Strategia lui Iohannis, desfiintata de adversarii politici

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 11:20
3327 citiri
Strategia lui Iohannis, desfiintata de adversarii politici

Strategia Nationala de Aparare a presedintelui Klaus Iohannis, desi a fost votata marti in plenul reunit al Parlamentului, continua sa fie fervent criticata.

Cel care s-a impotrivit cel mai mult strategiei presedintelui, liderul Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a lansat miercuri noi critici legate de documentul eleborat la Palatul Cotroceni.

Tariceanu vorbeste des cu Ponta si vrea retrimiterea Strategiei de Aparare la comisii

Tariceanu cere ALDE sa voteze impotriva strategiei de aparare a lui Iohannis

Strategia nu este nici pe placul social-democratilor, care, prin vocea Gabrielei Firea, spun ca este vorba despre un plan de aparare a institutiilor, nu a cetatenilor.

Functionarii publici, nemultumiti de Strategia lui Iohannis: Salariile mici nu fac Romania puternica

"Unele din formularile si directiile de actiune indicate in Strategie contravin flagrant prevederilor constitutionale in materie, motiv pentru care consider ca ar fi fost necesar ca Parlamentul sa adopte o hotarare de respingere a documentului", a precizat seful PLR, Calin Popescu Tariceanu, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Liderul senatorilor a enumerat in continuare principalele motive pentru care propunerea lui Iohannis ar fi trebuit respinsa, unul dintre ele fiind ca "Strategia de aparare nu este o strategie".

Strategia de Aparare: Scandalul de la Bucuresti si ideile de la Bruxelles

"O strategie, in orice domeniu, presupune definirea unor obiective si precizarea mijloacelor si cailor de a le atinge. Prezenta Strategie nu are scopuri definite si nici mijloace concrete indicate.

In al doilea rand, orice strategie are doua componente obligatorii si necesare: o componenta normativa si o componenta institutionala. Strategiei ii lipsesc complet referintele normative, dincolo de trimiterea metaforica la valorile NATO si UE", a explicat Tariceanu, adaugand ca "limbajul Strategiei este unul de program politic, vag, generic si metaforic".

Tariceanu si Sarbu: Strategia de Aparare a lui Iohannis e proasta, dar e de apreciat ca exista - stenograme

De asemenea, presedintele Senatului a mai subliniat ca "Strategia de aparare este o strategie vaga si neriguroasa de securitate", nu de aparare, iar intre cele doua e o mare diferenta. Astfel, Tariceanu il acuza pe Klaus Iohannis ca a facut o grava confuzie.

Totodata, in opinia lui Calin Popescu Tariceanu, "Strategia de aparare este in fapt o strategie de extindere a puterii prezidentiale dincolo de litera si spiritul Constitutiei".

Tariceanu nu-i de acord cu strategia de aparare a lui Iohannis - i-ar lua din putere lui Ponta

PSD se gandeste la cetateni

La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, este de parere ca documentul presedintelui este centrat mai mult pe interesul institutiilor decat pe cel al cetatenilor Romaniei.

"Pe lista deloc succinta a obiectivelor nationale si internationale de securitate, gasim concepte precum integritatea statala si teritoriala a Romaniei, bazata pe loialitatea cetatenilor si institutiilor publice fata de suveranitatea nationala, (...) sustinerea parcursului european al Republicii Moldova si alte asemenea, dar nimic despre drepturile si libertatile cetatenesti.

Putem intelege ca in viziunea celor care au redactat acest document institutiile statului sunt mai importante decat cetatenii, dar asta nu inseamna ca presedintele tarii, care este sau mai bine zis ar trebui sa fie ales de cetateni si nu de institutii, sau parlamentarii, care sunt reprezentantii nemijlociti ai cetatenilor, trebuie sa-si insuseasca pe nemestecate acest punct de vedere", a detaliat Firea.

Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015 - 2019 a fost dezbatuta si votata, marti, in plenul reunit al Parlamentului.

Strategia lui Iohannis, adoptata de Parlament la limita si cu scandal

D.T.

Citeste si:
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier, spunea în urmă cu câțiva ani, în 2018, că exclude complet ideea de a intra în politică. Generalul...
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
MosGerila
rank 5
Marin2134
rank 5
Nu intereseaza pe nimeni Strategia lui Werner!