Cine este Klaus Iohannis, viitorul ministru de Interne, posibil vicepremier

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 17:53
5356 citiri
Cine este Klaus Iohannis, viitorul ministru de Interne, posibil vicepremier
Foto: ziuacargo.ro

Klaus Iohannis, aflat la al patrulea mandat de primar al Sibiului, este membru al PNL din februarie 2013, fiind ales apoi, la Congresul partidului, prim-vicepresedinte. In 2009, Iohannis a fost propus pentru postul de premier, Traian Basescu preferandu-l atunci pe consilierul BNR Lucian Croitoru.

Klaus Iohannis a fost nominalizat pentru functiile de vicepremier si ministru de Interne.

Klaus Werner Iohannis s-a nascut in 13 iunie 1959, la Sibiu. Este casatorit cu Carmen Iohannis, ei neavand copii. A absolvit, in 1983, Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, in urmatorii cinci ani fiind profesor la diferite scoli si licee din Sibiu. Din 1989 pana in 1997, a fost profesor de fizica la Colegiul National "Brukenthal" din Sibiu. Intre 1997 si 1999 a fost inspector scolar general adjunct, iar intre 1999 si 2000 a fost inspector general.

Klaus Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) inca de la infiintare, din 1990, iar in perioada 2001-2013 a fost presedintele formatiunii, demisionand din aceasta functie dupa inscrierea in PNL, in februarie 2013.

S-a lansat in politica in 2000, cand FDGR a decis sa aiba un candidat propriu la Primarie, cu scopul de a obtine mandate de consilieri locali.

Klaus Iohannis a ajuns atunci in al doilea tur de scrutin, cu social-democratul Ioan Cindrea, pe care l-a invins cu 69,18 la suta din voturile valabil exprimate, desi in Sibiu mai locuiau doar cateva mii de sasi. In primul mandat, a avut alaturi o echipa a PSD cu care a administrat orasul timp de patru ani.

La urmatoarele alegeri, Iohannis a reusit sa castige al doilea mandat de primar, cu 88,7 la suta din voturi, unul dintre cele mai mari scoruri din tara. Tot atunci, FDGR a obtinut majoritatea in Consiliul Local, cu 16 locuri ocupate din 23, si a preluat conducerea Consiliului Judetean Sibiu, prin Martin Bottesch, membru FDGR.

In cel de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, in anul 2007, Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, eveniment care a atras in oras peste un milion de turisti.

La alegerile locale din 2008, Iohannis a intrunit 83,2 la suta din voturi, iar 14 posturi de consilier local au revenit FDGR, Martin Bottesch fiind, la randul sau, reales presedinte al Consiliului Judetean Sibiu.

In iunie 2012, Klaus Iohannis a castigat cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului, cu 77,9 la suta din voturi.

Klaus Iohannis s-a alaturat PNL in 20 februarie 2013. Ulterior, la Congresul PNL din 23 februarie, Iohannis a fost ales prim-vicepredinte al partidului.

Averea si relatia cu Basescu

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, din mai 2013, Iohannis detine impreuna cu sotia sa trei case si trei apartamente in municipiul Sibiu si avea in conturi 13.500 de euro, 9.000 de dolari si 21.000 de lei. Potrivit aceluiasi document, in anul 2012 Iohannis a castigat 39.838 de lei ca primar si 114.066 de lei din chirii. Sotia sa, care este profesoara de engleza la Colegiul "Gheorghe Lazar" din Sibiu, a obtinut un venit de 26.247 de lei.

Iohannis a fost in relatii bune cu presedintele Traian Basescu si cu PDL din 2004, iar in 2007, cand Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, acestea au devenit si mai stranse, in urma vizitelor repetate pe care seful statului le-a facut la Sibiu.

Inaintea alegerilor locale din 2008, insa, relatia s-a rupt, dupa ce Daniel Thelmann, primarul Mediasului, a plecat din FDGR pentru a candida pe listele PDL, castigand, de altfel, un nou mandat.

In octombrie 2009, dupa caderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL si minoritati pentru postul de premier, mandatul sau urmand sa fie formarea un guvern care sa gestioneze problemele economice urgente si sa asigure organizarea de alegeri prezidentiale. In schimb, presedintele Traian Basescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.

Dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, care il dadeau pe Traian Basescu drept presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis a declarat ca, pentru el, "acest parcurs de posibil premier" s-a terminat.

Probleme in justitie

Odata cu aceasta propunere ca prim-ministru, presa a readus in atentie cateva scandaluri in care a fost implicat numele lui Klaus Iohannis. Potrivit presei, cea mai veche acuzatie dateaza de pe vremea cand acesta ocupa functia de inspector scolar, nefiind concretizata in niciun fel, anume ca actualul primar ar fi fost implicat in trafic de copii. Iohannis ar fi intermediat, pentru cetateni americani si canadieni, mai multe adoptii de copii din judetul Sibiu, despre care nu se mai stie nimic.

Un alt scandal in care a aparut numele lui Iohannis este legat de faptul ca acesta ar fi castigat cateva case din centrul istoric al Sibiului pe baza unor documente false, locatarii acestora judecandu-se timp de cativa ani cu primarul.

In plus, primarul a fost anchetat de DNA, in 2009, pentru abuz in serviciu, pentru retrocedarea unor terenuri catre persoane care nu indeplineau conditiile, dosarele fiind din anul 2005.

In 2009, Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat, in urma publicarii unui articol intr-un cotidian central, privind faptul ca primarul Sibiului ar fi incalcat legea incompatibilitatii, prin ocuparea functiei de administrator, in 2003, la societatea Parcuri Industriale Sibiu - Sura Mica, in paralel cu cea de primar. Iohannis a atacat hotararea in contencios administrativ si a castigat procesul, in 2010.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla din nou in incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. In septembrie, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Iohannis ministru Interne, #Iohannis vicepremier , #primar Sibiu