The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 19:00
20585 citiri
The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana

Intr-o lume in care politica pare blocata de politologi si de consultanti de campanie, este frumos sa fii suprins din cand in cand, scrie The Economist, in deschiderea articolului dedicat victoriei lui Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale.

Toate sondajele de opinie dinaintea alegerilor prezidentiale de duminica, din Romania, au prevazut o victorie clara pentru Victor Ponta, ale carui panouri si aparitii televizate masive au dominat campania, se arata intr-un blog al The Economist, semnat "V.P.".

Sondajele s-au inselat, insa, continua sursa citata, care arata ca romanii au votat temeinic pentru Klaus Iohannis, primarul practic al Sibiului, care devine astfel primul presedinte din istoria Romaniei post-comuniste care este membru al unei minoritati etnice si care nu este crestin-ortodox.

Noi rezultate oficiale de la BEC: Iohannis 54,50% - Ponta 45,49%

Ceea ce sondajele nu au putut anticipa a fost socul masiv din al doilea tur al alegerilor. Participarea la vot a fost de peste 64 la suta, cu mult mai mare decat in primul tur, cu doua saptamani inainte. Sursa citata aminteste ca, in cadrul declaratiei de presa sustinuta dupa incheierea urnelor, fostul profesor de fizica le-a multumit romanilor din strainatate pentru ca au participat la alegeri.

Potrivit The Economist, problemele intampinate la vot de romanii din afara tarii par ca au mobilizat, in mod pervers, prezenta mare la vot din Romania. De asemenea, mesajele postate pe Facebook si Twitter referitoare la alegerile prezidentiale, alaturi de imaginile romanilor din strainatate care se confruntau cu fortele de ordine, i-au determinat pe cei din tara sa mearga la urne.

Iohannis, castigator detasat: Scor categoric. Ponta l-a felicitat. Liderul ACL s-a dus la Universitate

Sursa citata mai arata ca reforma votului va fi prioritara pe agenda prezidentiala a lui Klaus Iohannis, care a cerut Guvernului o legislatie care sa permita votul electronic sau prin e-mail, in locul celui la sectiile de vot de la ambasade. In plus, Iohannis a promis un puternic curent euroatlantic pentru tara sa.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...