Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vasile Dancu, despre asteptarile romanilor de la Iohannis: Nu se poate ridica nici Dumnezeu

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 19:39
5491 citiri
Vasile Dancu, despre asteptarile romanilor de la Iohannis: Nu se poate ridica nici Dumnezeu
Foto: Facebook/Vasile Dancu

Sociologul Vasile Dancu, presedintele IRES, considera ca romanii au asteptari mult prea mari de la noul sef al statului, Klaus Iohannis.

"In primul rand trebuie sa mai coboare asteptarile romanilor, pentru ca acum se afla intr-un punct de maxima excitatie. La asemenea asteptari nu se poate ridica nici Dumnezeu, iertata fie-mi expresia si gandul blesfemic. Inteleg insa ca nu ne referim la asteptarile pe care le exprima azi oamenii cu nonsalanta si inconstienta: salarii mari, locuri de munca, pensii decente, tara fara de coruptie, meritocratie.

Aici presedintele nu poate face mare lucru singur, nu are nici atributii, nici bugete, nici oamenii pentru aceste proiecte. De fapt acestea sunt asteptari de tip rezultate, derivate din alt mod de a guverna sau de a face politica. Klaus Iohannis este investit cu o speranta de mai bine", a declarat Dancu pentru Vocea Transilvaniei.

Iohannis, interviu pentru L'Express: Vreau doua mandate de presedinte

Sociologul a precizat ca oamenii isi vor adapta asteptarile, dar ca important este sa vada semnele unei schimbari.

"Vor sa se iasa din aceasta logica a conflictului politic permanent, a unei administratii corupte si a lipsei de rezultate vizibile in modernizarea serviciilor sociale gen sanatate si educatie. Un singur om nu poate face mare lucru pentru aceste asteptari diverse si profunde, chiar sa fie Einstein. Este nevoie de o echipa, aici este batalia lui Klaus Iohannis.

Marele lui partid nu poate oferi asta pana la capat, deoarece resursele de intelighentia din toate partidele sunt limitate. Trebuie sa caute cu atentie in universitati sau in alte zone, sa nu se grabeasca, sa caute oameni care sunt obsedati de anumite proiecte, nu doar sinecuristi sau guresi care se justifica prin faptul ca s-au luptat pentru victoria lui. Cred ca trebuie sa caute oameni care nu sunt samurai politici, mereu pusi pe batalie, ci oamenii care pot dialoga cu tot spectrul politic dar si cu societatea civila", a continuat Dancu.

Seful IRES a adaugat ca daca Iohannis va reusi sa faca aceste lucruri, atunci va fi si victoria Romaniei.

Cat despre premierul Victor Ponta, sociologul considera ca acesta va reusi doar daca "va dovedi ca stie sa joace si in aparare, nu doar in atac".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Vasile Dancu Iohannis presedinte, #Vasile Dancu asteptari romani Iohannis, #Iohannis asteptari romani , #presedinte