The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 19:00
20797 citiri
The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Intr-o lume in care politica pare blocata de politologi si de consultanti de campanie, este frumos sa fii suprins din cand in cand, scrie The Economist, in deschiderea articolului dedicat victoriei lui Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale.

Toate sondajele de opinie dinaintea alegerilor prezidentiale de duminica, din Romania, au prevazut o victorie clara pentru Victor Ponta, ale carui panouri si aparitii televizate masive au dominat campania, se arata intr-un blog al The Economist, semnat "V.P.".

Sondajele s-au inselat, insa, continua sursa citata, care arata ca romanii au votat temeinic pentru Klaus Iohannis, primarul practic al Sibiului, care devine astfel primul presedinte din istoria Romaniei post-comuniste care este membru al unei minoritati etnice si care nu este crestin-ortodox.

Noi rezultate oficiale de la BEC: Iohannis 54,50% - Ponta 45,49%

Ceea ce sondajele nu au putut anticipa a fost socul masiv din al doilea tur al alegerilor. Participarea la vot a fost de peste 64 la suta, cu mult mai mare decat in primul tur, cu doua saptamani inainte. Sursa citata aminteste ca, in cadrul declaratiei de presa sustinuta dupa incheierea urnelor, fostul profesor de fizica le-a multumit romanilor din strainatate pentru ca au participat la alegeri.

Potrivit The Economist, problemele intampinate la vot de romanii din afara tarii par ca au mobilizat, in mod pervers, prezenta mare la vot din Romania. De asemenea, mesajele postate pe Facebook si Twitter referitoare la alegerile prezidentiale, alaturi de imaginile romanilor din strainatate care se confruntau cu fortele de ordine, i-au determinat pe cei din tara sa mearga la urne.

Iohannis, castigator detasat: Scor categoric. Ponta l-a felicitat. Liderul ACL s-a dus la Universitate

Sursa citata mai arata ca reforma votului va fi prioritara pe agenda prezidentiala a lui Klaus Iohannis, care a cerut Guvernului o legislatie care sa permita votul electronic sau prin e-mail, in locul celui la sectiile de vot de la ambasade. In plus, Iohannis a promis un puternic curent euroatlantic pentru tara sa.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#The Economist alegeri prezidentiale, #Iohannis presa externa, #presa externa alegeri prezidentiale , #presedinte