Un american la Bucuresti, in vremuri tulburi

Vineri, 22 Iunie 2018, ora 08:25
6503 citiri
Un american la Bucuresti, in vremuri tulburi
Foto: Hepta.ro

Reprezentantul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Asia Wess Mitchell (foto) a facut o vizita de doua zile in Romania.

Domnul Mitchell a fost numit in acest post in data de 12 octombrie 2017, in timp ce secretar de stat era Rex Tillerson. Cel din urma demisioneaza la presiunile presedintelui Donald Trump in martie 2018, iar sef al Departamentului de Stat devine Mike Pompeo, fost director CIA.

Vizita domnului Mitchell vine intr-un moment extrem de tensionat pentru Romania. Coalitia majoritara PSD-ALDE a votat in regim de urgenta modificarea Codului de Procedura Penala intr-o forma care pune capat definitiv luptei impotriva coruptiei.

In plus, presedintele Iohannis se afla sub presiunea PSD in ce priveste posibilitatea suspendarii pe motiv ca seful statului refuza sa semneze decretul de revocare a procurorului sef DNA.

In acest context, atat opozitia, cat si societatea civila au avut mari asteptari de la vizita reprezentantului diplomatiei americane pentru a primi sprijin in ce priveste descurajarea PSD de a stopa reformele din sistemul de justitie.

Wess Mitchell este un foarte bun cunoscator al politicii statelor din Europa de Est. Acesta a studiat impactul comunismului in regiune, a lucrat timp de 12 ani pentru Centrul European de Analiza Politica, o fundatie care se ocupa cu cercetari in domeniul reformelor politice din statele Europei Centrale.

De la criza politica din 2012 la cea din 2018

Vizita lui Wess Mitchell vine si in contextul in care mandatul domnului Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, se va incheia curand, asa cum a anuntat Theodor Melescanu, ministrul de Externe al Romaniei.

Pentru cei care au avut asteptari mari, vizita poate fi considerata mult mai asezata in comparatie cu mesajele doamnei Victoria Nuland, reprezentant al Departamentului de Stat pentru aceasta regiune in anul 2012, care incerca sa-l "prinda" pe Victor Ponta pentru a discuta cu el, iar acesta se "ascundea" in Turcia.

In anul 2012, USL, alianta politica dintre PSD si PNL, a provocat o criza politica asemanatoare cu cea de astazi, suspendand presedintele de atunci, Traian Basescu.

"Romania si-a construit un sistem judiciar puternic si institutii de lupta impotriva coruptiei pe care victimele comunismului nu si le-ar fi imaginat nici in cele mai indraznete vise. Romanii se bucura astazi de libertati ample; va puteti exprima liber, si va puteti intruni fara teama de represiune; puteti calatori neingraditi prin toata Europa; aveti o baza solida. Odiseea Romaniei o transforma intr-un puternic simbol al libertatii occidentale la frontiera de est. Cred ca inca si mai remarcabil este faptul ca aceasta odisee prin care a trecut Romania a avut loc intr-o regiune cu un important rol geopolitic de-a lungul istoriei", a spus domnul Mitchell in discursul sau sustinut in aula Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.

In aceasta interventie, diplomatul american a prezentat viziunea Departamentului de Stat in ce priveste relatia cu Romania. Aceasta porneste de la importanta strategica a tarii noastre in regiune, punctand necesitatea ca Uniunea Europeana sa reziste incercarilor Rusiei si Chinei de a juca un rol tot mai important in regiune atat din punct de vedere economic, cat si militar.

Dezvoltand aceasta idee, domnul Mitchell a vorbit si despre importanta modernizarii Armatei Romane si a continuarii parteneriatului militar, remarcand faptul ca a existat consens politic in ce priveste alocarea a doua procente din PIB pentru sistemul de aparare.

Un mesaj mai degraba formal

Mesajul diplomatiei americane a fost unul in care sunt remarcate progresele Romaniei referitoare la consolidarea sistemului de justitie. Romania "si-a construit un sistem judiciar puternic si institutii de lupta impotriva coruptiei".

Inaltul reprezentant al Departamentului de Stat a petrecut doua zile pline in care s-a intalnit cu oficiali, dar si cu reprezentanti ai societatii civile. Intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis a fost importanta, in contextul crizei create de decizia fara precedent a CCR prin care sefului statului i se impune, de catre judecatorii Curtii, sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, seful DNA.

Din declaratia comuna a presedintelui Romaniei si a diplomatului american, data publicitatii dupa sfarsitul intalnirii, se poate remarca un fapt important, Klaus Iohannis are mai multa trecere la Casa Alba decat are Liviu Dragnea, presedintele PSD, in ciuda eforturilor facute de acesta in ultimul timp pentru a construi un canal direct de comunicare cu echipa lui Donald Trump.

Lui Klaus Iohannis, oficialul american i-a spus ca este apreciat de presedintele american Donald Trump - Foto Ziare.com

"Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice a aratat ca in Statele Unite, inclusiv la Casa Alba, presedintele Klaus Iohannis se bucura de cea mai mare apreciere si respect pentru ceea ce face pentru Romania, precum si de sprijinul deplin al SUA pentru rolul sau esential in intarirea democratiei si a statului de drept in tara noastra. Domnul Wess Mitchell a exprimat speranta ca Romania va continua progresele pe aceasta linie, subliniind ca SUA urmaresc cu atentie evolutiile din tara noastra. Presedintele Romaniei a multumit pentru sprijinul constructiv oferit de SUA Romaniei, in baza respectului impartasit pentru valorile democratice, si a aratat ca va ramane ferm in apararea acestor valori si a statului de drept", se arata in declaratia comuna data publicitatii de Palatul Cotroceni.

La Guvern, nicio vorba despre statul de drept si anticoruptie

Wess Mitchell, in aceasta vizita, s-a intalnit si cu viceprim-ministrul Ana Birchall, iar discutiile s-au concentrat pe dezvoltarea comerciala a parteneriatului strategic si pe cea din domeniul apararii.

"Reafirmam importanta unui parteneriat transatlantic solid pentru apararea securitatii si prosperitatii ambelor state. Presedintia Romaniei a Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate suplimentara pentru Romania si pentru Statele Unite ale Americii de a coopera strans pentru dezvoltarea si extinderea parteneriatului transatlantic", se arata in declaratia comuna data publicitatii de Guvernul Romaniei.

In acest document nu se vorbeste deloc despre statul de drept, sistemul judiciar sau despre lupta impotriva coruptiei.

Se observa o schimbare de ton a diplomatiei americane, dar si o abordare mai neutra in ce priveste raportarea la tensiunile politice din Romania.

Spre deosebire de anul 2012, oficialii americani au venit in Romania inainte ca o posibila criza politica sa se declanseze, pe cand, in urma cu sase ani, partenerii institutionali, atat Uniunea Europeana, cat si SUA au reactionat abia dupa ce suspendarea presedintelui s-a produs, iar criza s-a instalat.

O intalnire misterioasa cu Liviu Dragnea

Oficialul american a avut si o intalnire si cu Liviu Dragnea, presedintele PSD, conform reprezentantilor Ambasadei SUA la Bucuresti. In urma acestei intalniri nu a existat o declaratie de presa comuna, iar presedintele PSD nu a facut nicio referire publica in ce priveste discutiile cu diplomatul american.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, s-a intalnit cu diplomatul american, dar nu exista referiri publice despre continutul discutiei dintre cei doi - Foto Hepta.ro

"Stiti din perioada comunista cat de subtila poate fi o forta precum coruptia. Si, asa cum stiti mai bine decat oricine, lupta impotriva coruptiei solicita o aplicare eficienta a legii si un sistem judiciar eficient si echitabil. Ea necesita curaj si spirit de initiativa. Infiintarea de catre Romania a institutiilor anti-coruptie atesta faptul ca romanii sunt curajosi in apararea libertatilor castigate in 1989.

Oameni cinstiti si curajosi din aceste institutii si din sistemul judiciar trebuie sa apere intaietatea legii asupra politicii care constituie din antichitate principalul dar facut de civilizatia occidentala lumii. Asa cum spune Constitutia dumneavoastra: nimeni nu este mai presus de lege. Aceasta declaratie constituie esenta a ceea ce inseamna sa fii occidental", a spus Wess Mitchell in discursul sau de la Facultatea de Drept.

In ciuda contextului politic complicat si al asaltului constant al reprezentantilor Rusiei asupra statelor din regiune, SUA vede in Romania un partener important, care va rezista atata vreme cat nu renunta la principiile fundamentale ale democratiilor occidentale - libertate si domnia legii.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#SUA Romania parteneriat strategic, #Iohannis relatie Donald Trump, #Iohannis criza politica Romania, #Dragnea intalnire diplomat SUA , #presedinte