The Economist, despre alegerile prezidentiale: Victoria bunului simt

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 21:30
4878 citiri
The Economist, despre alegerile prezidentiale: Victoria bunului simt

Rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania reprezinta o victorie a bunului simt, potrivit publicatiei britanice The Economist, Klaus Iohannis fiind numit invingatorul surpriza care ar putea marca o binevenita schimbare catre politici pragmatice.

Pe masura ce s-au derulat discursurile dupa victorie, acestea au fost cele mai putin bombastice pe care le-au auzit romanii de mult timp, scrie The Economist.

Klaus Iohannis este primul roman din minoritatea etnica germana protestanta care este ales presedinte, ceea ce publicatia citata numeste "un soc" pentru o tara conservatoare si majoritar ortodoxa.

Cei doi factori importanti care au dus la victoria sa sunt considerati prezenta mare la vot, cea mai mare din ultimii 14 ani, precum si imaginea miilor de romani din strainatate, majoritatea mergand pe mana lui Iohannis, care au stat la cozi ore in sir in fata ambasadelor aglomerate, fara a putea vota, lucru care i-a determinat pe mai multi romani din tara sa iasa la urne.

The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana

"Etnia germana a lui Klaus Iohannis s-a dovedit a fi un castig, nu o povara. Germania n-a incetat sa fie admirata ca o forta modernizatoare in aceasta parte de Europa", a spus Tom Gallagher, analist politic din Edinburgh.

Acesta a adaugat ca realizarile lui Iohannis in Sibiu eclipseaza tot ce a reusit Victor Ponta ca prim-ministru. Iohannis a promis "sa schimbe felul in care facem politica", concentrandu-se pe statul de drept si apararea independentei justitiei, percepute drept vulnerabile daca Ponta ar fi castigat, mai scrie The Economist.

In plus, primarul Sibiului vrea sa ramana la o puternica politica externa pro-occidentala, dupa incercari ale lui Ponta de se deschide catre China si, intr-o masura mai mica, si spre Rusia.

Financial Times: Victoria lui Iohannis, cel mai bun eveniment politic din Europa (Video)

Cu alegeri parlamentare ce vor avea loc la sfarsitul anului 2016, noul presedinte trebuie sa lucreze cu un guvern condus de Victor Ponta. La randul sau, acesta a promis ca va lucra cu noul presedinte ales, adaugand ca nu vede niciun motiv sa isi dea demisia. In schimb, si-a luat o vacanta de o saptamana, din cauza tristetii ca a pierut alegerile prezidentiale, mai noteaza The Economist.

Financial Times: Victoria lui Iohannis, rabufnirea romanilor dupa ani de coruptie si saracie

Euronews, despre Iohannis: Noul lider al Romaniei vrea mai putin spectacol si mai multe solutii reale

Unul dintre marile subiecte ale alegerilor prezidentiale a fost economia. Iohannis l-a acuzat pe Ponta ca duce Romania in recesiune, iar premierul a raspuns cu cifre ale INS, inainte de publicarea acestora, care arata ca PIB a crescut cu 1,9 la suta in al treilea trimestru, fata de anul precedent.

In campanie, Ponta a promit o crestere a pensiilor, in anul 2015, acuzandu-l pe Iohannis ca vrea sa le taie. In mod ironic, insa, acum ar putea cadea in sarcina prim-ministrului sa recurga la noi taieri bugetare, in anul ce vine.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....