Zegrean: Respingerea Adinei Florea pentru sefia DNA respecta deciziile CCR

Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 15:21
5806 citiri
Zegrean: Respingerea Adinei Florea pentru sefia DNA respecta deciziile CCR

Decizia lui Klaus Iohannis de a respinge propunerea pentru sefia DNA a Adinei Florea respecta hotararile Curtii Constitutionale si presedintele nu poate fi invinuit pentru hotararea sa, spune fostul presedinte CCR, Augustin Zegrean.

"Legea aceasta, care prevede posibilitatea presedintelui de a respinge o singura data o propunere, este luata dupa o decizie a Curtii Constitutionale din 2008, in care se spune ca presedintele poate sa respinga o singura data o propunere de ministru. Si aici este o chestie similara, este cam acelasi lucru...

Intre timp, Curtea Constitutionala a mai dat o decizie, in 19 decembrie, prin care reia din motivarea deciziei din 2008 si spune ca a doua propunere nu poate sa fie, in niciun caz, aceeasi persoana care a fost o data respinsa.

Asta spune si in 2008 in decizie si in 2018 in decizie, cand este vorba de numirea sau revocarea ministrilor. Or, fiind o situatie similara, cea de la numirea procurorilor, si practica Curtii este identica. Nu poate fi invinuit presedintele ca a respins-o! Singura motivare pe care ar fi trebuit presedintele sa o faca - era suficient sa spuna ca persoana aceasta a fost a mai fost propusa inca o data si a fost respinsa, conform deciziei Curtii Constitutionale. Nu poate fi obligat in niciun caz, pentru ca propunerea insasi nu este in regula, daca a fost facuta aceeasi propunere", a spus Augustin Zegrean.

In plus, fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei a afirmat ca decizia de anul trecut a CCR specifica faptul ca presedintele poate respinge propunerile ori de cate ori constata ca este un motiv de nelegalitate si ca in acest caz nu se poate vorbi nici de neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, nici de conflict juridic de natura institutionala.

"In decizia de anul trecut a Curtii se spune ca presedintele poate sa respinga pentru motive de nelegalitate propunerile ori de cate ori constata ca este un motiv de nelegalitate. Am inteles acum ca dosarul candidatei, al persoanei propuse, nu avea toate documentele solicitate de lege. Atunci sa nu se mire nimeni ca a fost respinsa.

Nu suntem in situatia de refuz de a indeplini o atributie a presedintelui si nu mai putem vorbi nici de conflict juridic de natura institutionala cata vreme se face aceeasi propunere. Adica, o persoana care acum o luna nu se califica pentru a fi procuror general la DNA acum se califica?! Dar ce a facut intre timp?", a adaugat Zegrean.

Presedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror sef al DNA. Propunerea a fost respinsa pentru a doua oara, iar motivul invocat este ca documentatia nu contine dovada ca Florea nu a colaborat cu Securitatea.

La randul sau, presedintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, a declarat, miercuri, la Antena3, ca in cazul Adinei Florea Consiliul a emis o adeverinta din 2009 de necolaborare cu Securitatea, care a fost mentinuta si in 2017 si care nu a suferit modificari.

Tudorel Toader a propus-o initial pe Adina Florea pentru sefia DNA in luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie presedintele a anuntat ca o respinge pentru ca documentatia nu continea adeverinta CNSAS care sa arate ca nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

A doua propunere a Adinei Florea facuta de Tudorel Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.

Citeste si:
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...