Triumf pentru presedintele pragmatic al Romaniei, Klaus Iohannis

Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 14:52
6462 citiri
Triumf pentru presedintele pragmatic al Romaniei, Klaus Iohannis

Dupa ce Klaus Iohannis a castigat un nou mandat de presedinte al Romaniei, cu doua treimi din voturi, un nou inceput adevarat pentru tara pare mai prielnic ca oricand.

Atmosfera de inmormantare la sediul central al asa-zisilor social-democrati de la PSD, a caror candidata Viorica Dancila a pierdut turul doi al prezidentialelor.

Tovarasii privesc deprimati in camerele de luat vederi. Ca si cum ar fi inteles ca acest esec electoral fulminant a fost ultima lopata cu pamant scoasa din mormantul politic care s-a deschis pentru a inghiti acest partid postcomunist. Odihneasca-se in pace, ar fi tentati probabil sa spuna criticii acestuia.

Voci critice s-au auzit inclusiv din propriile randuri ale social-democratilor, care au acuzat conducerea actuala ca si-ar fi insusit partidul si l-ar fi condus pe acest drum al pierzaniei.

Criticile sunt adresate camarilei fostului sef al PSD Liviu Dragnea, aflat in prezent in inchisoare pentru abuz in serviciu, si marionetei sale Viorica Dancila. Ea a fost sefa a Guvernului si a preluat si conducerea partidului dupa condamnarea si arestarea mentorului ei Dragnea.

Guvernul ei a cazut in urma cu cateva saptamani, dupa ce vechi tovarasi de drum i-au intors spatele si au sprijinit formatiunea liberal-conservatoare PNL.

Strategii partidului au sperat ca o candidatura a doamnei Dancila la alegerile prezidentiale ar urma sa reimprospateze PSD. Dar nu a fost asa, Dancila a esuat total.

Implozia PSD nu a fost provocata doar de nepotism si coruptie, ci si de incercarile neostoite ale liderilor sai de demontare a statului de drept.

Caderea libera a partidului nu a putut fi oprita nici prin apelarea la propaganda nationalist-populista, nici prin defaimarea presedintelui liberal-conservator Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a fost vazut mai ales de clasa de mijloc si de tinerii romani bine educati din tara si din diaspora drept candidatul din turul doi pentru o Romanie europeana normala. Si asta in pofida greselilor comise de el in primul mandat, la presiunile PSD si ale institutiilor controlate de acest partid.

Iohannis trebuie sa se ridice acum la inaltimea asteptarilor

Iohannis a aratat ca a invatat din greselile primului mandat. Fostul profesor de fizica si primar al urbei transilvanene Sibiu si-a redescoperit la timp alegatorii, a dovedit pragmatism si rabdare - combinatia potrivita pentru a-si invinge rivalii din PSD.

Marea majoritate a romanilor se pronunta pentru o tara normala, cu politicieni normali - rezultatul electoral deosebit de clar este o noua dovada in acest sens. Oamenii din Romania vor un stat de drept european, o justitie independenta si politicieni curati.

Iohannis a promis, intr-o campanie electorala plictisitoare, revenirea la normalitate - acum trebuie sa isi indeplineasca promisiunea. Atitudinea sa uneori ezitanta in relatia cu guvernul social-democrat ostil a lasat urme.

Impreuna cu noul guvern liberal-conservator al PNL, partidul care il sprijina politic pe presedinte, Iohannis trebuie sa reverseze rapid demantelarea structurilor democratice operata de PSD. Este ceea ce asteapta nu doar romanii din tara, dar si milioanele de romani din diaspora, care au fost nevoiti sa-si paraseasca tara din cauza lipsei perspectivelor.

Daca Iohannis vrea sa opreasca odata acest brain-drain continuu si sa creeze conditiile de revenire acasa a romanilor emigrati care l-au votat atat de masiv, atunci el trebuie sa actioneze fara intarziere.

Doar un nou inceput autentic, cu implicarea tuturor fortelor pro-europene din tara, poate readuce iarasi Romania in ape linistite. Niciodata nu a fost un moment mai prielnic ca acum.

Robert C. Schwartz

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...