Steluta Cataniciu il acuza pe Iohannis de abuz de drept. Legea ii da dreptate presedintelui

Vineri, 04 Mai 2018, ora 23:36
12083 citiri
Steluta Cataniciu il acuza pe Iohannis de abuz de drept. Legea ii da dreptate presedintelui
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Strategia institutiei prezidentiale privind Legile Justitiei are un singur scop: de a bloca finalizarea procedurii legislative si intrarea lor in vigoare, acuza vicepresedintele ALDE, deputatul Steluta Cataniciu.

Intr-o scrisoare deschisa remisa vineri Ziare.com, aceasta sustine ca demersul presedintelui de a trimite la CCR Legile Justitiei si de a sesiza Comisia de la Venetia este "un abuz de drept".

Amintim ca, miercuri, presedintele Klaus Iohannis a spus ca va trimite intregul pachet de legi ale Justitiei la CCR si ca a decis sa sesizeze Comisia de la Venetia, iar vineri, a si trimis la CCR o sesizare de neconstitutionalitate pe Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

"Cum altfel ar putea fi catalogat demersul dumneavoastra de a sesiza Curtea Constitutionala cu obiectiuni de neconstitutionalitate in privinta unor legi pentru care Curtea s-a pronuntat deja?

Chiar va intreb, cum va raportati dumneavoastra la actiunea aceasta, domnule presedinte, constient fiind ca obiectiile de neconstitutionalitate vor fi respinse ca inadmisibile, deoarece ati depasit termenele de sesizare prevazute de lege, Curtea pronuntandu-se in nenumarate cazuri in acest sens, lucru care nu poate sa va fie strain?", se adreseaza Cataniciu presedintelui in documentul citat.

Ea spune ca interventia lui Iohannis este "o actiune ieftina de propaganda", pentru ca, "pentru a avea caracter legitim, realizarea drepturilor legale si constitutionale trebuie sa se exercite in acord cu prevederile art. 57 din Constitutie, cu buna credinta".

"In cazul sesizarii dumneavoastra, numai exercitarea dreptului cu buna-credinta, in interiorul termenelor instituite de legiuitor, are caracter legitim si se bucura de protectia oferita de lege si de Constitutie", sustine deputatul in scrisoare.

Totusi, lucrurile nu stau chiar asa cum spune vicepresedintele ALDE.

Klaus Iohannis a respectat prevederile si termenele prevazute in legea 47/1992, privind functionarea CCR.

Astfel, seful statului nu avea dreptul sa sesizeze Curtea Constitutionala inainte de redactarea si publicarea deciziilor curtii privind sesizarile anterioare, depuse de Opozitie si solutionate prin respingere in luna aprilie.

Conform informatiilor oficiale publicate vineri, 4 mai, pe site-ul CCR, decizia CCR nr.250, privind legea 304, a fost publicata in Monitorul Oficial abia ieri, 3 mai, iar decizia CCR nr. 251, privind legea 317, a fost publicata deocamdata doar pe site-ul CCR, fiind trimisa spre publicare la Monitorul Oficial, dupa cum ne-a confirmat Biroul de presa al CCR. Ambele decizii au fost publicate vineri pe site-ul CCR si trimise la presedintele Romaniei, conform legii.

Cu alte cuvinte, chiar daca solutiile de neconstitutionalitate in cele doua cazuri au fost adoptate de CCR in 19 aprilie, cat timp nu sunt redactate si publicate in Monitorul Oficial si deciziile corespunzatoare acelor solutii, in care sunt incluse si argumentele avute in vedere de judecatorii constitutionali, presedintele Romaniei nu poate face pasii urmatori.

Avand in vedere ca decizia CCR privind legea 304 a fost publicata in Monitorul Oficial, joi, 3 mai, iar presedintele Iohannis a sesizat CCR, vineri, 4 mai, seful statului era indreptatit sa faca acest lucru, contrar spuselor vicepresedintelui ALDE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Iohannis Cataniciu ALDE, #Iohannis sesizare CCR, #Iohannis Legile Justitiei , #presedinte