Vrem ca presedintele Iohannis sa conteze sau nu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 13:42
11559 citiri
Vrem ca presedintele Iohannis sa conteze sau nu? (Opinii)

Sustinerea explicita si decisiva a lui Klaus Iohannis pentru Alina Gorghiu - sustinere care, de altfel, cred ca a si rasturnat toate socotelile valabile cu 24 de ore inainte de alegerea copresedintelui PNL, incepand cu retragerea din cursa a lui Teodor Atanasiu - arata, cred, destul de clar faptul ca noul presedinte nu isi propune sa fie unul decorativ.

Am mai spus-o, sustinerea unuia dintre cei mai fideli colaboratori ai sai arata ca dl Iohannis nu intentioneaza sa se decupleze de partidul care l-a propulsat la Cotroceni si care, probabil, ca va asigura mai devreme sau mai tarziu nucleul viitoarei guvernari.

Sigur ca multi au vazut in aceasta interventie a presedintelui o incalcare a promisiunilor de campanie ca nu va interveni in niciun fel in viata partidelor si se va mentine strict in litera Constitutiei. Dar, realist si onest, ma intreb: oare chiar vrem un astfel de presedinte? Lasand la o parte iluzii si poate chiar false ipocrizii, oare chiar dorim asta?

De ce l-ati votat pe presedinte, oricare ar fi el? Pentru o politica externa buna? Pentru ca, in principiu, o data la 4 ani sa desemneze un premier care sa ii fie impus de o majoritate de care este total desprins? Pentru a avea un sef competent al CSAT?

Eu cred ca majoritatea celor care s-au dus la vot nu la aceste lucruri s-a gandit. Eu cred ca majoritatea s-a dus la vot dorind o viata mai buna in cel mai larg sens, care inseamna de la educatie si sanatate, la fiscalitate si economie. Dar ele nu tin in niciun fel de atributiile presedintelui, ci ale premierului, care este doar desemnat de presedinte, dar depinde de majoritate, face politica partidului sau a aliantei care l-a propus.

Si atunci, va intreb, in mod cinstit, cum poate presedintele Romaniei, nu coteaza cum se numeste el, sa raspunda asteptarilor milioanelor de oameni care l-au votat, daca nu are nicio parghie asupra actului de guvernare?

Particularizand, tot vorbim despre mesajul votului din 16 noiembrie si pare ca suntem toti de acord cu faptul ca a fost un semnal foarte puternic al unei majoritati care doreste reformarea clasei politice. Si cum o putea un presedinte sa raspunda acestei asteptari daca isi pierde toata influenta concreta in chiar partidul care l-a propulsat? Prin forta exemplului? Sa fim seriosi!

Avem un sistem constitutional aberant din acest punct de vedere. Ii impunem presedintelui Romaniei un profil nu foarte diferit de al unui presedinte de republica parlamentara, care insa nu este ales prin vot direct si universal.

Dar daca ai presedinte ales prin vot direct si universal, in care se pun atat de multe asteptari, mi se pare fundamental gresit sa nu ii dai parghii directe sa le indeplineasca si sa ii mai si impui sa taie orice legaturi cu partidul prin care poate indeplini aceste asteptari.

Sigur ca dozarea este esentiala. Una este sa te comporti ca presedinte de facto al unui partid sau sa preiei de facto functia de premier si altceva sa-ti pastrezi o anumita influenta asupra propriului partid, o influenta care sa-ti permita sa ramai parte a politicii si sa poti sa actionezi in directia pe care ti-a cerut-o electoratul. Nici macar o politica externa buna nu poti sa faci daca nu ai o politica interna buna. Si nu spun eu, a spus-o la vremea lui Nicolae Titulescu. Si daca nu ai nicio parghie concreta nu poti decat sa te rogi Domnului sa dea o politica interna buna ca sa-ti faci si tu treaba.

Nu imi plac cei care vand iluzii si din acest motiv, cu riscul de a contraria si chiar a enerva, afirm ca un presedinte care doreste sa faca intr-adevar ceva in mandatul sau nu se poate mentine in zona sterila, depolitizata.

Prin faptul ca vrea sa isi conserve influenta in cadrul PNL, Klaus Iohannis da, cred, un semn de realism politic. Nerealista a fost promisiunea de a nu se mai implica in niciun fel in viata politica reala. Respectarea ei ar fi insemnat sa fi fost ales degeaba.

Eu, una, nu astept de la Klaus Iohannis sa devina un presedinte decorativ, izolat la Cotroceni, care sa nu conteze de fapt. Ci un presedinte activ, care sa foloseasca mostenirea constitutionala a lui Traian Basescu, dupa cum puncta intr-un interviu pentru Ziare.com sociologul Barbu Mateescu, dar intr-o cu totul alta stilistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Iohannis presedinte ales, #Iohannis PNL Gorghiu , #presedinte