Viorica Dancila si Liviu Dragnea, mitraliati de presa europeana, lupta pentru supravietuire pe prea multe fronturi

Sambata, 05 Ianuarie 2019, ora 12:13
22515 citiri
Viorica Dancila si Liviu Dragnea, mitraliati de presa europeana, lupta pentru supravietuire pe prea multe fronturi

PSD a intrat in valtoarea presei internationale. Mai toate ziarele importante din Europa au relatat despre preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre premierul Viorica Dancila, in contextul in care partidul e condus de Liviu Dragnea, un politician corupt si condamnat penal.

"...lumina reflectoarelor Uniunii Europene va scoate in evidenta structura de putere opaca din Romania, conducerea bazata pe interese de grup si coruptia omniprezenta, iar aceasta examinare a situatiei din Romania va fi mai atenta ca in orice alt moment din ultimii 12 ani de cand aceasta tara s-a alaturat blocului comunitar", scrie Financial Times, cel mai prestigios cotidian economic din Europa, intr-un articol dedicat lui Liviu Dragnea, presedintele PSD.

Aceasta atentie puternica acordata de opinia publica din Uniunea Europeana a surprins-o pe Viorica Dancila, premierul Romaniei, care se astepta ca noua postura s-o puna pe ea si partidul pe care-l reprezinta intr-o lumina mult mai buna.

"Va fi un moment de maxima vizibilitate nu doar la nivel institutional si politic, ci pentru intreaga noastra societate. Avem ocazia sa fim vazuti actionand, contribuind activ la luarea deciziilor la nivel european si sa aratam o imagine corecta despre Romania", a declarat Viorica Dancila, intr-un interviu televizat. A avut dreptate in ce priveste "maxima vizibilitate" si "imaginea corecta", dar aceasta din urma nu este cea pe care a avut-o ea in minte.

PSD, in cumpana: ori scapa de Dragnea, ori poate deveni istorie

In opinia mea, monitorizarea atenta a Romaniei in urmatoarele sase luni de catre opinia publica europeana va produce mutatii importante atat la nivelul coalitiei de guvernare, cat si la nivelul PSD.

Expunerea coruptiei liderului PSD in presa internationala va tensiona relatiile din interiorul partidului. Exista un numar de aproximativ 30 de parlamentari care nu mai raspund comenzilor lui Liviu Dragnea.

In urmatorii doi ani, vor fi alegeri din sase in sase luni, iar multi oameni politici din PSD sunt constienti ca la incheierea acestui ciclu, partidul poate sa devina istorie.

Pentru prima data in cei doi ani de cand sunt la guvernare, PSD a cazut in urma PNL intr-un sondaj de opinie, fiind cotat cu un sfert din optiunile de vot.

Conform mai multor surse, in formatiunea social-democrata sunt doua tabere. Prima e cea formata din cei care nu au probleme cu Justitia si sunt ingrijorati de viitorul partidului, iar a doua, condusa de baronii locali care l-au sustinut pe Liviu Dragnea cu conditia ca acesta sa adopte ordonanta de amnistie.

Niciuna dintre tabere nu-l mai sprijina pe actualul presedinte al partidului. Pericolul unei infrangeri rasunatoare la alegerile europarlamentare si criza generata de faptul ca PSD nu are un candidat cu sanse pentru alegerile prezidentiale sunt doua teme care au urcat pe agenda politica a social-democratilor.

Confruntarea din coalitie pentru candidatura la presedintie devine tot mai tensionata

Pe langa presiunea pusa de opinia publica internationala pe Guvernul Dancila cat timp acesta se va afla la conducerea Consiliului UE trebuie amintita si confruntarea din spatele usilor inchise dintre Liviu Dragnea si Tariceanu. Amandoi vor sa candideze la presedintie si amandoi vor sa se bucure de sprijinul aliantei PSD-ALDE, singurul vehicul politic care l-ar putea propulsa pe unul dintre ei in turul al doilea, intr-o finala cu Klaus Iohannis.

Parghia lui Dragnea asupra lui Tariceanu e cererea trimisa de procurori Senatului pentru a incepe urmarirea penala impotriva liderului ALDE pentru acuzatia de luare de mita. Aceasta cerere trebuie votata de senatori, iar PSD detine majoritatea in camera superioara a Parlamentului.

Parghia lui Tariceanu asupra lui Dragnea e ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care nu-si asuma ordonanta de amnistie si poate rasturna planurile lui Dragnea in ce priveste controlul sistemului de justitie. Cumva sunt la egalitate, iar in urmatoarea perioada, tensiunile dintre ei nu vor mai putea fi ascunse de ochii opiniei publice.

PSD, sac de box pentru Iohannis

La toate aceste poveri aflate pe umerii coalitiei de guvernare se adauga si loviturile pe care Klaus Iohannis le aplica din ce in ce mai des PSD, transformand partidul intr-un sac de box incapabil sa reactioneze.

"PSD a guvernat in tot acest timp, PSD a avut toate conditiile si trebuia sa vina, conform legii in vigoare, pana pe 15 noiembrie cu proiectul de buget. Nu exista la momentul acesta niciun proiect de buget. Ba dimpotriva, in loc sa se ocupe de buget, fiindca toata lumea are nevoie de bugetul pe anul in curs, este deja tarziu, se ocupa de schimbat sefi de la ANAF si din alte pozitii, lucru care mie imi da foarte mult de gandit", a declarat, vineri, Klaus Iohannis.

Cu toate reactiile amenintatoare ale unor lideri social-democrati la adresa presedintelui, acestia nu mai au nicio posibilitate politica de a-l controla pe Iohannis. PSD nu mai are nici sustinerea publica si nici voturile pentru a declansa operatiunea de suspendare a presedintelui.

In opinia mea, Klaus Iohannis controleaza contextul politic, iar faptul ca refuza numirea ministrilor propusi de PSD, anunta ca nu va fi nicio revocare a procurorului general Augustin Lazar si reafirma ca sustine continuarea procesului anticoruptie nu reprezinta decat lovituri pentru PSD, prins in menghina criticilor europene si criza politica interna.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Klaus Iohannis al doilea mandat, #Viorica Dancila presedintie Consiliul UE, #Liviu Dragnea criza PSD, #Dragnea Tariceanu candidatura presedintie , #presedinte