Tacerea presedintelui Iohannis cand vorbele ar fi fost de aur

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 12:08
4171 citiri
Tacerea presedintelui Iohannis cand vorbele ar fi fost de aur

Intr-un fel e bine ca presedintele Iohannis a evitat o replica dura punctuala la declaratiile cu puternica tusa pro-rusa ale presedintelui CE, Jean Claude Juncker.

Da, poate ca e bine ca dl Iohannis a preferat sa vada exact despre ce e vorba, chiar la Bruxelles, inainte de a face comentarii ferme la adresa dlui Juncker. Acest lucru il pot intelege.

Dar intrebarea foarte corect formulata a reporterului TVR, Ramona Avramescu, a mai avut o componenta in afara de solicitarea unui comentariu in privinta respectivelor declaratii, si anume o componenta referitoare la fermitatea optiunilor de politica externa ale Romaniei, aflata in parteneriat strategic cu SUA.

Dl Iohannis a eludat, voluntar sau nu, aceasta parte, optiune care mi se pare cel putin nefericita.

Nu stiu daca dl Junker s-a sfatuit cu vreun lider european inainte de a afirma ca ar fi necesara o resetare a relatiilor cu Rusia ca raspuns la presiunile SUA. Tot ce pot sa sper este ca a fost doar o pozitie personala a presedintelui CE, poate si ca urmare a bunelor relatii traditionale dintre Luxemburg si Moscova. Caz in care cred ca s-ar impune cel putin nuantari viitoare.

Dar indiferent daca este vorba despre un prim anunt terifiant al unei reorientari a UE sau de un derapaj personal al unui inalt oficial european, cred ca Romania trebuie sa ramana foarte ferma pe optiunea pro-americana de pana acum. Si acest lucru cred ca trebuie afirmat si reafirmat cu maxima tarie de presedintele tarii cu orice ocazie posibila.

Pentru Romania, Rusia nu cred ca poate reprezenta o optiune. Da, poate reprezenta, chiar cred ca reprezinta, o varianta foarte tentanta pentru o parte a clasei politice romanesti, pentru ca Vladimir Putin nu are criterii de integritate, nu da doi bani pe statul de drept si pe justitie.

Dar in istoria sa, Romania a avut mai mult de suferit, daca nu cumva numai de suferit de pe urma marelui vecin de la Rasarit. Ce stie si poate sa faca Rusia intr-o tara aflata sub influenta sa nici macar nu trebuie sa ne raportam la istorie, ci este suficient sa privim la ce se intampla in Ucraina si Republica Moldova.

Sigur ca pentru marile tari europene, resetarea relatiei cu Rusia poate prezenta unele avantaje economice pragmatice. Germania i-a facut mai mereu cu ochiul si va reamintesc, de exemplu, ca un fost cancelar german a ajuns in ograda Gazprom. Liderii europeni au facut mari concesii Rusiei, de exemplu in cazul esuatului proiect Nabucco, care ar fi asigurat in dezinteresul Moscovei o alternativa energetica pentru o buna parte a Europei.

Dar pentru noi nu putem sa jucam asemenea interese. Pentru ca suntem un stat mic si vulnerabil, marginal din punct de vedere geografic. Nu suntem din niciun punct de vedere in pozitia de a intra in joc cu "ursul". Pentru Rusia, nu avem argumente sa fim un partener tratat corect si in interes reciproc avantajos, ci doar un vasal asa cum am fost atata vreme, platind cu atat de multa suferinta.

Chiar si acum vedem ca Rusia nu ne curteaza, ci ne ameninta periodic. Asadar, sunt ferm convinsa ca Moscova nu poate reprezenta o varianta de niciun fel pentru Romania, dupa cum sunt ferm convinsa ca majoritatea covarsitoare a romanilor gandeste asa.

Departe de mine gandul ca SUA ar fi perfecte. Sunt multe chestiuni discutabile in politica administratiei americane. Ba chiar as spune, si nu sunt singura, ca revigorarea Rusiei este o consecinta a lipsei de viziune si curaj a ceea ce multi considera cea mai slaba administratie americana de multa vreme incoace.

Dupa cum stiu ca exista o dezamagire, din anumite puncte de vedere justificata, pentru implicarea economica americana destul de anemica in Romania, si ea la randul ei explicata si explicabila din anumite puncte de vedere.

Dar SUA nu inseamna o administratie sau alta, iar parteneriatul cu SUA inseamna in primul rand atasamentul la un set de valori democratice si ale statului de drept care in orice moment reprezinta nu numai o optiune incomparabil mai buna decat setul de "valori" rusesc, ci de-a dreptul, cred, singura optiune corecta.

Si as fi vrut sa-l aud pe presedintele Romaniei, cel mai inalt reprezentant al statului roman, afirmand ferm, fara echivoc acest lucru. Daca tot ne-am imbatosat stupid in chestiunea refugiatilor, acum chiar cred ca este cazul unei pozitii radicale chiar in raspar cu eventuale optiuni zambitoare Rusiei ale altor lideri UE.

Klaus Iohannis a ratat acasta ocazie a necesarei fermitati. Si de aceasta data tacerea n-a fost de aur. Sper sa nu o faca si pe viitor pentru ca lipsa ei ar fi nu numai o eroare fundamentala a madatului, ci de-a dreptul o nenorocire pentru Romania.

Citeste si:
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloş, exclude posibilitatea unui guvern condus de Florin Cîţu prim ministru, din care să facă parte si USR PLUS. „Nu există nicio şansă să continuăm...
Sursa: Ziare.com