Teroristul Mohammad Munaf, implicat in rapirea jurnalistilor in Irak, adus in Romania

Joi, 27 August 2015, ora 16:20
14760 citiri
Teroristul Mohammad Munaf, implicat in rapirea jurnalistilor in Irak, adus in Romania

Mohammad Munaf, care este acuzat ca a orchestrat alaturi de Omar Hayssam rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak, in 2005, a fost adus in Romania.

Anuntul a fost facut de catre presedintele Klaus Iohannis, intr-un comunicat de presa remis joi de Administratia Prezidentiala.

"Autoritatile statului roman au finalizat astazi (joi - n.red.) demersurile in cazul lui Mohammad Munaf, cetatean irakian si american, cu aducerea in tara a acestuia. Mohammad Munaf, condamnat definitiv, in anul 2008, de Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani de inchisoare, pentru acte de terorism impotriva unor cetateni romani, se afla in prezent in custodia Politiei Romane.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperarii tuturor institutiilor statului roman, sub coordonarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", precizeaza seful statului in documentul citat.

Totodata, presedintele le-a multumit institutiilor implicate in operatiunile de aducere in tara a lui Mohammad Munaf, adaugand ca teroristul isi va ispasi pedeapsa pe teritoriul Romaniei.

"Felicit Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Afacerilor Interne, precum si celelalte institutii din cadrul sistemului national de prevenire si combatere a terorismului, care si-au adus contributia pe dimensiunea externa, pentru ampla operatiune desfasurata in aceasta perioada, in cooperare cu parteneri interni si externi.

Efortul autoritatilor romane a facut posibil ca unul dintre principalii vinovati in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, in anul 2005, sa isi ispaseasca pedeapsa in Romania, conform sentintei judecatoresti. Reafirm inca o data sprijinul ferm al Romaniei pentru lupta impotriva terorismului", a conchis Klaus Iohannis.

Mohammad Munaf se afla la aceasta ora in custodia Politiei Romane, au informat si reprezentantii acestei institutii.

"Acesta a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane, pe baza mandatului de executare a pedepsei cu inchisoare emis pe numele sau. Actiunea Politiei Romane a beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii si al altor institutii cu competente in domeniu, interne si internationale", se arata intr-un comunicat al Politiei.

Urmarit prin Interpol

Jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti, in martie 2005, in Irak, iar Mohammad Munaf le-a fost ghid celor trei cetateni romani. Acesta a fost luat ostatic odata cu ei, timp de 55 de zile, insa, dupa eliberarea jurnalistilor, a fost arestat de armata americana, fiind suspectat de complicitate la rapire.

Bagdadul este dispus sa discute extradarea lui Munaf in Romania

Mohammad Munaf, cetatean irakian si american, a fost condamnat definitiv in lipsa, la data de 16 mai 2008, de catre Curtea de Apel Bucuresti, la 10 ani inchisoare pentru acte de terorism savarsite atat pe teritoriul tarii, cat si in afara acesteia, impotriva unor cetateni romani. De atunci, el a fost urmarit international prin Interpol.

Ministerul Justitiei: Mohammad Munaf este cautat de Interpol

La randul sau, sirianul Omar Hayssam a fost condamnat, in martie 2015, la 23 de ani si patru luni de inchisoare, pentru terorism si infractiuni economice, in urma unei decizii a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti.

Omar Hayssam, condamnat definitiv la 23 de ani de inchisoare pentru terorism (Video)

D.T.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...