Trump ii transmite lui Iohannis un mesaj de sustinere, in preajma Summit-ului Celor Trei Mari (Document)

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 10:25
8102 citiri
Trump ii transmite lui Iohannis un mesaj de sustinere, in preajma Summit-ului Celor Trei Mari (Document)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un mesaj important de sustinere pentru Summit-ul "Initiativa celor Trei Mari", care are loc intre 17 si 18 septembrie, la Bucuresti, sub patronajul presedintelui Klaus Iohannis, a fost transmis de presedintele Donald Trump:

"Statele Unite sunt mandre sa ramana partener in aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat in aceasta regiune de importanta strategica", spune Trump, in mesajul publicat, luni dimineata, de Administratia Prezidentiala.

Presedintele american aminteste de miza celor 12 state membre ale Initiativei, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport si digitale.

"Anul trecut am avut onoarea de a sustine un discurs la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari de la Varsovia, in Polonia.

In cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Initiativa celor Trei Mari si telul nostru comun de extindere a infrastructurii, crestere a legaturilor de afaceri, consolidare a securitatii energetice si reducere a barierelor in calea unui comert liber, echitabil si reciproc in Europa Centrala si de Est", scrie presedintele SUA.

"Transmit multumirile mele domnului Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, pentru organizarea acestui important eveniment si domnului Rick Perry, secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegatiei americane. Astept cu interes sa aflu despre progresul nostru comun in noi proiecte de investitii si parteneriate de afaceri.

Statele Unite se angajeaza sa ramana un puternic aliat si partener in aceasta Initiativa pe masura ce continuam sa ne concentram asupra dobandirii unei bogatii si securitati sporite in secolul al XXI-lea", este mesajul lui Donald Trump.

Iata si documentul in limba engleza, cu semnatura presedintelui Trump.

Maraton de intalniri si dezbateri la summit-ul de la Bucuresti

Klaus Iohannis va deschide Forumul de Afaceri luni si ulterior va participa la o sesiune plenara prezidentiala alaturi de presedintele Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, presedintele Austriei, Alexander van der Bellen, si de comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, Corina Cretu.

Luni seara, Iohannis va gazdui la Palatul Cotroceni un eveniment cultural dedicat Centenarului Romaniei Moderne si un dineu de gala.

Marti, 18 septembrie, va avea loc Sesiunea Plenara a Summit-ului, care va fi moderata de Klaus Iohannis. Ulterior, presedintele va sustine declaratii de presa, alaturi de presedintele Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, si de Rick Perry, secretarul Energiei al SUA.

Reprezentarea statelor participante la summit-ul de la Bucuresti va fi asigurata la cel mai inalt nivel, prin prezenta anuntata a noua presedinti de stat, a doi presedinti de Parlamente nationale, a unui prim-ministru si a unui ministru al Afacerilor Externe.

Totodata, la summit vor fi reprezentate, in calitate de parteneri ai Initiativei:

- Comisia Europeana, prin presedintele Jean-Claude Juncker,

- guvernele Statelor Unite ale Americii, in persoana secretarului Energiei, Rick Perry, si al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas,

- institutiile financiare europene si internationale, prin presedintii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, sir Suma Chakrabarti, si al Bancii Europene de Investitii, Werner Hoyer.

Banca Mondiala va fi, de asemenea, reprezentata la lucrarile summit-ului.

Initiativa celor Trei Mari este o platforma politica flexibila si informala, la nivel prezidential, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate intre Marea Baltica, Adriatica si Marea Neagra - Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. Primele doua summit-uri ale Initiativei au avut loc la Dubrovnik, in 2016, si Varsovia, in 2017.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...