Tribune de Geneve: Alegerea lui Iohannis e ca o noua revolutie

Autor: Ana Ilie
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 11:55
7554 citiri
Tribune de Geneve: Alegerea lui Iohannis e ca o noua revolutie

Alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei este ca o noua revolutie, la 25 de ani de la caderea lui Ceausescu.

Jurnalistul elvetian Gerard Delaloye, stabilit la Sibiu de sase ani, afirma, pentru publicatia Tribune de Geneve, ca alegerea unui membru al minoritatii germane este o surpriza placuta.

"Este fantastic si neasteptata. Aceste alegeri sunt ca o noua revolutie in Romania, la 25 de ani dupa caderea lui Ceausescu", spune Delaloye.

El Mundo: Iohannis, noul presedinte al Guvernului. Ponta, nepriceput la economie

Jurnalistul cunoaste bine Sibiul si spune ca Iohannis, care l-a condus din 2000 incoace, "si-a demonstrat capacitatea de a organiza lucrurile si are acum cel mai frumos oras din tara, un fel de Lausanne in Romania".

Observatorul elvetian continua aratand ca votul romanilor se datoreaza, totusi, in special faptului ca s-au saturat de "sistemul neo-comunist complet corupt intr-una din cele mai sarace tari din UE". Romanii au votat in masa si pentru ca "partidul social-democrat al premierului si candidatului Victor Ponta are inca fosti apropiati ai lui Ceausescu".

Bloomberg: Iohannis ar putea instala un guvern mult mai deschis mediului de afaceri

Delaloye face analiza votului si conchide ca "Iohannis a castigat incepand cu ora 15.00, duminica, atunci cand expatriatii si-au incurajat parintii, prin Skype si retelele sociale, sa voteze". De altfel, "a fost entuziasmant sa vezi cum trei milioane de romani care muncesc in strainatate, multi dintre ei tineri, au participat la un scrutin pe care puterea l-a organizat in mod deliberat prost in ambasade si consulate".

Chiar si asa, spune jurnalistul, sarcina lui Iohannis nu este simpla, dupa preluarea functiei, la 22 decembrie, adica cu trei zile inainte de 25, data cand a fost executat Ceausescu. Asteptarile compatriotilor sai sunt uriase si "premierul Victor Ponta exclude o demisie, este de asteptat sa se sprijine pe majoritatea sa parlamentara pentru a bloca initiativele presedintelui, inclusiv in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei".

Delaloye incheie exprimandu-si speranta ca Iohannis va construi rapid un partid liberal puternic, declansand alegeri anticipate.

#Iohannis presedinte ales, #alegeri prezidentiale 2014 presa straina , #presedinte