Tudose, asa cum nu putea sa creasca nici Grindeanu. Lui ii convine situatia asta, cred eu", a comentat sociologul.

Totodata, Bruno Stefan a respins si solutia organizarii de alegeri anticipate.

"Vedeti vreun sondaj pe piata? Pe partea dreapta nu comanda nimeni sondaje, nici PNL, nici PMP, nici USR, pentru ca m-am interesat, am zis ca poate n-or fi comandat la mine, dar au comandat in alte parti. Nu. Singurul care are sondaje din alte parti este presedintele.

Daca el ar fi vazut ca intre sondajele date de Marius Pieleanu, cam singurul care mai da sondaje pe piata, si ale lui sunt diferente semnificative si ca PSD s-a prabusit, categoric ar fi jucat altfel. Daca ar fi vazut ca exista o schimbare a opiniei publice. In ciuda unui an de mitinguri, de presiuni asupra PSD, publicul a ramas in aceleasi cadre. Anticipatele nu ar da decat aceleasi rezultate", a mai explicat acesta.

De asemenea, intrebat cum se explica faptul ca, in ciuda erorilor pe care le-a facut majoritatea PSD-ALDE in acest an si din cauza carora sute de mii de romani au iesit in strada, PSD nu pare sa scada in sondaje, Bruno Stefan a explicat ca "PSD a lucrat la electoratul lui".

"Si-a sprijinit electoratul lui. El nu a condus pentru tara anume, ci pentru electoratul lui: le-a dat pensionarilor la pensie o multumire, le-a dat bugetarilor ceva, le-a dat militarilor altceva. Deci electoratul PSD ramane activ.

Ceilalti sunt in aceeasi stare de scarba fata de politica, pentru ca ei vad ca nimeni de pe partea dreapta nu ii baga in seama, nici PNL, nici PMP, nici USR", ne-a mai spus presedintele BCS.

Citeste si:
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului. BPN al PNL a fost...
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
La finalul celei de-a treia săptămâni parlamentare, aleșii nu dau semne că se vor porni prea curând de numeroasele restanțe din legislatura trecută precum desființarea Secției Speciale,...
Sursa: Ziare.com