Va linisti Iohannis strada dupa demisia lui Ponta? Ce risca presedintele

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 16:33
6221 citiri
Va linisti Iohannis strada dupa demisia lui Ponta? Ce risca presedintele

Dupa demisia Guvernului Ponta si a primarului de la Sectorul 4, vocea strazii ajunge cu toata furia ei direct la Cotroceni, la Klaus Iohannis.

Este momentul in care presedintele isi va da masura, iar drumul pe care va pune tara din acest moment ii va pecetlui destinul mandatului.

De ce cred asta? Pentru ca furia strazii pe care toata Romania a vazut-o manifestandu-se marti seara, plimbandu-se pe strazile Bucurestiului si bantuind sediile unde politicienii isi produc munca, risca sa fie inflamata din acest moment chiar de presedintele Iohannis.

Klaus Iohannis, stim asta de la Traian Basescu, are si trebuie sa isi pastreze mai ales in aceste momente puterea de a alege numele pe care il va desemna drept candidat la functia de prim ministru al Guvernului.

Daca nu isi va pastra aceasta forta tocmai in aceste momente sensibile, cand 30-40.000 de oameni au bantuit noaptea intregii clase politice, daca nu isi va pastra puterea de a refuza in noul Guvern forte politice precum UNPR-Oprea impotriva carora strada a strigat in mod masiv, in fata acestui compromis moral si politic Iohannis risca sa aiba parte de o prabusire abrupta.

Daca pentru a-si satisface anumite fixatii politice sau pentru a-si menaja orgoliul va alege sa pastreze intr-un viitor guvern un partid precum UNPR, pentru a putea numi, de exemplu, un premier din interiorul PNL, nu m-ar mira sa vad viitorul protest anuntat deja de protestatari pentru 1 Decembrie cum il va vizita si pe domnul Iohannnis la Cotroceni.

Dar a renunta la UNPR ar inseamna sa se renunta la sprijinirea unui anumit tip de politica, cresterea si intarirea institutiilor de forta, pe care cineva tot va trebuie sa le faca. Si cum un guvern trebuie sa fie pus in functie cat mai rapid, nu exista timp pentru schimbari de directie si viziune atat de profunde.

Klaus Iohannnis are acum primul test serios, un moment de responsabilitate politica maxima, pentru ca, daca va gresi, daca nu va intelege cu precizie vocea strazii, la adevarata sa dimensiune, nu distorsionata de diverse alte canale de interpretare, atunci va sfarsi si el in gura strazii.

Tocmai pentru ca el a ramas astazi aproape singurul reprezentant al politicii in care majoritatea celor din strada inca mai au incredere.

In functie de cum va citi si interpreta Iohannis vocea protestelor, va evolua si furia din strada. Daca miile de oameni care au iesit din case vor intelege ca viitorul guvern este compromisul cel mai putin compromitator pana la viitoarele alegeri, unul care sa ofere in primul rand stabilitate, poate ca furia se va domoli si se vor simti razbunati pentru trauma din Colectiv.

Poate ca nu ar fi deplasat ca presedintele sa mediteze in linistea sa si la alegeri anticipate, cu atat mai mult in cazul in care simte ca nu se poate intelege cu jocurile care se tes deja in jurul sau.

Altfel, sa fie pregatit macar sa iasa pe 1 Decembrie la Cotroceni, sa salute si sa vorbeasca multimii care s-ar putea strange in fata palatului.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....